Ga direct naar inhoud

Duurzame mobiliteit

Welke vorm van vervoer kies jij dagelijks? Reis je veel met de auto, brommer, fiets of neem je bijvoorbeeld vaak de trein? Niet alle vormen van mobiliteit zijn duurzaam. Wil je meer weten over Duurzame mobiliteit? Lees dan snel verder.

Misvattingen en kennisgebrek vertragen transitie duurzaam vervoer

Op 1 januari van dit jaar reden er 9,1 miljoen personenauto’s op de Nederlandse wegen. Dit is 1,7% (bijna 200.000 voertuigen) meer dan het jaar ervoor. Van deze auto's is slechts 13,8% elektrisch. Bij gelijke aanschafkosten voor fossiele en elektrische voertuigen zou dit voor particulieren en zzp’ers bijna 60% kunnen zijn en voor het mkb en grootzakelijke zelfs 73% en 84%. Toch vordert de totale verschuiving naar duurzame mobiliteit te langzaam; hardnekkige misvattingen en gebrek aan kennis staan deze transitie in de weg.

Dit en meer blijkt uit ons eerste Trendrapport Duurzame Mobiliteit.
Lees meer

Wat is Duurzame mobiliteit

Duurzame mobiliteit houdt in dat we ons verplaatsen op een manier die minder belastend is voor het milieu en de gezondheid. En betaalbaar is voor iedereen. Dit kan door bijvoorbeeld gebruik te maken van elektrische auto's, fietsen of openbaar vervoer dat rijdt op duurzame energiebronnen. Door te kiezen voor duurzame mobiliteit verminderen we de uitstoot van schadelijke stoffen zoals CO2 en fijnstof.

Artikelen uit het trendrapport

De weg naar duurzame mobiliteit is hobbelig, maar we gaan de goede kant op

Rijden we over tien jaar allemaal in een elektrische auto? Of doen we de eigen auto juist de deur uit? Maurice Koopman (CEO Schade & Inkomen) in gesprek met Arno Onink, oprichter van onderzoeksbureau Trend-Rx. Samen bespreken ze hoe het er momenteel voor staat met duurzaam vervoer. Wat kunnen we als verzekeraar doen om de overstap naar schoner vervoer te versnellen?

Lees meer

10 wetten en regels rondom duurzaam vervoer

Ben jij al voorbereid op de nieuwe klimaatwetgeving? Om de klimaatdoelen te halen, neemt de overheid maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen. Ook richten steeds meer steden milieuzones en zero-emissiezones in. Wat betekent dat voor jou? Welke wetten en regels gelden nu al? En wat gaat er de komende jaren veranderen? Wij zetten het voor je op een rij.

Lees meer

Onderzoek: Waarom kiezen we (niet) voor duurzaam vervoer?

De helft van de autobezitters denkt erover bij een volgende auto voor duurzaam te gaan. Dat blijkt uit onderzoek dat Markteffect voor ons deed. Ruim 1.600 deelnemers hebben vragen over duurzame mobiliteit beantwoord. Welke inzichten levert het onderzoek nog meer op? In dit artikel zetten we de belangrijkste conclusies op een rij.

Lees meer

‘Autorijders denken serieus na over duurzaam vervoer’

Waarom kiezen mensen wel of niet voor duurzaam vervoer? Wat zien ze als voordelen? En wat houdt ze tegen? We bespraken dit tijdens een interview met Markteffect en Nationale-Nederlanden over onderzoek naar duurzame mobiliteit.

Lees meer

Duurzame mobiliteit? Dat zit zo

Hoe ga jij naar je werk? Met de auto, het openbaar vervoer of op de fiets? Niet alle vormen van vervoer zijn even duurzaam. Zo stoot een elektrische auto maar liefst 60% minder CO2 uit dan een brandstofauto. Wat zijn nog meer voorbeelden van duurzame mobiliteit? En wat houdt het begrip nu eigenlijk precies in? Dat vertellen we je in dit artikel.

Lees meer

Meer over duurzame mobiliteit

In 9 stappen overstappen naar elektrisch rijden

Volg deze 9 stappen en ontdek hoe je als ondernemer kunt overstappen van elektrisch rijden - van een enkele bedrijfsauto tot een compleet wagenpark.

Lees meer

Zero-emissiezones? Dat zit zo

Vanaf 1 januari 2025 voert een aantal steden en gemeenten in Nederland zero-emissiezones in. Dit betekent het voor jou als ondernemer.

Lees meer

Wat kost elektrisch rijden?

Wil je aan de slag met duurzame mobiliteit? en denk je aan een elektrische personen- of bestelauto? Bereken nu je totale kostenplaatje, inclusief subsidies, belastingvoordeel, energiekosten en CO2 uitstoot.

Bereken nu

Drie hardnekkige mythes over elektrisch rijden

We zetten drie hardnekkige mythes over elektrisch rijden op een rij. En leggen uit waarom het wél een goed idee is om elektrisch te rijden.

Lees meer

Zo betrek je medewerkers bij duurzame mobiliteit

Duurzame mobiliteit levert bedrijven veel voordelen op. Hoe betrek je medewerkers bij zo'n missie?

Lees meer

Waarom je een elektrisch voertuig wil rijden

Je bedrijf verduurzamen en voldoen aan nieuwe wet- en regelgeving. Ontdek waarom je zou kiezen voor duurzaam transport met elektrische bestelauto's.

Lees meer

Overige klimaatthema's

Wij vidnen het belangrijk om een actieve rol te spelen in de ontwikkelingen rondom de energietransitie, circulariteit en klimaatverandering.


Onze support heb je

Bij Nationale-Nederlanden zijn we niet alleen supporter van een duurzame samenleving. Wij zetten ons ook in om kunst & cultuur toegankelijk te maken voor iedereen en we zijn supporter van hardlopers en onze maatschappelijke partners.

Nationale-Nederlanden en de samenleving

Nationale-Nederlanden en Hardlopen

Nationale-Nederlanden en Kunst & Cultuur