Ga direct naar inhoud

Zeilen in de winter: ben jij winterklaar?

Dit artikel valt binnen Onderweg

Zeilen tijdens de winter: het ligt misschien niet voor de hand, maar het is een fantastische manier om meer uit je boot te halen en daarmee je zeilseizoen te verlengen. Nu er steeds meer warme winterdagen zijn, wordt zeilen in de winter steeds toegankelijker. Hoe bereid je jezelf en je boot hierop voor? We geven een aantal belangrijke tips, zodat je ook in de winter goed voorbereid het water op gaat en kunt genieten van het prachtige winterzeilen.

Winterstalling of doorzeilen?

Veel zeilers zetten hun boot op het einde van het seizoen in de winterstalling. Maar wat doe je als je door wil zeilen tijdens de winter? Gewoon in de haven achterlaten klinkt aantrekkelijk, maar dan is de kans groot dat kou en vocht binnendringen. Dit kan leiden tot een kapotgevroren motor of een lekkende leiding. Hierdoor is de kans groot dat er schade ontstaat. Of erger, dat je boot zinkt. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Gelukkig is er een mooie oplossing: je boot winter-zeilklaar maken. Je laat de boot in het water, maar wel op een manier dat kou en vocht bij de boot geen schade kunnen veroorzaken. Zo kan je op de mooie winterdagen gewoon het water op! Deze handige checklist op de website van Zeilen helpt jou om je zeilboot goed winterklaar te maken. Zorg ervoor dat je dit goed doet, want anders zorgt het alleen maar voor meer problemen op termijn. Weet je niet zeker hoe je de zeilboot winterklaar maakt? Haal er dan een specialist bij. Zo kan jij onbezorgd in de winter door blijven zeilen!

Zeilen in de winter: 6 tips

  • Kleed je warm en veilig
  • Draag altijd een reddingsvest
  • Heb een kachel aan boord
  • Houd je dek en kuip schoon
  • Gebruik een lifeline
  • Zorg dat je verlichting het doet

Zeilkleding in de winter

Om warm te blijven op je zeilboot is het essentieel dat jij en je bemanning zich voorbereiden met goede zeilkleding. Zonder deze kleding krijg je het vrij snel koud en slaat de vermoeidheid sneller toe en dat maakt de kans op gevaarlijke fouten groter. Zorg daarom voor warme kleding en benut het isolerende effect van zoveel mogelijk laagjes. Thermo ondergoed en een goed zeilpak zijn absolute musts voor de winterzeilers. Zeilsportmerken zoals Gill en Musto hebben zeer geschikte zeilkleding voor de winter, maar ook bij de ‘gewone’ winkels als HEMA en Bever kan je goed terecht voor bijvoorbeeld thermo ondergoed.

Met al die laagjes kleding ben je een beetje een Michelin-mannetje. Bewegen wordt moeilijker en dat maakt de kans om in het water te vallen groter. In zo een geval mag een geschikt zwemvest ook absoluut niet ontbreken. In de winter moet een zwemvest veel meer draagcapaciteit hebben dan jouw eigen lichaamsgewicht. Dat komt door de grote hoeveelheid kleding die je aanhebt. Mocht je overboord gaan, dan zuigt de kleding zich vol met water. Het gevolg is dat je veel zwaarder wordt. Dit moet jouw zwemvest natuurlijk aankunnen. Kies daarom in de winter voor een zwemvest met veel meer draagkracht.

Veiligheid op je zeilboot

Het weer
In de winter kan het snel dichttrekken door de mist. Op veel plekken is het verboden om te varen als er mist komt. Wil je tóch in deze weersomstandigheden varen, dan moet je een radarinstallatie hebben. Heb je die niet? Dan mag je niet gaan varen. Het is namelijk zeer gevaarlijk en de kans op een aanvaring is groter. Bovendien is het ook duur: je riskeert een boete.

Ook de wind kan plotseling oprukken. Hierdoor kan de gevoelstemperatuur een flinke duik nemen. Zo is de oostenwind maar liefst tien graden kouder dan bijvoorbeeld zuid- en zuidwestenwind. Houd dit dus goed in de gaten!

