Ga direct naar inhoud

NN Future Matters

NN Future Matters is het overkoepelende maatschappelijk programma van NN. Het richt zich op de verbetering van het financieel welzijn van de mensen in onze directe omgeving. Wij proberen het leven van andere op een positieve manier te beïnvloeden. Dit doen we door het inzetten van onze kennis. Maar ook via ons netwerk en de expertise van onze collega’s.

Wij doen dit door mensen beter in staat stellen om met hun financiën om te gaan. Bijvoorbeeld met het vergroten van kansen op de arbeidsmarkt. Maar ook door kinderen te helpen die in moeilijke financiële omstandigheden opgroeien. Het programma richt zich vooral op jongeren tussen de 10 en 25 jaar. Maar heeft speciale aandacht voor groepen in de samenleving die te maken hebben met financieel uitdagende omstandigheden.

Het programma NN Future Matters richt zich op 3 hoofdthema's. Van deze thema's vinden wij dat we het beste kunnen helpen met onze kennis en middelen.


NN Future Matters partners en initiatieven

Junior Achievement Europe

Junior Achievement Europe is een internationale organisatie. Ze willen jongeren helpen met hun doelen en ze voorbereiden op de toekomst en de arbeidsmarkt. De focus ligt op de ontwikkeling van vaardigheden die nodig zijn in een globaliserende wereld. JA Europe heeft verschillende programma’s, bij veel van deze initiatieven doen NN-collega’s vrijwilligerswerk.

Social Innovation Relay
Social Innovation Relay (SIR) is een wereldwijde competitie die wordt georganiseerd door Junior Achievement Europe en NN. Dit project helpt jongeren bij het ontwikkelen van een praktijkgerichte aanpak en ondernemersvaardigheden. Dit hebben ze nodig in hun onderwijsloopbaan en carrière.
Innovation camp

Innovation Camp is een project van Junior Achievement Europe. Innovation Camp wordt ook wel Innovation Challenge genoemd. Leerlingen gaan aan de slag met een uitdaging, gerelateerd aan het bedrijfsleven en ondernemen. Ze worden willekeurig bij elkaar gezet en na een kennismaking storten zij zich op de opdracht. Binnen 24 uur moeten ze met een voorstel komen wat het probleem aanpakt. Ieder teamlid heeft een andere taak, gebaseerd op de persoonlijkheid van de student. Zo ontwikkelen zij bedrijfskundige vaardigheden en ook individuele kwaliteiten.

Door deelname aan dit project krijgen jongeren de kans om meer te leren over elkaar. Maar ook over het bedrijfsleven en ondernemerschap door het principe ‘leren door te doen’. Naast communicatieve vaardigheden, oefenen de studenten om probleemoplossend en creatief te denken onder tijdsdruk.

Job Shadowing
Job Shadowing is een mentorprogramma waarbij studenten een dag meelopen met een professional uit het bedrijfsleven. Door dit meeloopprogramma krijgen studenten een idee van het bedrijfsleven. Maar ook over de eigenlijke werkvloer en eventuele carrièremogelijkheden. Ze krijgen ook de kans om hun netwerk uit te breiden. Deze ervaring geeft zowel inzicht in bedrijfsvoering en ondernemen als de kans om essentiële vaardigheden te ontwikkelen.
NN Future Matters Scholarship
Het NN Future Matters Scholarship is een studiebeurzenprogramma, opgezet door NN en EP Nuffic. In de landen waar NN actief is helpen we (inter)nationale studenten die als eerste van het gezin gaan studeren. We bieden ze financiële mogelijkheden om een masteropleiding te volgen in Nederland. Slechts een selecte groep studenten worden tot deze beurs toegelaten. Deze studenten zijn door persoonlijke financiële omstandigheden niet in staat om een mastertraject te volgen. Op deze manier probeert NN actief bij te dragen aan de ontwikkeling van jongeren in Europa.

Lees meer over NN Future Matters (In het Engels)


Partners in Nederland

Brand New Job

Het project 'Geld en werk nu!’ is georganiseerd door Brand New Job. Ze organiseren verschillende trainingen om mensen financieel weerbaar te maken. En om ze klaar te stomen voor de arbeidsmarkt en te laten starten met een betaalde baan. De trainingen richten zich op financiële bewustwording, solliciteren en individuele coaching.

