Ga direct naar inhoud

Het internationaal verzekeringsbewijs: alles wat je moet weten

Ga je naar het buitenland met de auto of motor? Dan is het handig om het internationaal verzekeringsbewijs (voorheen de groene kaart) bij je te hebben. Met het internationaal verzekeringsbewijs bewijs je namelijk dat je voertuig minimaal WA-verzekerd is. Je hoeft het internationaal verzekeringsbewijs niet in alle landen verplicht bij je te hebben. Precies weten hoe het zit? We vertellen je graag meer.

Wat is het internationaal verzekeringsbewijs?

Het internationaal verzekeringsbewijs is ook wel bekend als de 'groene kaart'. Deze kaart is echter allang niet groen meer en de naam is inmiddels aangepast naar het internationaal verzekeringsbewijs (vaak afgekort naar IVB). Hiermee bewijs je dat je voertuig minimaal WA-verzekerd is. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je met je auto of motor veroorzaakt aan anderen en andere voertuigen. Op het internationaal verzekeringsbewijs staan onder andere je kenteken, de periode waarbinnen het bewijs geldig is, je internationaal verzekeringsbewijs nummer en de landen waarin dit bewijs wel én niet geldig is.

Waar vind ik mijn groene kaart nummer?

Heb je schade? Dan wordt op je schadeformulier gevraagd om je ‘internationaal verzekeringsbewijs nummer’ in te vullen. Dit nummer bestaat uit 3 onderdelen:

  • Landcode (de code van het land waarin je woont)
  • De verzekeraarscode
  • Je polisnummer

Je vindt deze 3 onderdelen terug onder punt 4 van je internationaal verzekeringsbewijs. Krijg je in het buitenland een aanrijding? Dan gebruikt de verzekeraar het het internationaal verzekeringsbewijs nummer om de gegevens te controleren. Vul dit nummer daarom altijd in op het Europese schadeformulier. Dit voorkomt een hoop vertraging in de afhandeling van je schade!

In welke landen is het papieren het internationaal verzekeringsbewijs verplicht?

In de meeste Europese landen is het niet nodig het internationaal verzekeringsbewijs bij je te hebben. Dan is het voldoende om het internationaal verzekeringsbewijs op te slaan op je telefoon. De landen waarbij het verplicht is het internationaal verzekeringsbewijs op papier bij je te hebben zijn Turkije, Marokko, Albanië, Bosnië en Herzegovina, Israël, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Servië, Tunesië, voormalig Joegoslavische Republiek en Macedonië.

Let op

In verband met de oorlog in Oekraïne is schade als gevolg daarvan (molest) uitgesloten.

Hoe lang is het internationaal verzekeringsbewijs geldig?

Bij het afsluiten van je Autoverzekering of Motorverzekering ontvang je het internationaal verzekeringsbewijs. Hierop staat tot wanneer deze geldig is. Elk jaar, als je verzekering verlengd wordt, krijg je een nieuw internationaal verzekeringsbewijs.

Aparte kaart voor je caravan

Ga je met je caravan naar Duitsland, Polen, Spanje of Kroatië én is je caravan zwaarder dan 750 kg? Dan heb je voor je caravan een apart internationaal verzekeringsbewijs nodig. Ook als je door deze landen rijdt richting je eindbestemming. Je kunt het internationaal verzekeringsbewijs voor je caravan aanvragen bij je autoverzekeraar. Wanneer de caravan tijdens je rit aan je auto is gekoppeld, valt deze namelijk onder de dekking van je autoverzekering.

Hoe kom ik aan mijn internationaal verzekeringsbewijs?

Als je een verzekering afsluit voor je voertuig, dan krijg je het internationaal verzekeringsbewijs. Je kunt je internationaal verzekeringsbewijs ook altijd downloaden in mijn.nn. Heb je nog geen account? Ga dan naar nn.nl/account.


Wil je meer weten?

Wat te doen bij pech onderweg

Wat moet je doen bij pech onderweg? Wij leggen uit hoe je je voorbereidt en hoe je zorgt voor een veilige situatie als je stil komt te staan.

Lees meer

Hoe zit het met de apk-keuring en het onderhoud van je auto?

Om ervoor te zorgen dat je auto altijd voor je klaarstaat moet je deze goed verzorgen. We zetten alles rondom de apk-keuring en ander auto-onderhoud op een rijtje.

Lees meer

Relaxed en goed voorbereid op vakantie met onze vakantiechecklist

Wist je dat maar de helft van de Nederlanders relaxed op vakantie gaat? Je bent dus niet de enige met inpakstress! Gebruik onze checklist voor een relaxte start.

Lees meer