Ga direct naar inhoud

Overlijdensrisicoverzekering

Laat je nabestaanden financieel verzorgd achter

 • Al vanaf een paar euro per maand, korting als je niet rookt
 • Makkelijk online af te sluiten
 • Je kiest zelf de hoogte van het verzekerd bedrag en de looptijd

Berekenen en aanvragen

Overlijdensrisicoverzekering van Nationale-Nederlanden

Natuurlijk willen we allemaal gezond oud worden. Maar wat als dat niet gebeurt? Jij of je partner kan plotseling overlijden. En met dat overlijden valt ook een deel van het inkomen weg. Kan jouw partner of gezin in dat geval nog financieel rond komen? Kunnen jouw nabestaanden de woonlasten blijven betalen en leven zoals jullie nu doen? Met een overlijdensrisicoverzekering geef je de nabestaanden meer financiële zekerheid.

Een voorbeeld van hoe een overlijdensrisicoverzekering werkt bij een hypotheek

Maarten (31) en Sanne (29) hebben eindelijk hun droomhuis gevonden. In september krijgen ze de sleutel van hun nieuwbouwhuis. De hypotheek is € 285.000,-. Ze sluiten een overlijdensrisicoverzekering. Overlijdt één van de twee? Dan kan de ander de hypotheek aflossen. Ook willen Maarten en Sanne dat er extra geld is om andere financiële zorgen te voorkomen.

Daarom hebben ze een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering gekozen met een verzekerd bedrag van € 385.000,-. Hiervoor betalen ze € 16,20,- per maand. Kiezen ze om alleen de hoogte van de hypotheek te verzekeren? Dan betalen ze € 12,45,- per maand.

Kenmerken van een overlijdensrisicoverzekering van Nationale-Nederlanden

 • Keert uit als je tijdens de looptijd overlijdt
 • Met de uitkering vangen de nabestaanden wegvallend inkomen op
 • De hoogte van het verzekerd bedrag bepaal je zelf
 • Je kiest zelf of het verzekerd bedrag gelijk moet blijven of dalen. En hoelang de verzekering loopt
 • Deze verzekering is geen uitvaartverzekering


Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht bij een hypotheek van ABN AMRO?

Nee, je hoeft geen overlijdensrisicoverzekering verplicht af te sluiten als je een ABN AMRO hypotheek neemt. Het is wel verstandig om goed te informeren bij je adviseur.

En bij een ABN AMRO hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?
Nee, ook bij een ABN AMRO hypotheek met NHG is het niet verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Niet verplicht, wel verstandig
Het kan een goed idee zijn om er eentje af te sluiten. Want redt je partner of je gezin het financieel als jij er niet meer bent?

Afsluiten via een adviseur of direct bij Nationale-Nederlanden. Wat is het verschil?

Je kunt de overlijdensrisicoverzekering aanvragen via een adviseur of direct bij Nationale-Nederlanden. Welke manier voor jou de beste is, hangt af van je persoonlijke wensen.

Wanneer kies je voor afsluiten via een adviseur?

 • Je wilt advies.
 • Je sluit een zakelijke overlijdensrisicoverzekering zoals een compagnons-, keyman- of belastingclaimverzekering.
 • Online kun je tot € 1.000.000,- verzekeren. Wil je een hoger bedrag verzekeren? Neem dan contact op met een adviseur.
 • Je wilt meer dan één verzekeringnemer en de premie splitsen.
 • Je wilt de verzekering koppelen aan je hypotheek (verpanden).
 • Je wilt vanaf de startdatum een andere dan de standaard begunstigde.

Kosten
Een adviseur brengt kosten voor advies en afsluiten in rekening.

Online afsluiten
Kies je ervoor om onze overlijdensrisicoverzekering online af te sluiten (zonder tussenkomst van een adviseur)? Online vind je alle informatie over ons product. Met deze informatie beoordeel je zelf of ons product bij jou en je nabestaanden past. We geven je hierover geen persoonlijk advies. Dit heet execution only dienstverlening. Je betaalt dus geen kosten voor advies.

Je betaalt wel één keer kosten voor het afsluiten. Deze afsluitkosten zijn € 90,- per polis. Met afsluitkosten worden onder andere de kosten voor administratieve handelingen voor het afsluiten bedoeld. We zijn als verzekeraar wettelijk verplicht deze kosten voor levensverzekeringen apart in rekening te brengen.

In ons Dienstverleningsdocument en onze Dienstenwijzer lees je hier meer over.

Wat is verpanden?

Koppel je de ORV aan je hypotheek? Dat heet verpanden. Sommige banken en hypotheekverstrekkers verplichten dit. Dit betekent dat als jij overlijdt, de hypotheekverstrekker direct het geld krijgt van de overlijdensrisicoverzekering. Hiermee wordt de hypotheek dan (deels) afbetaald. Het hangt van de uitkering af of de hypotheek helemaal of voor een deel is afgelost.

