Ga direct naar inhoud

Operatie gepland? Zorg dat je fit bent

Heb je binnenkort een operatie? Dat kan best spannend zijn. Gelukkig kun je jezelf meestal goed voorbereiden door te zorgen dat je fit bent. Want hoe fitter je vóór de operatie bent, hoe beter je eruit komt. Lees hoe dat zit en wat je kunt doen om fit te worden. Alvast een tip vooraf: begin meteen, want dan is de kans het grootst dat je gezonde levensstijl een goede nieuwe gewoonte wordt!

Daarom is een goede conditie zo belangrijk

Een operatie vraagt veel van je lichaam. Na de ingreep zijn je spieren slapper en voel je je moe. Eenvoudige dingen als aankleden en douchen kosten ineens moeite. Dat komt omdat je lijf hard moet werken om te herstellen. Als je fit bent voor je operatie, geef je jezelf als het ware een voorsprong op wat komen gaat. Je verkleint de kans op complicaties en je herstelt sneller en beter. En dat vergroot op zijn beurt weer de kans dat je eerder naar huis mag.

Tip 1: Beweeg zoveel je kunt

Probeer zo veel mogelijk te bewegen. Kijk wat jouw lijf toelaat. Misschien kun je gaan fitnessen, maar wellicht past wandelen of fietsen beter bij jou. Of een keer de trap pakken in plaats van de lift. Zorg in elk geval dat je jezelf uitdaagt en kies activiteiten die je hartslag en ademhaling verhogen en die je spieren versterken. Fit word je niet van de ene dag op de andere, dus begin zo snel mogelijk met bewegen, dan is het effect vóór en ná de ingreep het grootst. Is je operatie al op korte termijn? Kom dan toch in actie, want alle beetjes helpen. Weet je niet hoe je het beste kunt bewegen? Kijk dan eens op de Nederlandse beweegrichtlijnen.

Tip 2: Eet gezond en vergeet de eiwitten niet

Om fit te worden voor je operatie is gezond en genoeg eten belangrijk. Zo bouw je extra reserves op die je na de operatie nodig hebt voor een goed herstel. Want dat is hard werken voor je lijf en extra calorieën komen dan goed van pas. Let er ook op dat je voldoende eiwitten eet. Dat zijn namelijk de bouwstoffen voor je spieren. Eiwitten zitten in melkproducten, vlees, vis, noten, eieren, kaas en peulvruchten. En goed om te weten: je lijf neemt eiwitten extra goed op tijdens je slaap. Dus neem gerust een handje cashewnoten voor je naar bed gaat. Meer tips over gezonde voeding vind je bij het Voedingscentrum.


Tip 3: Combineer tip 1 en 2 voor nog beter resultaat

Goed bewegen in combinatie met gezond eten is het allerbeste wat je kunt doen. Gezonde voeding versterkt namelijk het effect van lichaamsbeweging en andersom. Zo zorgt bijvoorbeeld het eten van een eiwitrijk bakje kwark na het sporten voor nog betere spieropbouw. En andersom stimuleert een blokje om de opname van eiwitten in je spieren. Geen kwestie dus van óf óf, maar van én én.


Tip 4: Maak gebruik van hulp via je zorgverzekeraar

Als je niet precies weet hoe je het beste kunt bewegen en wat goede voeding is voor jou, dan kan fysiotherapie of voedingsadvies helpen. Heb je een aanvullende verzekering van Nationale-Nederlanden? Dan worden de kosten daarvoor meestal vergoed. Check wel even hoeveel fysiobehandelingen en in welke situatie je voedingsadvies precies vergoed krijgt. En voor iedereen met een zorgverzekering van Nationale-Nederlanden is er het Fit Pakket dat je helpt om stap voor stap fitter te worden. Tot zover onze adviezen! Tijd om aan de slag te gaan. We wensen je veel succes met de voorbereidingen, de operatie en het herstel!


Ook interessant voor jou:

Hoe doorbreek je oude gewoontes?

Om oude gewoontes te doorbreken is het belangrijk om te weten hoe ze zijn ontstaan. Weet jij hoe ze zijn ontstaan? Doe de test.

Oude gewoontes doorbreken

Waarom is kunst goed voor je gezondheid?

Een bezoekje aan een museum, theater of concert is goed voor je culturele ontwikkeling. Maar ook je gezondheid krijgt een boost. Hoe komt dat?

Waarom kunst goed voor je is

Met deze 6 tips houd je sporten wél vol

Sporten is gezond voor je. Toch raak je soms je motivatie kwijt. Of je nu buiten sport, thuis of in de sportschool. Hoe kun je sporten wél volhouden? Bekijk de tips!

Bekijk de tips