Ga direct naar inhoud

Saldolijfrente bij overlijden

Wat is een saldolijfrente?

Een saldolijfrente is een lijfrente waarvoor de premies of koopsom niet aftrekbaar waren voor de inkomstenbelasting. De uitkeringen worden volgens de saldomethode belast. De saldomethode houdt in dat je over een deel van de uitkering geen belasting hoeft te betalen. Je betaalt alleen belasting over het verschil tussen de uitkeringen en de premies of koopsom die je hebt betaald.

Welke mogelijkheden heb je?

Je bent begunstigde van een Saldolijfrentekapitaal omdat de verzekerde is overleden. We hebben je gevraagd hoe je het kapitaal wil krijgen. Je hebt de volgende mogelijkheden.

Je uitkering periodiek ontvangen

Je kunt de uitkering in termijnen laten uitkeren. Er zijn geen verzekeraars meer die dit soort verzekeringen afsluiten. Je kunt de verzekering soms onderbrengen in een bankspaarproduct. De Belastingdienst moet daar wel toestemming voor geven. Vraag je verzekeringsadviseur wat de mogelijkheden zijn.

Je uitkering in één keer ontvangen

Je kunt de uitkering ook in één keer ontvangen. Je koopt de verzekering dan af. Je betaalt dan belasting over het verschil tussen het saldolijfrentekapitaal en de premies of koopsom die je hebt betaald.

Wanneer moet je je keuze maken?

De Belastingdienst geeft je tijd om een keuze te maken. Je moet binnen twaalf maanden na de overlijdensdatum van de verzekerde je keuze maken. Maak je binnen deze bedenktijd geen keuze? Dan moet de begunstigde het Gouden Handdrukkapitaal opgeven in Box I. Zonder dat hij een uitkering heeft gekregen. Wanneer je na de bedenktijd het kapitaal toch periodiek wil laten uitkeren, moet je goedkeuring vragen bij de Belastingdienst. Wil je het kapitaal ineens laten uitkeren? Dat kan alleen als je bewijst dat je belasting hebt betaald over de waarde van de uitkering.

Erfbelasting

Je betaalt erfbelasting over de uitkering bij overlijden uit een saldolijfrente. Heb je vragen? Neem contact op met een belasting- en/of verzekeringsadviseur.


Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Chatten

Start de chat

Chat met Sanne, onze digitale assistent.

Bellen

088 663 00 00

Bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur. Houd rekening met een wachttijd.