Ga direct naar inhoud

De groene kaart: alles wat je moet weten

Ga je naar het buitenland met de auto? Dan is het handig om de groene kaart bij je te hebben. Met de groene kaart bewijs je namelijk dat je voertuig minimaal WA-verzekerd is. Je hoeft de groene kaart niet in alle landen verplicht bij je te hebben. Precies weten hoe het zit? We vertellen je graag meer.

Wat is de groene kaart?

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Hiermee bewijs je dat je voertuig minimaal WA-verzekerd is. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je met je auto aan anderen en andere voertuigen veroorzaakt. Op de groene kaart staan onder andere je kenteken, de periode waarbinnen de groene kaart geldig is, je groene kaart nummer en de landen waarin de groene kaart wel én niet geldig is.

Waar vind ik mijn groene kaart nummer?

Heb je schade? Dan wordt op je schadeformulier gevraagd om je ‘groene kaart nummer’ in te vullen. Dit nummer bestaat uit 3 onderdelen:

  • Landcode (de code van het land waarin je woont)
  • De verzekeraarscode
  • Je polisnummer

Je vindt deze 3 onderdelen terug onder punt 4 van je groene kaart. Krijg je in het buitenland een aanrijding? Dan gebruikt de verzekeraar het groene kaart nummer om de gegevens te controleren. Vul dit nummer daarom altijd in op het Europese schadeformulier. Dit voorkomt een hoop vertraging in de afhandeling van je autoschade!

In welke landen is de papieren groene kaart verplicht?

In de meeste Europese landen is het niet nodig de groene kaart bij je te hebben. Dan is het voldoende om de groene kaart op te slaan op je telefoon. De landen waarbij het verplicht is de groene kaart op papier bij je te hebben zijn Turkije, Marokko, Albanië, Bosnië en Herzegovina, Israël, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Servië, Tunesië, voormalig Joegoslavische Republiek en Macedonië. De papieren groene kaart hoeft dan niet groen te zijn; een zwart-wit afdruk mag ook.

Let op

In verband met de oorlog in Oekraïne is schade als gevolg daarvan (molest) uitgesloten.

Hoe lang is de groene kaart geldig?

Bij het afsluiten van je verzekering ontvang je van ons je groene kaart. Hierop staat tot wanneer deze geldig is. Elk jaar, als je verzekering verlengd wordt, sturen we je een nieuwe groene kaart toe.

Aparte kaart voor je caravan

Ga je met je caravan naar Duitsland, Polen, Spanje of Kroatië én is je caravan zwaarder dan 750 kg? Dan heb je voor je caravan een aparte groene kaart nodig. Ook als je door deze landen rijdt richting je eindbestemming. Je kunt de groene kaart voor je caravan aanvragen bij je autoverzekeraar. Wanneer de caravan tijdens je rit aan je auto is gekoppeld, valt deze namelijk onder de dekking van je autoverzekering.

Hoe kom ik aan mijn groene kaart?

Als je een verzekering afsluit voor je voertuig, dan krijg je van ons je groene kaart. Je kunt je groene kaart ook altijd downloaden in mijn.nn. Heb je nog geen account? Ga dan naar nn.nl/account.

Ook interessant voor jou:

Wat te doen bij pech onderweg

Stel, je komt met pech stil te staan. Wat doe je dan? Wij leggen uit hoe je jezelf en je gezin veiligstelt als je pech krijgt en wat je verder het beste kunt doen in zo’n situatie.

Bekijk onze tips

Welke autoverzekering past bij jou?

Voordat je de weg op gaat, heb je een autoverzekering nodig die past bij jou en je auto. Dat kan nog best lastig zijn! We helpen je daarom graag verder met het kiezen van de autoverzekering.

Help me kiezen