Samenwonen?

Samenwonen - kom maar op met dat leven samen!

Onze support heb je

Gaan jullie samenwonen? Gefeliciteerd! Dat betekent dat jullie vanaf nu van alles gaan delen. Van een huis tot verzekeringen en misschien zelfs een bankrekening. Dat is een flinke verandering. Kunnen jullie daar wel wat hulp bij gebruiken? Op deze pagina delen we handige tips, checklists en andere informatie.

Samenwonen en financiën

Tips voor een gezamenlijke rekening

Veel stellen kiezen voor een gezamenlijke rekening zodra ze gaan samenwonen. Kies je hiervoor, dan moet je wel rekening houden met een aantal zaken. We geven je 5 tips.

Bekijk onze tips

Samen sparen: dit zijn de mogelijkheden

Samen sparen brengt bepaalde voordelen met zich mee. In dit artikel lees je wat een gezamenlijke spaarrekening inhoudt en welke regels er gelden voor deze spaarrekening.

Lees meer over samen sparen

Voorbereid op de toekomst met een testament

Een testament opstellen is geen leuke bezigheid. Toch is het een belangrijk onderdeel van de financiën als je gaat samenwonen. Want wat als jou iets overkomt?

Meer informatie

Samenwonen en schulden

Als een van jullie schulden heeft op het moment dat jullie gaan samenwonen, dan roept dat misschien vragen op.

Want hoe zit het eigenlijk met samenwonen en schulden? Is jouw partner ook aansprakelijk als jij schulden hebt? Of wat als niet jij de schulden hebt, maar je partner?

Zo zit het

Kosten verdelen

Samenwonen? Vijf tips om samen de kosten te verdelen

Jullie hebben de keuze gemaakt om te gaan samenwonen. Dan moeten er best wat zaken geregeld worden. Hoe verdeel je de kosten? We geven je vijf tips.

Lees meer

Samenwonen: hebben jullie al een huishoudboekje?

Financiële overzicht behouden of juist terugkrijgen? Houd een huishoudboekje bij.

Lees meer

Samenwonen en verzekeringen

Welke verzekeringen kunnen verplicht zijn als je gaat samenwonen? Welke zijn handig voor extra zekerheid? En valt er nog wat te besparen als je met je partner op één adres geregistreerd staat? Wij vertellen het je!

Deze verzekeringen heb je nodig

Samenwonen en pensioen

Pensioen gaat niet alleen over het geld dat je ontvangt als je stopt met werken. Er bestaat ook partnerpensioen: de uitkering die je partner krijgt als jij overlijdt. Of andersom natuurlijk.

Als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, word je automatisch elkaars partner in de pensioenregeling. Maar ga je samenwonen zonder iets vast te leggen, dan kunnen er aanvullende eisen gelden. Check dit dus altijd goed.

Lees meer over partnerpensioen

Handige checklists

Checklist samenwonen

Zoals je ziet, komt er behoorlijk wat bij kijken als je gaat samenwonen. Wil je zeker weten dat jullie niks vergeten? Gebruik dan onze checklist samenwonen.

Download de checklist

Verhuischecklist

Samenwonen betekent meestal ook dat minimaal een van jullie verhuist. Om dat zo soepel mogelijk te laten verlopen, maakten we een verhuischecklist.

Download de checklist