Ga direct naar inhoud

Met de Verhuurhypotheek een woning verhuren

 • Woning verhuren aan familie of derden
 • Rendement halen uit uw vermogen
 • Investeren in onroerend goed

Maak een afspraak

Bekijk de rente

Tweede woning kopen en verhuren

Wilt u een (tweede) huis kopen om te verhuren? Dat kan interessant zijn als investering van uw spaargeld en om vermogen op te bouwen voor de toekomst. Of misschien wilt u uw (studerende) kinderen of uw ouders helpen aan een geschikte woning? Met de Verhuurhypotheek van Nationale-Nederlanden kunt u tegen een aantrekkelijke rente een woning financieren om te verhuren aan uw familie of aan derden.

Voordelen van de Verhuurhypotheek

 • Woning kopen om te verhuren, bijvoorbeeld aan kind of ouders
 • Kamerverhuur aan (studerend) kind mogelijk
 • Rendement halen uit uw spaargeld
 • Vermogen opbouwen voor later

Mogelijkheden van de Verhuurhypotheek

Maximaal vier woningen
U kunt maximaal vier verhuurde woningen met de Verhuurhypotheek financieren. En u mag maximaal vier woningen voor de verhuur in het bezit hebben.

Geschikt voor particulieren
De Verhuurhypotheek is bestemd voor particulieren die een woning kopen voor de verhuur. Deze hypotheek is niet geschikt voor professionele vastgoedbeleggers.

Maximaal 70% van de woningwaarde lenen

U kunt maximaal 70% van de marktwaarde van de woning in verhuurde staat lenen. Hierbij geldt per woning een minimale lening van € 50.000,- tot maximaal € 500.000,-.

 Voorbeeld:

 • U koopt een woning voor € 220.000,- en laat deze woning taxeren
 • Het taxatierapport vermeldt als marktwaarde van de woning in verhuurde staat: € 200.000,-
 • U kunt de Verhuurhypotheek aanvragen voor maximaal € 140.000,- (= 70% van € 200.000,-)

Hypotheekrente

Voor de Verhuurhypotheek geldt een productopslag van 1,0% op de rente.

Actuele hypotheekrente Verhuurhypotheek

Kamerverhuur mogelijk
Kamerverhuur is mogelijk met de Verhuurhypotheek als ten minste één van de huurders een eerste- of tweedegraads familielid van u is. Daarnaast mag de woonruimte aan maximaal twee extra personen (bijvoorbeeld studenten) worden verhuurd.

Permanente bewoning
De Verhuurhypotheek is bestemd voor een woning die wordt verhuurd voor permanente bewoning. Het is dus niet geschikt voor de aankoop en verhuur van vakantiewoningen, winkelpanden of woonboten.

Hypotheekvormen
Bij het afsluiten van de Verhuurhypotheek kunt u kiezen uit de volgende hypotheekvormen: Annuïteiten Hypotheek, Lineaire Hypotheek en Aflossingsvrije Hypotheek.

Nieuwbouw en bestaande bouw
Zowel bestaande woningen (die al dan niet worden verbouwd) als nieuwbouwwoningen komen in aanmerking voor financiering met de Verhuurhypotheek.

Meer informatie vindt u in de voorwaarden van de Verhuurhypotheek

Ivo koos voor een investeringspand

Er is maar één Nederlander zoals Ivo, die zelf meubels ontwerpt. Hij verbouwde zijn eigen pand in Rotterdam-Zuid van top tot teen. Daar woont hij nu samen met zijn vriendin en vier kinderen. Maar Ivo stond te popelen om nog een pand te verbouwen, en dat pand verhuurt hij nu. Ontdek waarom Ivo koos voor een investeringspand.


Woning verhuren, waar op letten?

