De magie van schouderklopjes

Een nieuwe gewoonte aannemen is niet makkelijk. Gezonder eten, meer bewegen, dat gaat met vallen en opstaan. En hoe fijn is het om dan af en toe een schouderklopje of een compliment te krijgen. Hierdoor wordt je motivatie alleen maar beter.

Elke stap telt

Het is belangrijk dat je op weg naar een nieuwe gewoonte ook plezier hebt. Daarom is het belangrijk dat jij jezelf beloont voor elke stap in de juiste richting. Veel mensen koppelen een beloning enkel aan het resultaat. Je wilt graag 5 kilo afvallen en focust je daar op. Dit is doorgaans alleen niet de meeste motiverende instelling.

Het is belangrijk dat je ook geniet gedurende je weg naar het resultaat. Wanneer je dit doet, houd je een gezonde gewoonte namelijk véél langer vol. Stel: je hebt je voorgenomen om iedere dag dertig minuten te bewegen. Als je dit een week lang volhoudt, dan mag je jezelf belonen met iets leuks! Door jezelf te belonen koppel je een positief gevoel aan een nieuwe handeling of gewoonte. Zo ben je sneller geneigd om dit te herhalen. En herhaling zorgt er dan weer voor dat er sneller een gewoonte ontstaat. Staar je dus niet blind op je einddoel, maar wees je bewust van alle kleine stappen in de goede richting door ze te vieren.

Tips voor extra motivatie

  • Maak een verlanglijstje en beloon elke stap met iets leuks.
  • Focus je op de vooruitgang die je maakt en spiegel jezelf niet aan anderen.
  • Maak plezier, geniet ervan, het leven is een feest!
  • Kies iets wat bij je past. Begin bijvoorbeeld niet met lopen of boksen omdat iedereen het doet. Wees realistisch en stel niet te hoge eisen aan jezelf.