Buurtwerkkamer Coöperatie

Via het project 'Schoon Schip' kunnen buurtbewoners hulp krijgen. Bijvoorbeeld met het stellen van financiële vragen. Of met het besparen op hun uitgaven of voorbereiding op gemeentelijke schuldhulpverlening. Ervaren vrijwilligers en medewerkers helpen kwetsbare wijkbewoners in een Buurtwerkkamer. Ze maken hierbij hun inkomsten en uitgaven inzichtelijk. Maar helpen ook met het beheren van hun geldzaken en het betalingsgedrag dat daarbij komt kijken.

Emma at Work

Samen met onze partner Emma at Work ondersteunen we jongeren met een fysieke aandoening naar een zelfstandige toekomst. We maken het mogelijk dat jongeren het ontwikkelingsprogramma, de GAP Track, van Emma at Work doorlopen, waarin focus op ontwikkeling en training ligt. Onze collega’s zetten zich in als mentor voor deze jongeren en we delen onze kennis en netwerk om Emma at Work als organisatie verder vooruit te helpen. Zo zorgen we ervoor dat deze groep een eerlijkere kans krijgt op de arbeidsmarkt.

JINC

JINC helpt jongeren uit wijken met sociaaleconomische achterstand aan een goede start op de arbeidsmarkt. We helpen ze met projecten die gericht zijn op beroepsoriëntatie en vaardigheden voor stage en werk. Samen met vrijwilligers zorgen wij ervoor dat je toekomst niet wordt bepaalt door de plek van je wieg. Dit doen we met sollicitatietrainingen, bliksemstages en netwerkevenementen.

LINDA.foundation

De LINDA.foundation zet zich in voor gezinnen met kinderen in Nederland die het financieel zwaar hebben. Wij helpen door te zorgen voor positieve momenten met onder andere zomertassen en decemberpakketten. Ook halen we jaarlijks als NN geld op voor deze stichting.

Over Rood

Over Rood helpt ondernemers met onvoldoende bedrijfsresultaat om hun situatie te veranderen. Zo kunnen onaflosbare schulden worden voorkomen of hersteld. Of de onderneming krijgt begeleiding voor een gezonde doorstart. Hierbij worden de ondernemers gecoacht door een getrainde vrijwilliger. Ook NN-medewerkers kunnen zich inzetten als coach.

Week van het geld

Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ wil het de ‘Week van het geld’ kinderen en jongeren voorbereiden op financiële redzaamheid in de toekomst. De ‘Week van het geld’ is belangrijk voor het stimuleren van financiële vaardigheden van kinderen en jongeren, zowel op school als thuis. Tijdens deze week geven NN collega’s gastlessen. Op basisscholen door heel Nederland leggen ze uit hoe om te gaan met geld en risico’s.

Stichting Jarige Job

Stichting Jarige Job zorgt ervoor dat ieder kind in Nederland zijn verjaardag op een feestelijke manier kan vieren. De kinderen ontvangen voor hun verjaardag een box met alles wat nodig is om dit te doen. We helpen de stichting met donaties. Maar ook met het inpakken van de boxen door NN vrijwilligers.

Stichting IMC Weekendschool

Op plekken waar dat het hardst nodig is verzorgt IMC Weekendschool aanvullend, motivatie-gericht onderwijs voor jongeren. De ervaringen van vrijwilligers uit het bedrijfsleven maken deel uit van het uitgebreide leerprogramma. Hiermee focust het zich op de volledige ontwikkeling van de jongeren.

SchuldenLabNL

SchuldenlabNL is een publiek-privaat platform, opgericht om de urgente schuldenproblematiek in Nederland tegen te gaan. Om versnippering te voorkomen vormt SchuldenLabNL de plek om Nederland schuldenzorgvrij te krijgen. Publieke partners (zoals gemeenten) en private partners (zoals banken en verzekeraars) slaan hiervoor de handen ineen.

Schuldhulpmaatje

Stichting SchuldHulpMaatje helpt mensen in financiële moeilijkheden om weer overzicht te krijgen in hun financiële administratie. Ze koppelen mensen met geldzorgen aan iemand die hen kan helpen. Om overzicht te krijgen, maar ook om een luisterend oor te bieden. NN medewerkers maken ook deel uit van deze groep getrainde vrijwilligers; ofwel de ‘maatjes’.

Talentcoach

Met het programma LEF op de arbeidsmarkt helpt Talentcoach mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze werken aan hun zelfvertrouwen en authenticiteit om weer betaald aan de slag te gaan. Deelnemers worden gekoppeld aan een vrijwillige coach vanuit NN, die ze in het traject tot de sollicitatie begeleidt.