Kan ik mijn overlijdensrisicoverzekering van Nationale-Nederlanden verpanden? 

Wil je jouw overlijdensrisicoverzekering koppelen aan je hypotheek? Een nieuwe overlijdensrisicoverzekering van Nationale-Nederlanden kun je verpanden als je deze via een adviseur afsluit. Sluit je je ORV zelf online af? Dan is verpanding tijdens het aanvragen niet mogelijk. Zonder verpanding krijgen je nabestaanden het verzekerde bedrag uitgekeerd. Zij kunnen dan alsnog beslissen om met het geld (deels) de hypotheek af te lossen.

Zoek een adviseur

Kan ik mijn lopende overlijdensrisicoverzekering houden als ik mijn huis verkoop? 

Als je je huis verkocht hebt, los je je hypotheek meestal af. Hierna heb je verschillende keuzes. Meestal kun je je overlijdensrisicoverzekering houden voor je nieuwe hypotheek. Vraag vooraf goed na welke eisen je hypotheekverstrekker stelt aan de overlijdensrisicoverzekering. Je kunt ook een nieuwe overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Verzekeren we je na het beoordelen van je gezondheidsverklaring? Dan kun je je bestaande overlijdensrisicoverzekering opzeggen.

Je neemt je hypotheek mee naar je nieuwe woning
Meestal kun je je overlijdensrisicoverzekering gewoon houden. Vraag vooraf goed na welke eisen je hypotheekverstrekker stelt aan de overlijdensrisicoverzekering.

Je koopt geen nieuw huis
Na het aflossen van je hypotheek, beëindigt je hypotheekverstrekker de verpanding van je overlijdensrisicoverzekering. Daarna kies je of je de verzekering wilt houden voor je nabestaanden. Je mag ook een lager bedrag verzekeren. Of de verzekering stopzetten.

Ik sluit mijn hypotheek over. Kan ik mijn overlijdensrisicoverzekering dan houden? 

Sluit je jouw hypotheek alleen over? En verkoop je je huis niet? Dan kun je je overlijdensrisicoverzekering meestal houden. Bekijk wel goed of de verzekering nog goed bij je huidige situatie past. Als je voor je nieuwe hypotheek een lager bedrag wilt verzekeren, kan dit bijna altijd. Wil je een hoger bedrag verzekeren? Dan hoef je bij Nationale-Nederlanden meestal geen nieuwe verklaring van gezondheid in te vullen. Bij sommige verzekeraars moet je wel opnieuw zo'n verklaring invullen.

Lees meer over het verhogen van het verzekerd bedrag

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten in drie stappen

Stap 1: Aanvragen

Je kiest de vorm, het bedrag, de looptijd en wie het bedrag krijgt. Aanvragen doe je online of via een adviseur bij jou in de buurt.

Stap 2: Verklaring van gezondheid of medische keuring

We sturen je een e-mail met een link naar een online vragenlijst over je gezondheid. Soms sturen we een uitnodiging voor een medische keuring.

Stap 3: We beoordelen je aanvraag

We beoordelen je aanvraag met de gegevens van je verklaring van gezondheid of de medische keuring. In de meeste gevallen ontvang je daarna direct je polis.

ORV berekenen en aanvragen


Handige documenten

Brochure overlijdensrisicoverzekering

In de brochure vind je beknopte informatie over onze overlijdensrisicoverzekering.

Dienstenwijzer overlijdensrisicoverzekering

In de dienstenwijzer vind je informatie over onze organisatie en producten. Ook lees je waar je terecht kunt met klachten.

Voorwaarden overlijdensrisicoverzekering

In deze voorwaarden staat wat je van ons kunt verwachten. En wat we van jou verwachten. Ook lees je wanneer we
uitkeren en wanneer niet.

Voorwaarden voorlopige dekking overlijdensrisicoverzekering

In deze voorwaarden staat wanneer je recht hebt op een uitkering, vóórdat de verzekering ingaat.

NN Vergelijkingskaart Risico’s afdekken

In de NN Vergelijkingskaart Risico’s afdekken (5 juli 2023) staat wat we voor je kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo’n document. Zo kun je ons vergelijken met anderen.

Verzekeringskaart

Dit is de Verzekeringskaart van het Verbond van Verzekeraars. Deze helpt je de overlijdensrisicoverzekering van Nationale-Nederlanden te vergelijken met verzekeringen van andere aanbieders.

Verzekeringskaart

Andere informatie over de overlijdensrisicoverzekering

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering

Een ORV heb je al voor een paar euro per maand. Je krijgt korting als je niet rookt.


Bereken de kosten

Oversluiten overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekeringen zijn de afgelopen jaren goedkoper geworden. Soms is oversluiten voordeliger.

Ontdek hoe je kunt overstappen

Verklaring van gezondheid

Als je een ORV afsluit, willen we wat meer weten over je gezondheid. Hiervoor vul je een online vragenlijst in. Soms moet je je laten keuren door een arts of internist.

Over de gezondheidsverklaring