Tips om een ​​aanvaring met een (andere) boot te voorkomen

Met onze Bootverzekering ben je goed verzekerd tegen een aanvaring. Wat doe je om een ​​aanvaring met een (andere) boot te voorkomen? En wat kan je doen om de schade aan je boot te beperken? Daarom is het belangrijk om altijd alert te zijn en de vaarregels te volgen om het risico op een aanvaring te verminderen. Check nu onze tips en voorkom een aanvaring op het water.

Op deze pagina:

Hoe kan je een aanvaring met een (andere) boot voorkomen?

Om een aanvaring met een (andere) boot te voorkomen, moet je de vaarregels en voorschriften volgen en alert blijven op het water. Met de onderstaande tips kan je een aanvaring met een boot voorkomen:

1. Houd altijd een goede uitkijk

Blijf alert en kijk regelmatig om je heen om andere boten en obstakels op het water op te merken. Mocht je als schipper verveeld raken of verslapt je aandacht? Vraag dan andere bemanningsleden om mee te kijken naar alles wat er om de boot heen gebeurt.

Vooral tijdens het manoeuvreren zit een aanvaring in een klein hoekje. De meeste aanvaringen vinden dan ook plaats in havens, sluizen of bij bruggen. Er is soms weinig ruimte en je moet rekening houden met wind, stroming en de beweging van andere boten in de buurt. In deze situaties is het belangrijk dat je je boot in alle situaties goed onder controle hebt en precies weet hoe die reageert. Maar goed manoeuvreren kan je leren! Dit kun je zelf doen door op een rustig stuk water alle bewegingen van de boot goed te leren kennen. Doe dit ook bij verschillende omstandigheden. Daarnaast is het nuttig om Volg een cursus te volgen en of bekijk online video’s te bekijken over aanmeren in verschillende omstandigheden.

2. Volg de vaarregels

Het volgen van de vaarregels is essentieel om een aanvaring met een (andere) boot te voorkomen.

Naar stuurboord!

Vaak ontstaan aanvaringen door onduidelijkheid over de regels. Een belangrijke om te kennen is dat een boot die aan stuurboordwal vaart voorrang heeft. Dit geldt ook als dit de stuurboordzijde van de vaargeul is.

(BPR 6.04-2: Als twee schepen elkaar zodanig naderen op tegengestelde koersen, dat gevaar voor aanvaring bestaat, moet het schip dat niet de stuurboordszijde van het vaarwater volgt voorrang verlenen aan het schip dat de stuurboordszijde van het vaarwater volgt)

Ingewikkelder wordt het als schepen elkaar op open water tegenkomen. In dat geval moeten beide schepen actie ondernemen om een aanvaring te voorkomen en de schepen elkaar over bakboord voorbij varen.

(BPR 6.04-7: Indien twee kleine motorschepen elkaar zodanig naderen op tegengestelde koersen, dat gevaar voor aanvaring bestaat, moet, ingeval geen der schepen de stuurboordszijde van het vaarwater volgt, elk van beide naar stuurboord uitwijken, zodat zij elkaar bakboord op bakboord voorbijvaren).

Bovenstaande regels gelden voor kleine motorboten onderling. De regels voor zeilboten onderling, motor/zeilboot en ander verkeer verschilt weer. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van alle regels voordat je het water op gaat.

Daarnaast zijn de onderstaande vaarregels ook belangrijk om de veiligheid op het water te behouden:

  • Pas je snelheid aan om altijd de controle over je boot te behouden en reageer tijdig op eventuele situaties;
  • Geef andere boten voldoende ruimte en houd rekening met hun manoeuvres. Communiceer duidelijk met andere schepen en geef je intenties aan;
  • Vermijd gevaarlijke situaties door voldoende afstand te houden, vooral bij het passeren, bij het naderen van bochten of bruggen, en bij het aanmeren.

3. Communiceer met andere schepen

Zie je een ander schip en heb je het gevoel dat jullie koersen elkaar gaan kruisen? Maak dan ruim op tijd zichtbaar dat je deze boot gezien hebt met een duidelijke koerswijziging. Als je beschikking hebt over een marifoon kun je het schip oproepen. Het is handig als je AIS hebt, want dan kan je het schip oproepen met de scheepsnaam. 

Let op: beroepsvaart gaat altijd vóór pleziervaart, dus wijk altijd uit voor vrachtschepen. Is het onmogelijk om contact te krijgen? Waarschuw dan het andere schip door de scheepstoeter te gebruiken of in het donker lichtsignalen te geven met vuurpijlen of een sterke lamp.

4. Veiligheid van de bemanning

In geval van een aanvaring met grote schade is de veiligheid van de bemanning het allerbelangrijkste. Houd dus voortdurend in de gaten of iedereen nog aan boord is en niet in gevaar is. Mocht je boot langzaam zinken? Blijf dan zo lang mogelijk aan boord! Daar ben je het gemakkelijkst vindbaar voor de reddingsdiensten. En kan het niet anders, verlaat dan het schip in je reddingsvlot of bijboot.

Tip: bespreek met je bemanning van te voren op een rustig oment wat je doet bij een aanvaring. En maak er bijvoorbeeld een oefening van. Dan weet iedereen hoe veilig en kalm kan handelen bij een aanvaring.

5. Gebruik de KNRM app

Kan je een aanvaring met een (andere) boot echt niet voorkomen? Keep calm! Allereerst zorg je dat alle bemanningsleden aan dek zijn met reddingsvesten aan. Ook heb je altijd je telefoon of de marifoon bij de hand. Na de aanvaring meld je deze direct bij de hulpdiensten. Gebruik hiervoor de gratis KNRM-app. Met de KNRM Helpt app van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) kan je snel hulp inschakelen bij pech op het water, schade aan je boot of noodsituaties. Ga nu naar de website van de KNRM voor meer info en download de app.

Is doorvaren na een aanvaring strafbaar?

Doorvaren na een aanvaring met een (andere) boot is strafbaar en dit kan leiden tot verlies van verzekeringsdekking, en aanzienlijke morele en reputatieschade. Het is altijd belangrijk om de juiste stappen te volgen en je verantwoordelijkheden na een aanvaring te nemen.

Schade aan romp of tuigage

Zelfredzaamheid staat op het water voorop. Heb je na een aanvaring schade aan de romp of tuigage? Zorg dat je je boot en bemanning in veiligheid brengt. Een gat in de romp kan je bijvoorbeeld met kussens, planken, en slaapzakken tijdelijk afdichten. Varen op de motor met een mast die overboord ligt is gevaarlijk. De mast of onderdelen hiervan kunnen schade aan de romp veroorzaken en de overboord hangende lijnen kunnen in de schroef terecht komen. Schakel in dat geval direct de hulpdiensten in en wacht (achter het anker) op een veilige plek tot deze er zijn.

Wat te doen bij schade aan jouw boot na een aanvaring?

Check eerst onze tips om schade te voorkomen. Heb je na een aanvaring toch schade aan je boot? Of schade bij een ander gemaakt bij een andere boot? Meld dan je schade snel via mijn.nn of je adviseur.

Schade melden kan ook telefonisch via T: 088 818 15 12, bereikbaar op werkdagen tussen 8:00 en 17:30 uur.

Bootverzekering via Nationale-Nederlanden

Met de Bootverzekering van Nationale-Nederlanden ben je goed verzekerd. Of dat nu met een motorboot, jacht, sloep of zeilboot is. Je kiest zelf de dekking die bij je past. Zo ga je goed verzekerd en zorgeloos het water op met je boot.

Vraag nu onze Bootverzekering aan

Meer artikelen

Er zijn geen blog artikelen gevonden