Ga direct naar inhoud

Met de Verhuurhypotheek een woning verhuren

 • Woning verhuren aan familie of derden
 • Rendement halen uit je vermogen
 • Investeren in onroerend goed

Maak een afspraak

Bekijk de rente

Tweede woning kopen en verhuren

Wil je een (tweede) huis kopen om te verhuren? Dat kan interessant zijn als investering van je spaargeld en om vermogen op te bouwen voor de toekomst. Of misschien wil je je (studerende) kinderen of je ouders helpen aan een geschikte woning? Met de Verhuurhypotheek van Nationale-Nederlanden kun je tegen een aantrekkelijke rente een woning financieren om te verhuren aan je familie of aan derden.

Voordelen van de Verhuurhypotheek

 • Woning kopen om te verhuren, bijvoorbeeld aan kind of ouders
 • Kamerverhuur aan (studerend) kind mogelijk
 • Rendement halen uit je spaargeld
 • Vermogen opbouwen voor later

Mogelijkheden van de Verhuurhypotheek

Maximaal vier woningen
Je kunt maximaal vier verhuurde woningen met de Verhuurhypotheek financieren. En je mag maximaal vier woningen voor de verhuur in het bezit hebben.

Geschikt voor particulieren
De Verhuurhypotheek is bestemd voor particulieren die een woning kopen voor de verhuur. Deze hypotheek is niet geschikt voor professionele vastgoedbeleggers.

Maximaal 70% van de woningwaarde lenen

Je kunt maximaal 70% van de marktwaarde van de woning in verhuurde staat lenen. Hierbij geldt per woning een minimale lening van € 50.000,- tot maximaal € 500.000,-.

 Voorbeeld:

 • Je koopt een woning voor € 220.000,- en laat deze woning taxeren
 • Het taxatierapport vermeldt als marktwaarde van de woning in verhuurde staat: € 200.000,-
 • Je kunt de Verhuurhypotheek aanvragen voor maximaal € 140.000,- (= 70% van € 200.000,-)

Hypotheekrente

Voor de Verhuurhypotheek geldt een productopslag van 1,0% op de rente.

Actuele hypotheekrente Verhuurhypotheek

Kamerverhuur mogelijk
Kamerverhuur is mogelijk met de Verhuurhypotheek als ten minste één van de huurders een eerste- of tweedegraads familielid van je is. Daarnaast mag de woonruimte aan maximaal twee extra personen (bijvoorbeeld studenten) worden verhuurd.

Permanente bewoning
De Verhuurhypotheek is bestemd voor een woning die wordt verhuurd voor permanente bewoning. Het is dus niet geschikt voor de aankoop en verhuur van vakantiewoningen, winkelpanden of woonboten.

Hypotheekvormen
Bij het afsluiten van de Verhuurhypotheek kun je kiezen uit de volgende hypotheekvormen: Annuïteiten Hypotheek, Lineaire Hypotheek en Aflossingsvrije Hypotheek.

Nieuwbouw en bestaande bouw
Zowel bestaande woningen (die al dan niet worden verbouwd) als nieuwbouwwoningen komen in aanmerking voor financiering met de Verhuurhypotheek.

Meer informatie vind je in de voorwaarden van de Verhuurhypotheek

Ivo koos voor een investeringspand

Grote verbouwingen? Ontwerper en bouwer Ivo draait zijn hand daar niet voor om. Hij verbouwde zijn eigen pand in Rotterdam-Zuid van top tot teen. Daar woont hij nu samen met zijn vriendin en vier kinderen. Maar Ivo stond te popelen om nog een pand te verbouwen, en dat pand verhuurt hij nu. Ontdek waarom Ivo koos voor een investeringspand.


Woning verhuren, waar op letten?

