Ga direct naar inhoud

Autorijden: hoe veilig is ons rijgedrag onderweg?

De duizenden kilometers asfalt en bestrating verspreid over Nederland zien heel wat autobanden voorbijkomen. Van dagelijkse boodschappen tot een weekendtripje naar de andere kant van het land. Ja, in ons kikkerlandje zijn we heel wat onderweg met de auto. Maar hoe veilig rijden Nederlanders eigenlijk? Tijd voor een onderzoek!

Veilig onderweg zijn

Samen met onderzoeksbureau DirectResearch onderzocht Nationale-Nederlanden hoe veilig wij met z’n allen onderweg zijn. Waar gebruiken we de auto voor? En waar maken we ons schuldig aan tijdens het rijden? Rijden we weleens schade? Een grote groep Nederlanders beantwoordde deze en nog veel meer vragen over veilig rijgedrag.

De resultaten van het onderzoek vind je hier. In welke punten herken jij jezelf? Ontdek hier hoe veilig Nederland rijdt.

Waar gebruiken Nederlanders hun auto voor?

Laten we beginnen bij het begin. Want, hoeveel Nederlanders hebben een auto? En waar gebruiken die autobezitters hun vierwieler voor?

Van alle mensen die een rijbewijs hebben en af en toe autorijden, heeft 80% een eigen auto. En die auto kochten we vooral omdat het toch wel erg handig is; veel emotionele waarde hechten we niet aan onze vierwieler. De verhouding tussen mannen en vrouwen waarvoor de auto gebruikt wordt is nog steeds redelijk traditioneel: vrouwen gebruiken de auto, na woon-werkverkeer, het meest om praktische redenen. Denk hierbij aan boodschappen doen en de kinderen wegbrengen. Mannen gebruiken de auto meer voor sociale aangelegenheden. De minste kilometers leggen we af om recreatieve redenen, zoals een weekendje weg. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Hoe veilig is het rijgedrag van Nederlanders?

Natuurlijk zijn we weleens ondeugend achter het stuur. Zo geeft ruim de helft (53%) van de Nederlanders toe soms te hard te rijden… ‘Gas erop’ nemen we blijkbaar toch wel eens nét iets te letterlijk. Te harde muziek afspelen (28%), te moe achter het stuur kruipen (21%), rechts inhalen (20%) en smartphonegebruik achter het stuur (13%) zijn andere zondes waaraan we ons weleens schuldig maken. Herken jij jezelf niet in deze acties? Goed bezig, want zo ben je een stuk veiliger onderweg!

Mannen rijden vaker schade dan vrouwen

Tot slot iets dat helaas soms óók bij autorijden gebeurt: schade. Bijna de helft van de vrouwen (49%) reed nog nooit schade, tegenover ongeveer een derde (32%) van de mannen. Hierbij moeten we toegeven dat vrouwen minder vaak autorijden dan mannen en dat meer mannen een auto hebben. Vrouwen hebben statistisch gezien dus ook minder kans op schade.


Tips voor veiligheid onderweg

Met al die kilometers achter het stuur zijn tips voor veiligheid onderweg altijd welkom. Met deze tips maak je het net wat veiliger onderweg.

Tip 1: Houd afstand
Uit het onderzoek bleek dat een bumperklevende automobilist de grootste ergernis is onderweg. Houd daarom voldoende afstand. En zit er een bumperklever achter je? Geef hem dan de ruimte om erlangs te gaan.

Tip 2: Bereid je voor op pech
Zorg dat je de juiste spullen in de auto hebt liggen die je nodig hebt bij pech. Denk aan een gevarendriehoek, veiligheidsvestje en verbanddoos. In het artikel Wat te doen bij pech onderweg lees je wat je moet doen als je stil komt te staan.

Tip 3: Zorg voor een veilig autostoeltje
Ga je de weg op met je kind, zorg er dan altijd voor dat hij of zij veilig in het juiste autostoeltje zit. Per lengte en gewicht zijn er verschillende soorten autostoeltjes. In het artikel Autostoeltje kopen voor kinderen lees je precies welke je nodig hebt.

Tip 4: Smartphone is een no-go
Je smartphone gebruiken achter het stuur is gevaarlijk én strafbaar. Rijd daarom Mono: geen telefoongebruik tijdens het autorijden. Moet je tóch een telefoontje plegen tijdens het rijden en kan het echt niet wachten tot je uit je auto bent? Bel dan altijd handsfree.

Lees hier meer over een slimme en veilige autorit.


Bij de Autoverzekering van Nationale-Nederlanden ontvang je een uitgebreide dekking, een snelle schadeafhandeling en 24/7 hulp bij schade, zodat je zorgeloos onderweg bent

uniqueid