Ga direct naar inhoud

Orthopedische en aangepaste schoenen tot 16 jaar

Als er sprake is van een voetafwijking of een beenverkorting wordt er een orthopedische binnenschoen gemaakt. Aanpassingen aan confectieschoenen dienen ter vervanging van orthopedische schoenen.

Wat krijg je vergoed in 2021?

Verzekering Vergoeding
Basisverzekering 100%
Wij vergoeden de rekening van leveranciers volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een leverancier die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.
Aanvullende verzekering:
Start Geen vergoeding
Extra € 200,- vergoeding eigen bijdrage uit basisverzekering
Compleet € 500,- vergoeding eigen bijdrage uit basisverzekering
Comfort ** € 600,- vergoeding eigen bijdrage uit basisverzekering *
Top ** € 750,- vergoeding eigen bijdrage uit basisverzekering *
Combi Geen vergoeding

* Let op: deze vergoeding geldt voor de eigen bijdrage van alle hulpmiddelen waar een wettelijke eigen bijdrage van toepassing is.

** Let op: Deze verzekering kun je niet meer afsluiten. Heb je deze verzekering al, dan geldt bovenstaande vergoeding.

Eigen bijdrage

Voor orthopedische schoenen moet je een wettelijke eigen bijdrage betalen. Deze is voor verzekerden jonger dan 16 jaar € 62,50 per paar. Voor medisch noodzakelijke aanpassingen aan confectieschoenen betaal je geen wettelijke eigen bijdrage.

Eigen risico

Kinderen onder de 18 jaar hebben geen eigen risico.

Waar kun je terecht?

Je kiest zelf jouw leverancier bij jou in de buurt. Je kunt jouw selectie verfijnen op: orthopedische en semi orthopedische schoenen of orthopedische voorzieningen confectieschoenen.

Nationale-Nederlanden maakt afspraken met zorgverleners en leveranciers over de kwaliteit van de zorg en hulpmiddelen en over de tarieven. Kies je voor zo'n gecontracteerde partij, dan vergoedt Nationale-Nederlanden de zorg voor 100%. Als je naar een leverancier gaat waar Nationale-Nederlanden een overeenkomst mee heeft, ben je verzekerd van:

  • Een erkende leverancier, volgens de Erkenningsregeling voor Orthopedische Schoentechnische Bedrijven.
  • Gediplomeerde leveranciers met: het diploma vakbekwaamheid orthopedisch schoentechnicus van de Stichting Opleidingen Metaal (SOM), of Stichting Vakopleiding Gezondheidstechnische Beroepen (SVGB), of een daarmee gelijkgesteld bewijs van vakbekwaamheid.
  • Een kwalitatief goed hulpmiddel. De geleverde hulpmiddelen voldoen aan de geldende kwaliteitseisen.
  • Een snelle levering: A- schoeisel wordt binnen 12 weken geleverd, B- schoeisel binnen 6 weken en orthopedische voorzieningen aan confectieschoenen worden binnen 4 weken geleverd.
  • Een pasgarantie van 3 maanden en een kwaliteitsgarantie van 6 maanden.
  • Een uitgebreide uitleg bij de eerste aflevering, door een speciaal daarvoor opgeleide medewerker van de leverancier.

Kies je voor een leverancier waarmee Nationale-Nederlanden geen afspraken heeft gemaakt (een niet-gecontracteerde leverancier), dan heeft dit geen gevolgen voor wat je vergoed krijgt. Wij vergoeden de rekening volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een leverancier die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Wat je verder moet weten

Vanaf 9 maanden na de datum van het meest recent geleverde paar heb je recht op een nieuw paar. Heb je geen goede orthopedische schoenen meer, dan kun je nieuwe aanvragen. Als jouw schoenen minimaal 9 maanden oud zijn, kun je de nieuwe schoenen direct aanvragen bij de leverancier. Dat kan alleen bij leveranciers waarmee Nationale-Nederlanden een contract heeft, anders moet je toestemming vragen. Zijn jouw schoenen minder oud, neemt dan contact op met Nationale-Nederlanden.

Bij de eerste aanvraag heb je altijd toestemming nodig van Nationale-Nederlanden. Je hebt hiervoor een medische indicatie van een specialist (orthopedisch chirurg, revalidatiearts of reumatoloog) nodig en een offerte van de leverancier. Stuur deze in naar:

Nationale-Nederlanden
t.a.v. Medische Beoordelingen & Zorgservice 
postbus 4016 
5004 JA Tilburg

Schoenen zijn altijd jouw eigendom.

Terug naar het overzicht van vergoedingen


Kunnen wij je helpen?