Valpreventie

65+'ers met een hoog risico om te vallen met daarbij ook andere lichamelijke of psychische problemen krijgen vanaf 2024 een beweegprogramma voor valpreventie vergoed.

2024

Vergoeding valpreventie in 2024

Ben je 65 jaar of ouder en heb je een hoog risico om te vallen? En heb je daarbij ook lichamelijk of psychische klachten? Dan krijg je fysiotherapie of oefentherapie in de vorm van een beweegprogramma valpreventie vergoed. Je krijgt één beweegprogramma per 12 maanden vergoed. Heb je verder geen lichamelijke of psychische problemen, maar wel een een hoog risico om te vallen? Dan kun je via je gemeente een beweegprogramma voor valpreventie volgen.

Wat vergoedt je basisverzekering?

Vergoeding valpreventie Zorg Vrij (combinatiepolis) Zorg Voordelig (naturapolis)
Zorgverlener met contract 100% 100%
Zorgverlener zonder contract 75% Max. 70% van de rekening en nooit meer dan het maximumtarief

Wat vergoedt je aanvullende verzekering?

Er is geen vergoeding vanuit de aanvullende verzekeringen.

Heb ik een eigen bijdrage?

Je hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen. Lees meer over de eigen bijdrage.

Heb ik een eigen risico?

De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar. In 2024 is het verplicht eigen risico € 385,- per jaar. In Mijn NN Zorgverzekering zie je de stand van jouw eigen risico. Lees meer over het verplichte en vrijwillige eigen risico.

Waar kun je terecht?

In de Zorgvergelijker kun je helaas niet zoeken naar aanbieders van de cursussen die wij vergoeden.
Op dit moment vergoeden wij de volgende beweegprogramma’s voor valpreventie: Otago individueel, Otago in groepsverband en In Balans.


Nationale-Nederlanden maakt afspraken met zorgverleners en leveranciers over de kwaliteit van de zorg en de tarieven. Ga je naar een gecontracteerde zorgverlener? Dan krijg je altijd 100% vergoed. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan hangt de hoogte van de vergoeding af van je basisverzekering. Lees meer over niet-gecontracteerde zorg.


Wat moet je verder weten?

  • Je krijgt alleen een vergoeding voor valpreventie als je 65 jaar of ouder bent, een hoog risico hebt op vallen en daarbij lichamelijke en psychische klachten hebt.
  • Je hebt een verwijzing van een huisarts, verpleegkundig specialist, medisch specialist of specialist ouderengeneeskunde nodig voor het volgen van een beweegprogramma voor valpreventie.
  • De praktijkondersteuner van de huisarts bepaalt met een valanalyse of een beweegprogramma volgen medisch noodzakelijk is voor jou.
  • Het beweegprogramma moet binnen drie maanden na afgifte van de verwijzing starten, anders is de verwijzing niet meer geldig.
  • Je hebt meestal ook geen akkoordverklaring van ons nodig. Wil je een beweegprogramma volgen bij een zorgverlener waar wij geen afspraken mee hebben? Dan heb je wel een akkoordverklaring nodig. Wij hebben hiervoor de volgende gegevens nodig: de verwijzing met daarbij de startdatum van het beweegprogramma, de AGB-code van de praktijk en de gewenste diagnosecode. Jouw zorgverlener kan je deze gegevens geven. Heb je alle gegevens? Dan stuur je dit naar onderstaand adres.

Nationale-Nederlanden
t.a.v. Medische Beoordelingen
Postbus 4016
5004 JA Tilburg

2023
Valpreventie wordt pas vergoed sinds 2024.

laye68f659a187e4a7ea5e50e4fd7b9a87b

Terug naar het overzicht van vergoedingen

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact