Ga direct naar inhoud

Gouden handdrukkapitaal bij overlijden

Welke mogelijkheden heb je?

Je bent begunstigde van een Gouden handdrukkapitaal bij overlijden. We hebben je gevraagd hoe je het kapitaal wilt ontvangen. Je hebt de volgende mogelijkheden:

Je uitkering periodiek ontvangen

Je kunt het kapitaal in termijnen laten uitkeren. Dit kan bij een andere verzekeraar of bank. Je opent dan een nieuwe bankspaarrekening of je sluit een nieuwe verzekering af. We maken het kapitaal over naar deze rekening. Je ontvangt vanaf deze rekening een vaste uitkering per maand, drie maanden, half jaar of jaar. Er geldt wel een minimale looptijd.

Je uitkering in één keer laten uitkeren

Je kunt het Gouden handdrukkapitaal ook in één keer laten uitkeren op je betaalrekening. Je koopt de verzekering dan af. Je betaalt dan in een keer belasting over de hele uitkering. Dat kan een hoog bedrag zijn.

Gouden handdrukkapitaal bij overlijden in één keer laten uitkeren

Wanneer moet je je keuze maken?

De Belastingdienst geeft je tijd om een keuze te maken. Je kunt een keuze maken in het jaar waarin de verzekerde overlijdt. Of tot op zijn laatst op 31 december in het jaar erna. Dit is de wettelijke bedenktijd. Maak je binnen deze bedenktijd geen keuze? Dan moet de begunstigde het Gouden handdrukkapitaal opgeven in Box I. Zonder dat hij een uitkering heeft gekregen. Wanneer je na de bedenktijd het kapitaal toch periodiek wil laten uitkeren, moet je goedkeuring vragen bij de Belastingdienst. Wil je het kapitaal ineens laten uitkeren? Dat kan alleen als je bewijst dat je belasting hebt betaald over de waarde van de uitkering.

Erfbelasting

Je hoeft geen erfbelasting te betalen over de een uitkering uit een goudenhanddrukverzekering. Wel komt de helft van de waarde in mindering op de vrijstelling die geldt tussen partners voor de erfbelasting. Meer informatie over erfbelasting lees je op www.belastingdienst.nl.

Bank- of verzekeringsproduct?

Kies je voor periodiek uitkeren? Je kunt een bank- of verzekeringsproduct aanvragen bij een andere bank of verzekeraar. Welk product het beste bij je past hangt af van je wensen, situatie en het soort lijfrenteproduct. Heb je daarover vragen? Neem contact op met een verzekeringsadviseur.


Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Chatten

Start de chat

Chat met Sanne, onze digitale assistent.

Bellen

088 663 00 00

Bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur. Houd rekening met een wachttijd.