Ga direct naar inhoud

Nieuwe baan?

Nieuwe baan? Kom maar op met die frisse start!

Onze support heb je

Een nieuwe baan zorgt voor flink wat verandering. En dan bedoelen we niet alleen vanwege je nieuwe werkplek en collega’s. Je staat er misschien niet bij stil, maar je nieuwe baan heeft ook allerlei financiële gevolgen – vaak meer dan je denkt. Wij zetten voor je op een rij waar je allemaal over na moet denken.

Onderhandelen over salaris

Een nieuwe baan is hét moment om te onderhandelen over je salaris en andere arbeidsvoorwaarden. Pak het daarom goed aan en bereid je voor met onze tips.

Tips voor een goede salarisonderhandeling

Een baan moet inhoudelijk bij je passen, maar ook aansluiten op je levensritme. Denk aan werktijden, contract en salaris. Onderhandel daar dus slim over.

Bekijk de tips

Denk aan secundaire arbeidsvoorwaarden

Naast je salaris kun je ook onderhandelen over secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan pensioen, werktijden, vervoer en bonussen.

Meer over secundaire arbeidsvoorwaarden

Méér dan je salaris

Veel mensen denken dat er bij een nieuwe baan financieel weinig verandert, naast de aanpassing van het salaris. Dat is opvallend, want er kan toch veel wijzigen in je financiën! Benieuwd wat jij op financieel gebied moet regelen rondom je nieuwe baan?

Wij maakten de Werk Wissel Wijzer: een handige tool waarmee je binnen een minuut ziet wat er voor jou allemaal verandert. Niet alleen rondom je inkomen, maar ook voor je pensioen, vervoer en zorgverzekering.

Nieuwe baan en je pensioen

Je pensioen is één van de belangrijkste financiële zaken die bij een nieuwe baan komt kijken. Als je nieuwe werkgever dezelfde pensioenregeling heeft, hoef je vaak niets te regelen. Is dat niet het geval, dan is het goed om je pensioen te vergelijken. Zo voorkom je op een later moment financiële tegenvallers.

Nieuwe pensioenregels

Sinds 1 januari 2023 zijn de regels voor je pensioen veranderd. Hierdoor kun je in pensioen achteruit gaan als je van baan wisselt. Dit raakt werknemers rond de 45 jaar het hardst. Wil je weten hoe het precies zit met jouw pensioen?

Meer over de nieuwe pensioenregels

Samenvoegen of niet?

Een nieuwe baan betekent vaak een nieuwe pensioenregeling. Dan is de vraag: laat je je opgebouwde pensioen(en) staan, of voeg je ze samen? Met de Pensioen Ophelder Service zie je wat voor jou het meest interessant is.

Doe de check

Partnerpensioen

Bouwde je bij je oude werkgever partnerpensioen op risicobasis op, dan vervalt dit op het moment dat je van baan wisselt. Wil je er zeker van zijn dat je partner een uitkering krijgt als je komt te overlijden? Dan moet je zelf actie ondernemen.

Dit moet je doen

Verzekeringen en toeslagen

Het is niet altijd het geval, maar een nieuwe baan kan impact hebben op je verzekeringen en toeslagen.

Collectieve of individuele zorgverzekering

Sommige werkgevers bieden een collectieve zorgverzekering aan. Hier mag je alleen gebruik van maken zolang je voor dit bedrijf werkt. Heb je een nieuwe baan, dan moet je zelf een zorgverzekering afsluiten.

Meer informatie

Van lease auto naar eigen auto

Had je een leaseauto en ga je nu zelf een auto kopen? Of krijg je juist een auto van de zaak? Vaak kan je dan je schadevrije jaren meenemen. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe lager de kosten voor je verzekering.

Zo zit het

Heb je (nog) recht op toeslagen?

Voor het uitkeren van toeslagen kijkt de Belastingdienst naar hoeveel je verdient. Op basis van jouw salaris wordt bepaald of je in aanmerking komt voor huur- en/of zorgtoeslag. Als je meer gaat verdienen, kan het zijn dat je door je hogere salaris minder of geen toeslag meer krijgt. Maar naast je salaris is het aantal uren dat je werkt ook van belang voor de kinderopvangtoeslag.

Verandert je salaris, of het aantal uur dat je werkt? Dan is het dus slim om te checken op welke toeslagen je (nog) recht hebt. Dit doe je op de website van de Belastingdienst.

Naar de Belastingdienst