Boeiend: winterse vaarwegmarkering
Na het zomerseizoen haalt Rijkswaterstaat ieder jaar de vaarwegmarkering uit het water. Het gaat om de tonnen, boeien en bakens die zomers de recreatiegeulen aangeven. Deze worden met een kraan uit het water gehesen en vervolgens aan wal opgeslagen. Het is maar goed ook, dat deze worden opgeruimd. Want zodra er ijsvorming ontstaat, kunnen deze objecten voor problemen zorgen.

Het is dus belangrijk om in je achterhoofd te houden, dat de welbekende vaarwegmarkeringen in het winterseizoen net even wat anders zijn. Let hier goed op, zodat ongelukken en schade aan de boot kunnen worden voorkomen. Op je GPS en via Vaarweginformatie van de Rijksoverheid zijn deze wel altijd te zien. Een ander risico tijdens het winterzeilen, is dat het waterpeil op sommige plekken lager staat dan je gewend bent. Houd hier rekening mee, zodat je niet per ongeluk je boot vast vaart.

IJs op het dek
Soms is het water nog niet onder nul, maar vriest het wel. Dan kan er ijsvorming ontstaan op het dek. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk om je dek goed schoon te houden. Een schoon dek wordt namelijk minder snel glad. Het is aan te raden om jezelf met een lifeline te zekeren wanneer je over het dek loopt, mocht je toch uitglijden. Ook goede schoenen en handschoenen dragen bij aan de veiligheid op het dek. Zo behoud je je grip en is de kans op uitglijden kleiner.

Verlichting
Omdat de dagen korter zijn en het eerder donker is, wordt goede verlichting nog belangrijker. Voordat je het in de gaten hebt, is het ineens donker. En op het water is het dan ook echt pikkedonker. Controleer daarom voor vertrek de conditie van je bootlampen en je toplicht. Zo kom je niet voor verrassingen te staan op het water en blijf je altijd zichtbaar, ook met slecht zicht.

De toekomst van het winterzeilen

Door de steeds zachtere winters en de toegenomen interesse voor het verlengen van het zeilseizoen, zie je dat winterzeilen meer in trek is. Niet alleen recreatief, maar ook in de vorm van wedstrijdzeilen groeit de interesse. Steeds meer verenigingen organiseren in de winter zeilwedstrijden. Deze zijn vaak kort, waardoor de zeilers veel in beweging zijn en goed warm blijven. Grote kans dus dat het gebied waar jij in zeilt, binnenkort ook een wedstrijd op het programma heeft staan!

Winterstalling; wat doe je met je accu?

Steeds meer mensen hebben een elektrische sloep of een andere elektrische boot. De accu’s van deze boten zijn bijna altijd van het type lithium-ion. Deze accu’s hebben een flink gewicht en blijven daarom vaak achter in de boten tijdens het stallen in de winter. Wil je jouw accu ook op je boot bewaren? Dat kan! Let er wel op dat je accu minder dan 40% lading heeft. Een volle accu kan zorgen voor gevaarlijke situaties met kans op schade.

Goed verzekerd het water op

Is jouw boot winterklaar? Wil je in de winter doorzeilen? Bij Nationale-Nederlanden ben je het hele jaar verzekerd om het water op te gaan. Zowel recreatief als voor wedstrijden. Hoe goed je ook voor je boot zorgt, er kan altijd een keer wat gebeuren. Met de Bootverzekering van Nationale-Nederlanden hoef je je hier geen zorgen over te maken.

  • Snel en professioneel herstel van je boot
  • Uitgebreide inboedeldekking bij volledig casco
  • No-claimkorting tot wel 35%

Bereken je premie

Sluit een Bootverzekering af

Wil je met een gerust hart het water op? Met de Bootverzekering van Nationale-Nederlanden ben je goed verzekerd.

Bereken snel je premie

Meer informatie

Een boot kopen in vier stappen

Bij het kopen van een boot komt er veel kijken. Waar moet je allemaal op letten? Wij hebben voor jou in 4 stappen beschreven waar je op moet letten bij de aankoop van een boot.

Waar moet ik op letten?