Kinderen die genoeg bewegen zijn gelukkiger, gezonder, slapen beter en hebben meer energie! Bewegen is niet alleen goed voor de ontwikkeling van spieren en botten, maar ook voor het hart, de longen en de spijsvertering. Kinderen die veel bewegen blijven beter op gewicht en zijn minder vaak ziek. Maar hoeveel moet een kind eigenlijk bewegen? Sportarts Linda van den Berg van het Erasmus MC geeft antwoord en deelt haar beweegtips.
Sportarts Linda van den Berg, Erasmus MC.
Wat is genoeg beweging voor jouw kind? De Gezondheidsraad en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben beweegadviezen gemaakt voor kinderen van alle leeftijden:
Wil je fitter worden of blijven en vind je dat lastig? Of sport je regelmatig en wil je weten of het goed gaat? Het Fit Pakket helpt je stap voor stap met fitter worden. Je kiest zelf wat je doet.
Bij matig intensieve inspanning gaat je kind wat sneller ademen en gaat de hartslag omhoog. Je kind kan nog wel makkelijk praten. Bij zwaar intensieve inspanning gaat je kind veel sneller ademhalen en gaat de hartslag flink omhoog. Het wordt voor je kind moeilijker om nog hele zinnen makkelijk uit te spreken. Wandelen en fietsen zijn voorbeelden van matig intensieve inspanning, maar ook schommelen en grasmaaien tellen mee. Bij zwaar intensieve inspanning is je kind écht aan het sporten, zoals tennis, skaten, voetbal en gymmen op school.
Sporten is ook goed voor de sociale ontwikkeling en het zelfvertrouwen van een kind.
Met spierversterkende oefeningen verbetert je kind de kracht en het uithoudingsvermogen van de spieren. Denk aan sporten waarbij je moet rennen en springen, zoals voetbal, turnen, tennis en atletiek. Maar ook sporten die je kind langer kan volhouden en minder kracht kosten, zoals fietsen, skaten en zwemmen, zijn spierversterkend. Ook buiten spelen, denk aan trampolinespringen, klauteren en klimmen of het overgooien van een bal, helpt bij het ontwikkelen van je spieren. Bij botversterkende oefeningen belast je het lichaam met je eigen gewicht. Dansen, touwtje springen en traplopen zijn voorbeelden van zo'n oefening om je botten te versterken.
Beweegt je kind genoeg? Mooi zo! Check ook eens de schermtijd van je kind. Beeldschermen zijn niet meer weg te denken in deze tijd. Daarom is het ook belangrijk om te kijken naar hoe lang je kind achter een beeldscherm zit. Voor kinderen die naar school gaan wordt maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag geadviseerd, buiten schooltijd om. Voor kinderen van 1 tot en met 4 jaar is het advies maximaal 1 uur per dag. Voor baby's worden beeldschermen afgeraden, omdat het licht slecht is voor hun ogen en ze alle prikkels nog moeilijk kunnen verwerken. Bron: Kenniscentrum Sport & Bewegen.
Zien bewegen is leren bewegen!
Als je als ouder het goede voorbeeld geeft is het voor je kind makkelijker voldoende te bewegen en gezond te leven. Samen bewegen met je kind is natuurlijk nog leuker: kom maar op met dat fitte leven!
Val je slecht in slaap, ben je gestrest of pieker je veel? Met de 4-7-8-ademhaling val je vlug in slaap. Volg dit snelle stappenplan.
Ga je buiten sporten deze zomer? Met deze tips houd je je sportroutine ook vol tijdens warme dagen.
Een kinderhuid is veel kwetsbaarder dan van een volwassene. Met deze 8 handige tips bescherm je je kind optimaal in de zon.