Ga direct naar inhoud

Zo voorkom je gehoorschade bij een concert of festival

Harde muziek bij een concert of festival kan zonder gehoorbescherming tijdelijk pijnlijke of piepende oren opleveren. Gehoorschade kan ook blijvend zijn, daarom is het belangrijk je oren te beschermen.


Wat is gehoorschade?

Ken je dat geluid? Die nare pieptoon, nadat je net iets te dicht bij de speaker hebt gestaan? Of dat je vrienden zo hard in je oor tetteren, dat je de wind op je trommelvliezen voelt blazen? Die piep in je oren de ochtend erna is een teken dat je arme trommelvliesjes net iets te hard zijn behandeld. De trilhaartjes in je oren zijn letterlijk omver geblazen en beschadigd.

Hoe ontstaat gehoorschade?

Gehoorschade kan ontstaan door ouderdom, dat is natuurlijke slijtage. Maar harde geluiden kunnen er ook behoorlijk aan bijdragen. Geluiden vanaf 80 dB (decibel) kunnen schadelijk zijn. Reken erop dat een festival tussen de 95 en 103 dB zit. 100 dB staat gelijk aan een straaljager op 300 meter hoogte. Een festival zoals het NN North Sea Jazz Festival houdt zich strikt aan de maximale geluidsnorm van 103 dB zoals vastgelegd in het Convenant Preventie Gehoorschade Muzieksector, maar naast het aantal decibel bepaalt ook de tijd dat je eraan blootgesteld wordt hoe schadelijk het geluid is. Wil je voorkomen dat gehoorschade chronisch wordt, draag dan gehoorbescherming tijdens het uitgaan.

Hoe voorkom je gehoorschade?

Het gebruik van oordoppen is tegenwoordig op een festival even normaal als een zonnebril. Organisatoren zien een enorme toename van oordoppen op festivals en feesten. Zo laat speciaalzaak Alpine weten dat de verkoop in sommige winkels in vergelijking met vorig jaar wel met 200% is gestegen. De oordopjes zijn in verschillende soorten, kleuren en maten beschikbaar. Sommige zie je nauwelijks zitten. Ga je voor een toffe kleur, dan kun je ze matchen met je outfit. De beleving van muziek hoeft niet minder te zijn, als je goede oordoppen met een geluidsfilter draagt. Heb je nog geen oordoppen? Je kunt ze tegenwoordig op bijna alle festivals of bij concerten zelf kopen.

Wat voor oorbescherming heb je nodig?

Er zijn verschillende soorten gehoorbescherming. Afhankelijk van je budget en voorkeuren kun je kiezen voor:

  • Otoplastieken
    Dit zijn op maat gemaakte oordoppen die bescherming kunnen bieden tot 30 dB(a). Doordat ze prettig zijn om te dragen, zijn ze voor alle situaties geschikt. Otoplastieken kunnen van een filter worden voorzien; dan dempen ze bepaalde frequenties wel en andere niet. Hierdoor kun je elkaar gewoon blijven verstaan en alarmsignalen blijven horen, terwijl schadelijk geluid wordt tegengehouden.
  • Universele oordoppen met filter
    Universele oordoppen met muziekfilter worden veel gebruikt in de discotheek of tijdens een concert. Ze zitten prettig, je ziet ze nauwelijks zitten en ze brengen het muziekvolume dat je trommelvlies bereikt met zo’n 20 dB omlaag. De muziek kun je nog steeds goed horen.
  • Schuimdoppen
    Schuimdoppen (ook wel pluggen of proppen genoemd) zijn de goedkoopste vorm van gehoorbescherming. Je kneedt ze om ze vervolgens in de gehoorgang aan te brengen. Een nadeel is dat ze al het geluid dempen, waardoor je de muziek niet optimaal kunt horen. Ook worden ze vaak niet goed in de gehoorgang ingebracht, waardoor het geluid onvoldoende wordt gedempt en er dus nog steeds gehoorschade kan ontstaan. Schuimdoppen zijn geschikt als noodoplossing of wanneer je ze sporadisch nodig hebt.

Andere gehoorbeschermingstips

Naast het dragen van gehoorbescherming kun je ook nog rekening houden met het volgende:

  • Kies je plek zorgvuldig
    Misschien een open deur, maar hoe dichter je bij de boxen staat, hoe meer decibellen je oren teisteren.
  • Gun je oren rust
    Neem af en toe een pauze bij een concert of festival door een rustig plekje op te zoeken. Zo kunnen je oren even bijkomen.

Gehoorbescherming nu of een hoortoestel later

Als je denkt: gehoorschade overkomt mij niet, dan kan dat je letterlijk duur komen te staan... Wie niet wil luisteren en het later niet meer kan, krijgt een hoortoestel niet volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wettelijk geldt een eigen bijdrage van 25% van de aanschafkosten van een hoortoestel. Bovendien valt de vergoeding vanuit de basisverzekering onder het eigen risico. Deze kosten zijn dan voor eigen rekening. Je kunt je hier wel aanvullend voor verzekeren, maar het is een stuk goedkoper om nu gehoorbescherming te dragen als je uitgaat dan later een hoortoestel te moeten aanschaffen.

Hoortoestellen

Gehoorschade opgelopen? Vanuit de zorgverzekering heb je recht op een vergoeding voor een hoortoestel. Bekijk de vergoedingen hier.

Meer informatie