Denkt u er aan om een woning te kopen voor de verhuur en wilt u daarvoor een hypotheek afsluiten? Houd er rekening mee dat dit ook risico’s met zich mee brengt:

 • De waarde van de woning kan stijgen, maar ook dalen.
 • De huurinkomsten kunnen tegenvallen.
 • De onderhoudskosten aan de woning kunnen hoger uitvallen dan begroot.
 • In Nederland geldt het recht op huurbescherming, waardoor u als verhuurder niet zomaar de huur mag opzeggen.
 • De inkomsten uit de verhuur vallen meestal in Box 3, maar in sommige gevallen in Box 1. Dat heeft gevolgen voor uw inkomstenbelasting.
 • Nationale-Nederlanden is verplicht om uw Verhuurhypotheek aan te melden bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Dit kan gevolgen hebben voor de aanvraag van bijvoorbeeld een andere lening.

Wilt u zeker weten dat u goed bent voorbereid? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur. Hij kan u goed over adviseren over uw persoonlijke situatie, wensen, mogelijkheden én de bijbehorende risico’s.

Andere financieringsmogelijkheden voor verhuur

Met de Verhuurhypotheek kunt u maximaal 70% van de marktwaarde van de woning in verhuurde staat lenen. Dat betekent dat u het resterende bedrag op een andere manier moet financieren. Dit kan bijvoorbeeld met spaargeld of met overwaarde:

Spaargeld
Heeft u spaargeld? Dan kan het aantrekkelijk zijn om dit te gebruiken om de tweede woning (deels) te betalen. Met name de lage spaarrente is een mooie aanleiding om te kijken of het interessant is om uw spaargeld te investeren.

Overwaarde gebruiken
Heeft u overwaarde op uw eigen woning? Dan is het in sommige gevallen mogelijk om deze overwaarde te gebruiken voor de aankoop van een huis voor de verhuur. Wanneer u bij het afsluiten van uw hypotheek heeft gekozen voor een hogere inschrijving bij de notaris, dan kunt u uw hypotheek met een bedrag verhogen. U hoeft dan niet opnieuw naar de notaris. Dat scheelt u tijd en geld. Heeft u uw hypotheek bij de notaris niet voor een hoger bedrag ingeschreven? Dan kunt u een tweede hypotheek nemen. U moet dan wel naar de notaris om deze hypotheek vast te leggen.

Veelgestelde vragen over de Verhuurhypotheek

Wat is een Verhuurhypotheek?

Wilt u een huis kopen om te verhuren? Het financieren van de aankoop kan niet met een reguliere hypotheek. Daarvoor bieden we de Verhuurhypotheek waarmee particulieren een woning voor de verhuur kunnen financieren. Hierbij geldt een productopslag van 1,0% op de rente.

Hoeveel overdrachtsbelasting betaal ik?

Voor een pand dat u gaat verhuren betaalt u 8% overdrachtsbelasting.

Hoeveel beleggingspanden mag ik hebben?

Als u de Verhuurhypotheek van Nationale-Nederlanden wilt afsluiten om een woning te kopen voor de verhuur, dan geldt als voorwaarde dat u maximaal vier woningen voor de verhuur in het bezit mag hebben. Ook kunt u maximaal vier verhuurde woningen met de Verhuurhypotheek financieren.

Hoeveel kan ik maximaal lenen met de Verhuurhypotheek?

U kunt maximaal 70% van de marktwaarde van de woning in verhuurde staat lenen. Hierbij geldt per woning een minimale lening van € 50.000,- tot maximaal € 500.000,-.

Mag ik verschillende kamers in het huis verhuren?

Kamerverhuur is mogelijk met de Verhuurhypotheek als ten minste één van de huurders een eerste- of tweedegraads familielid van u is. Daarnaast mag de woonruimte aan maximaal twee extra personen (bijvoorbeeld studenten) worden verhuurd.


Persoonlijk advies over uw investering

Uw vermogen investeren in een woning om te verhuren behoort waarschijnlijk niet tot uw dagelijkse gang van zaken. Heeft u vragen over uw mogelijkheden? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur. Hij gaat graag voor u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Maak een afspraak