Ga direct naar inhoud

NN Future Matters

NN Future Matters is het overkoepelend maatschappelijk programma van NN. Het richt zich op de verbetering van het financieel welzijn van de mensen in onze directe omgeving. Door inzet van onze kennis, ons netwerk en de expertise van onze collega’s proberen wij het leven van andere op een positieve manier te beïnvloeden.​

Wij doen dit door mensen beter in staat stellen om met hun financiën om te gaan; door het vergroten van kansen op de arbeidsmarkt en door kinderen die in moeilijke financiële omstandigheden opgroeien te helpen. Het programma richt zich met name op jongeren tussen de 10 en 25 jaar en heeft speciale aandacht voor groepen in de samenleving die te maken hebben met financieel uitdagende omstandigheden. ​

Het programma NN Future Matters richt zich op 3 hoofdthema's waarvan wij vinden dat we met onze kennis en middelen de meeste maatschappelijke impact kunnen creëren. 


NN Future Matters partners en initiatieven

Junior Achievement Europe

Junior Achievement Europe is een internationale organisatie met als doel om jongeren voor te bereiden op de toekomst, de arbeidsmarkt en hen in staat wil stellen hun doelen te bereiken. De focus ligt op de ontwikkeling van vaardigheden die nodig zijn in een globaliserende wereld. JA Europe heeft verschillende programma’s, bij veel van deze initiatieven doen NN-collega’s vrijwilligerswerk.

Social Innovation Relay
Social Innovation Relay (SIR) is een wereldwijde competitie die georganiseerd wordt door Junior Achievement Europe in samenwerking met NN. Dit project helpt jongeren bij het ontwikkelen van een praktijkgerichte aanpak en ondernemersvaardigheden die ze nodig hebben in hun onderwijsloopbaan en carrière.
Innovation Camp

Innovation Camp, ofwel Innovation Challenge , is een project van Junior Achievement Europe waarbij leerlingen aan de slag gaan met een uitdaging gerelateerd aan het bedrijfsleven en ondernemen. De leerlingen worden op willekeurige basis bij elkaar gezet en na een kennismaking storten zij zich op de opdracht. Binnen 24 uur dienen zij, met behulp van de nodige materialen en bronnen, met een voorstel te komen wat het geschetste probleem aanpakt. Ieder team lid vervult een andere taak gebaseerd op de persoonlijkheid van de student. Zodoende ontwikkelen zij bedrijfskundige vaardigheden alsmede individuele kwaliteiten.

Door middel van deelname aan dit project krijgen jongeren de kans om meer te leren over elkaar, het bedrijfsleven en ondernemerschap door het principe ‘leren door te doen’. Naast communicatieve vaardigheden, oefenen de studenten om probleemoplossend en creatief te denken onder tijdsdruk.

Job Shadowing
Job Shadowing is een mentorprogramma waarbij studenten een dag meelopen met een professional uit het bedrijfsleven. Door dit meeloopprogramma krijgen studenten een idee van de werking van het bedrijfsleven, de eigenlijke werkvloer, eventuele carrièremogelijkheden en krijgen zij de kans om hun netwerk uit te breiden. Deze ervaring geeft zo wel inzicht in bedrijfsvoering en ondernemen als de kans om essentiële vaardigheden te ontwikkelen die hen een waardevolle aanwinst maken voor verscheidene instellingen.

NN Future Matters Scholarship
Het NN Future Matters Scholarship programma is een studiebeurzenprogramma opgezet door NN in samenwerking met EP Nuffic. Het is opgezet om (inter)nationale studenten uit de landen waar NN actief is, die de eerste zijn in hun gezin om te gaan studeren, de financiële mogelijkheid te geven om in Nederland een masteropleiding te volgen. Slechts een selecte groep studenten, die door persoonlijke financiële omstandigheden niet in staat zijn een mastertraject te volgen, worden tot deze beurs toegelaten. Op deze manier probeert NN actief bij te dragen aan de ontwikkeling van jongeren in Europa en willen wij hen de kans geven om hun horizon te verbreden door in Nederland te komen studeren.

Lees meer over NN Future Matters (In het Engels)


Partners in Nederland

JINC
JINC is al jaren partner van NN en is een non-profit organisatie die jongeren van 8 tot en met 16 jaar op weg helpt naar een goede start op de arbeidsmarkt. Dit doen zij door beroepsoriëntatie op de werkvloer, het aanleren van (sociale) vaardigheden en het aanbieden van workshops over ondernemerschap. JINC vindt dat elk kind een eerlijke kans verdient op de arbeidsmarkt, ook als het opgroeit in een omgeving met minder voorbeelden en rolmodellen om zich aan op te trekken. De samenwerking met JINC sluit naadloos aan op visie en de doelen van het NN Future Matters programma.
LINDA.foundation
De LINDA.foundation wil, samen met zoveel mogelijk donateurs, meer begrip en vooral positieve momenten creëren voor gezinnen met kinderen in Nederland die het financieel zwaar hebben.

De LINDA.foundation wil voor positieve momenten geven aan gezinnen met kinderen die zich in een financieel benarde positie bevinden. Dat doen ze in de vorm van een pakket bonnen waarmee de gezinnen lekker kunnen eten, een cadeautje in de schoen kunnen doen en een nieuwe outfit kunnen dragen tijdens de kerstperiode.

Door de samenwerking met de LINDA.foundation kan NN er zijn voor gezinnen die het financieel moeilijk hebben. 
Week van het geld
De Week van het geld is een nationale projectweek waarin basisschoolleerlingen leren over geld en risico’s en hoe ermee om te gaan. Dit initiatief van Wijzer in Geldzaken verbetert de financiële zelfredzaamheid van de jonge generatie en sluit daardoor goed aan bij de ambities van het NN Future Matters programma. Elk jaar geven NN-vrijwilligers gastlessen over geld en verzekeren tijdens deze week.
Stichting Jarige Job
Voor veel kinderen is een verjaardag met cadeaus, visite en trakteren op school normaal. In Nederland is het vieren van een verjaardag voor 60.000 kinderen niet vanzelfsprekend. Stichting Jarige Job helpt gezinnen, en daarmee de kinderen, om door middel van een verjaardagsbox verjaardagen te vieren. Met deze box kunnen ouders het huis versieren en een taart bakken en zijn zij er zeker van dat de cadeautjes ingepakt zijn en de traktatie voor school klaar staat. Via het NN Future Matters programma helpt NN Stichting Jarige Job om van verjaardagen weer een echt gezinsfeest te maken.
Stichting IMC Weekendschool
Stichting IMC Weekendschool bereidt jongeren voor op de belangrijkste stap na hun schoolbestaan: vanuit hun eigen talenten en interesses keuzes maken voor hun toekomst. Het doel is dat jongeren van alle schoolniveaus en alle sociale achtergronden gemotiveerd hun plek in de samenleving kunnen innemen. Deze missie past volledig in NN’s maatschappelijke programma Future Matters. Samen met Stichting IMC Weekendschool willen we leerlingen via workshops voorbereiden op de (financiële) veranderingen die gaan plaatsvinden als ze 18 worden.