Ga direct naar inhoud

Informatie over je zorgverzekering en de oorlog in Oekraïne

Laatste update: 28 maart 2022

Op 24 februari 2022 zijn Russische troepen Oekraïne binnengevallen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft sinds 12 februari voor heel Oekraïne de kleurcode rood afgegeven. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om af te reizen.

Reis je naar (familie in) Oekraïne om hulp te bieden, ben je juist gevlucht of vang je familie op in Nederland? Dat kan gevolgen hebben voor je Zorgverzekering. We houden je via deze pagina op de hoogte.

Zorgverzekering

Ik wil naar (mijn familie in) Oekraïne om hulp te bieden. Ben ik nog verzekerd met mijn aanvullende verzekering?

De zorgverzekering en de aanvullende verzekering hebben een werelddekking. Dit betekent dat je als verzekerde in de hele wereld terecht kunt voor medische zorg. Als de zorg onder de zorgverzekering valt, dan heb je recht op een vergoeding. Met je aanvullende verzekering krijg je je zorgkosten in het buitenland 100% vergoed. Heb je alleen een basisverzekering? Dan krijg je 100% van het Nederlandse tarief vergoed.

Oekraïne heeft vanuit de overheid een negatief reisadvies. Een land kan een negatief reisadvies (code oranje of rood) krijgen door een oorlogssituatie, oproer of dreiging van virussen en bacteriën. Hebben je zorgkosten te maken met dit negatieve reisadvies? Dan vergoeden wij vanuit de aanvullende verzekering geen kosten.

Welke zorg krijg ik als vluchteling uit Oekraïne vergoed?
Medisch noodzakelijke zorg voor vluchtelingen uit Oekraïne wordt vergoed. Op de website Zorgverzekeringslijn, een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), lees je meer over deze vergoeding.

Meer veelgestelde vragen over de NN Zorgverzekering