We rijden wat af met z’n allen. Zo zit de gemiddelde Nederlandse automobilist gemiddeld 160 uur per jaar achter het stuur. Rijden naar kantoor, naar de Franse camping of naar familie aan de andere kant van het land. Als je vaak in de auto zit, is het des te belangrijk dat je veilig rijdt. Dit zijn de 5 tips voor een slimme en veilige autorit.
Misschien heb je de campagne MONO rijden voorbij zien komen. Dit initiatief van de Rijksoverheid wil ervoor zorgen dat je tijdens het rijden je telefoon op stil zet. Want push notificaties en telefoongeluidjes van binnenkomende berichten, die leiden hartstikke af. Stel daarom de functie ‘niet storen’ in op je iPhone. Of download een van de MONO-apps voor je Android-telefoon. Een andere veilige oplossing is om je telefoon op stil te zetten en buiten handbereik te leggen, bijvoorbeeld op de achterbank.
Liever bel je natuurlijk helemaal niet in de auto. Mocht het echt niet kunnen wachten, doe het dan altijd handsfree via bluetooth. Bluetooth verbindt je telefoon met elektronica in je auto. Veel nieuwe auto’s hebben geïntegreerde bluetooth waarmee je handsfree kunt bellen, wel zo veilig! Is jouw vierwieler niet voorzien van bluetooth? Overweeg om een bluetooth-carkit te kopen, zodat je ook in een oudere auto altijd handsfree belt. Een ander voordeel is dat je muziek kunt draaien vanaf je telefoon. Ideaal wanneer er niets leuks op de radio is.
Zal je net zien: heb je pech onderweg, is je telefoon leeg! Dan wordt het regelen van hulp knap lastig. Om te voorkomen dat je zonder stroom komt te zitten, is een USB-oplader heel handig. Doe voordat je wegrijdt de verloopstekker met USB-aansluiting in het stroompunt en laad je telefoon op terwijl je rijdt. Zet je telefoon tijdens het opladen op ‘niet storen’, zodat je niet wordt afgeleid.
Op weg naar een bestemming waarbij je navigatie op je telefoon nodig hebt? Zorg er dan voor dat je je telefoon veilig in een smartphonehouder zet. Want een rondvliegende telefoon wanneer je een bocht maakt is natuurlijk niet verantwoord. Daarnaast wil je het telefoonscherm goed zien om te voorkomen dat je verkeerd rijdt. Er zijn verschillende houders beschikbaar die je op een veilige plek in het zicht plaatst. Bijvoorbeeld op je voorruit of ventilatierooster. Ook voor deze tip geldt weer: zet bij gebruik van je navigatie je telefoon op ‘niet storen’, zodat je je alleen op de weg en route focust.
Met een Bluetooth carkit bel je ook in een oudere auto handsfree.
Een dashboardcamera kan van pas komen als bewijsmateriaal bij een aanrijding.
Een laatste tip is een dashboardcamera. Zo’n camera kan nog wel eens van pas komen als bewijsmateriaal bij een aanrijding of ongeluk. Soms is het namelijk onduidelijk wie de botsing heeft veroorzaakt. Naast dashboardcamera’s zijn er ook achteruitkijkcamera’s verkrijgbaar.
Gebruik dashcam: bekijk de regels in Nederland en het buitenland
Ook interessant voor jou:
Een volle auto kan gezellig zijn, maar als je verantwoordelijk bent voor veel inzittenden, wil je zo veilig mogelijk de weg op. En hoe zit het met de inzittendenverzekering?
Je wilt dat je auto altijd voor je klaarstaat. Om ervoor te zorgen dat je auto rijdt als een zonnetje, moet je deze goed verzorgen met de verplichte apk-keuring én een onderhoudsbeurt.