Denk je er aan om een woning te kopen voor de verhuur en wil je daarvoor een hypotheek afsluiten? Houd er rekening mee dat dit ook risico’s met zich mee brengt:

 • De waarde van de woning kan stijgen, maar ook dalen.
 • De huurinkomsten kunnen tegenvallen.
 • De onderhoudskosten aan de woning kunnen hoger uitvallen dan begroot.
 • In Nederland geldt het recht op huurbescherming, waardoor je als verhuurder niet zomaar de huur mag opzeggen.
 • De inkomsten uit de verhuur vallen meestal in Box 3, maar in sommige gevallen in Box 1. Dat heeft gevolgen voor je inkomstenbelasting.
 • Nationale-Nederlanden is verplicht om je Verhuurhypotheek aan te melden bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Dit kan gevolgen hebben voor de aanvraag van bijvoorbeeld een andere lening.

Wil je zeker weten dat je goed bent voorbereid? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur. Hij kan je goed adviseren over je persoonlijke situatie, wensen, mogelijkheden én de bijbehorende risico’s.

Andere financieringsmogelijkheden voor verhuur

Met de Verhuurhypotheek kun je maximaal 70% van de marktwaarde van de woning in verhuurde staat lenen. Dat betekent dat je het resterende bedrag op een andere manier moet financieren. Dit kan bijvoorbeeld met spaargeld of met overwaarde:

Spaargeld
Heb je spaargeld? Dan kan het aantrekkelijk zijn om dit te gebruiken om de tweede woning (deels) te betalen. Met name de lage spaarrente is een mooie aanleiding om te kijken of het interessant is om je spaargeld te investeren.

Overwaarde gebruiken
Heb je overwaarde op je eigen woning? Dan is het in sommige gevallen mogelijk om deze overwaarde te gebruiken voor de aankoop van een huis voor de verhuur. Wanneer je bij het afsluiten van je hypotheek hebt gekozen voor een hogere inschrijving bij de notaris, dan kun je je hypotheek met een bedrag verhogen. Je hoeft dan niet opnieuw naar de notaris. Dat scheelt je tijd en geld. Heb je je hypotheek bij de notaris niet voor een hoger bedrag ingeschreven? Dan kun je een tweede hypotheek nemen. Je moet dan wel naar de notaris om deze hypotheek vast te leggen.

Veelgestelde vragen over de Verhuurhypotheek

Wat is een Verhuurhypotheek?

Wil je een huis kopen om te verhuren? Het financieren van de aankoop kan niet met een reguliere hypotheek. Daarvoor bieden we de Verhuurhypotheek waarmee particulieren een woning voor de verhuur kunnen financieren. Hierbij geldt een productopslag van 1,0% op de rente.

Hoeveel overdrachtsbelasting betaal ik?

Voor een pand dat je gaat verhuren betaal je 10,4% overdrachtsbelasting.

Hoeveel beleggingspanden mag ik hebben?

Als je de Verhuurhypotheek van Nationale-Nederlanden wilt afsluiten om een woning te kopen voor de verhuur, dan geldt als voorwaarde dat je maximaal vier woningen voor de verhuur in het bezit mag hebben. Ook kun je maximaal vier verhuurde woningen met de Verhuurhypotheek financieren.

Hoeveel kan ik maximaal lenen met de Verhuurhypotheek?

Je kunt maximaal 70% van de marktwaarde van de woning in verhuurde staat lenen. Hierbij geldt per woning een minimale lening van € 50.000,- tot maximaal € 500.000,-.

Mag ik verschillende kamers in het huis verhuren?

Kamerverhuur is mogelijk met de Verhuurhypotheek als ten minste één van de huurders een eerste- of tweedegraads familielid van je is. Daarnaast mag de woonruimte aan maximaal twee extra personen (bijvoorbeeld studenten) worden verhuurd.


Persoonlijk advies over je investering

Je vermogen investeren in een woning om te verhuren behoort waarschijnlijk niet tot je dagelijkse gang van zaken. Heb je vragen over je mogelijkheden? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur. Hij gaat graag voor je op zoek naar de oplossing die het beste bij jou past.

Maak een afspraak