Ga direct naar inhoud

Goudenhanddrukkapitaal bij overlijden

Welke mogelijkheden heb je?

Je bent begunstigde van een goudenhanddrukkapitaal bij overlijden. We hebben je gevraagd hoe je het kapitaal wilt ontvangen. Je hebt de volgende mogelijkheden:

Je uitkering periodiek ontvangen

Je kunt het lijfrentekapitaal in termijnen laten uitkeren. Dit kan bij ons of bij een andere verzekeraar of bank. Je opent dan een nieuwe bankspaarrekening of je sluit een nieuwe verzekering af. Bij ons kun je kiezen voor de bankspaarrekening: de Banksparen OntslagVergoeding. We maken het kapitaal over naar deze rekening. Je ontvangt vanaf deze rekening een vaste uitkering per maand, drie maanden, half jaar of jaar. Er geldt wel een minimale looptijd. Meer informatie lees je op

Bankspaar Ontslagvergoeding

Je uitkering in één keer laten uitkeren

Je kunt het goudenhanddrukkapitaal ook in één keer laten uitkeren op je betaalrekening. Je koopt de verzekering dan af. Je betaalt dan in een keer belasting over de hele uitkering. Dat kan een hoog bedrag zijn.

Goudenhanddrukkapitaal bij overlijden in één keer laten uitkeren

Wanneer moet je je keuze maken?

De Belastingdienst geeft je tijd om een keuze te maken. Je moet binnen twaalf maanden na de overlijdensdatum van de verzekerde je keuze maken. Maak je binnen deze bedenktijd geen keuze? Dan moet de begunstigde het goudenhanddrukkapitaal opgeven in Box I. Zonder dat hij een uitkering heeft gekregen. Wanneer je na de bedenktijd het kapitaal toch periodiek wil laten uitkeren, moet je goedkeuring vragen bij de Belastingdienst. Wil je het kapitaal ineens laten uitkeren? Dat kan alleen als je bewijst dat je belasting hebt betaald over de waarde van de uitkering.

Erfbelasting

Je hoeft geen erfbelasting te betalen over de een uitkering uit een goudenhanddrukverzekering. Wel komt de helft van de waarde in mindering op de vrijstelling die geldt tussen partners voor de erfbelasting. Meer informatie over erfbelasting lees je op www.belastingdienst.nl.

Bank- of verzekeringsproduct?

Kiest je voor periodiek uitkeren? Je vraagt dan eerst onze Banksparen OntslagVergoeding aan. Ook kun je een bank- of verzekeringsproduct aanvragen bij een andere bank of verzekeraar. Welk product het beste bij je past hangt af van je wensen, situatie en het soort lijfrenteproduct. Heb je daarover vragen? Neem contact op met een verzekeringsadviseur.