Ga direct naar inhoud

Durven Henrica en Sascha hun comfortabele levensstijl op te geven om samen te gaan wonen?

Dit artikel gaat over slim omgaan met geld binnen Financiën

Samenwonen in Rotterdam, goedkoop is het niet. Gemakkelijk evenmin: wachtrijen voor sociale huurwoningen zijn lang en de inkomenseisen voor appartementen in de vrije sector hoog. Toch lukte het Henrica Westhoeve en Sascha Wurth een woning te vinden. In september krijgen ze de sleutel van hun huurappartement. Een grote stap voor het verliefde stel. Wat moeten ze allemaal regelen voordat ze gaan samenwonen? Wat geven ze ervoor op? En hoe zien ze de toekomst voor zich? In een gesprek met Marcel Biesbroek, financieel planner bij Nationale-Nederlanden, bespreken ze hun keuze.

Marcel, Henrica en Sascha zitten naast elkaar aan tafel. De woonkamer is opgeruimd, omdat er de volgende dag foto’s gemaakt worden. De vader van Henrica’s huisgenoot gaat het huis namelijk verkopen, dus Henrica is gedwongen een nieuwe woning te vinden. Haar huurcontract loopt in september af. Sascha woont bij zijn ouders en wil daar ook wel weg. “Dus ik dacht: waarom gaan we niet samenwonen?”, zegt Henrica glimlachend. “We zijn nu anderhalf jaar bij elkaar en toe aan die stap."

Samenwonen is een goed moment om kritisch te kijken naar je verzekeringen en abonnementen

Na een jaar zoeken en veel afwijzingen vonden Henrica en Sascha de huurwoning via de Facebookpagina van een makelaarskantoor. “De huur lag wat hoger dan we gehoopt hadden”, geeft Sascha toe. “Maar zie maar eens iets goedkopers te vinden in of rondom Rotterdam.” Adviseur Marcel informeert naar hun maandinkomen. Dat is “gemiddeld”.

Sascha werkt, Henrica heeft naast haar studie een bijbaan, krijgt een financiële bijdrage van haar ouders en leent bij DUO. Ook hebben ze wat spaargeld. “Het gaat ons wel lukken. We zullen de komende jaren alleen wat beter op onze uitgaven moeten letten”, aldus Henrica.

Gratis Internetspaarrekening

Profiteren van een hoge variabele rente? Onze spaarrekening is gratis en gemakkelijk aan te vragen.

Spaarrekening openen

Inkomsten en uitgaven op een rijtje

Marcel: “Hoe hebben jullie de rekensom gemaakt van maandelijkse inkomsten en uitgaven?” “Ik ben heel trots op mijn Excel-bestand”, antwoordt Henrica vol enthousiasme. “We zijn avonden bezig geweest alles uit te zoeken.” Om welke informatie dat ging? “We hebben onze energiemaatschappij gebeld om te vragen naar de kosten van stadsverwarming. Ook hebben we een schatting gemaakt van onze maandelijks waterverbruik, op basis van het jaarlijks verbruik in mijn huidige woning.”

Daarnaast schreef het tweetal alles op wat er maandelijks binnenkomt, zoals het inkomen, de lening en zorgtoeslag. En alles wat ze uitgeven, zoals een muziekstreaming- en tv/internetabonnement. Zelfs de medicijnen die ze eens in het half jaar halen staan erop. Net als geld voor onverwachte kosten en gemeentelijke belastingen. Uiteindelijk vulden ze de huur in, versprong de tabel en liet ‘ie zien hoeveel ze allebei per maand overhouden.

Marcel: “Zijn er nog kosten waar jullie over twijfelen?”

“Ik denk dat we overal wel aan gedacht hebben”, antwoordt Henrica. “Kleding staat er niet op, want dat vinden we een persoonlijke keuze. Die betalen we niet samen. De boodschappen hebben we goed ingeschat, denk ik.” Henrica en Sascha hebben het gemiddelde genomen van wat Sascha met zijn ouders uitgeeft en wat Henrica betaalt met haar huisgenoten. Dat schatten ze op € 70,- per week. “Vooral Sascha moet inleveren, zijn ouders hebben altijd alles in huis. Mijn huisgenoten en ik eten juist weinig vlees en drinken amper frisdrank”, aldus Henrica.

Met schone lei beginnen

“Jullie hebben duidelijk goed nagedacht over de kosten”, stelt Marcel. “Jullie zouden ook nog kunnen kijken op de website van het Nibud. Daar vind je meer informatie over samenwonen. Ook kun je daar vinden wat een stel dat net gaat samenwonen gemiddeld kwijt is en checken of je aan alle kosten hebt gedacht. Wanneer je samen gaat wonen, begin je met een schone lei. Een goed moment om kritisch te kijken naar je verzekeringen en abonnementen. Overstappen kan een verstandige keuze zijn.” Dat laatste doet Henrica al. Ieder jaar stapt ze over van zorgverzekering. Nu heeft ze het hoogste eigen risico en de laagste premie per maand.

Luxe levensstijl

Een andere vraag van Marcel: “Zijn er ook dingen die jullie moeten opgeven om samen te gaan wonen?” Henrica en Sascha lachen. “Een significant aantal etentjes!”, roept Henrica. “We hebben een vrij luxe levensstijl voor een student en starter”, knikt Sascha. “Soms gaan we wel twee of drie keer per week uit eten. Ook zijn we meerdere keren per week te vinden in onze stamkroeg.” Henrica, met een serieuzere blik: “Dat kan nu echt niet meer. Verre reizen maken zit er momenteel ook niet in.”

Marcel informeert hoe ze dat vinden. “Zijn jullie niet bang dat het nieuwe leven gaat vervelen?”

“Het is zeker jammer, maar dat hoort er nu eenmaal bij”, zegt Henrica. “En we kunnen nog steeds één keer per maand uit eten. Of meerdere keren, als we naar goedkopere restaurants gaan.” In hun begroting hebben de twee een bedrag van € 80,- per maand voor etentjes opgenomen. Wat betreft borrelen: zodra ze samenwonen, zijn ze van plan vrienden thuis uit te nodigen, in plaats van in de kroeg. “Dan vragen we ze eigen hapjes en drankjes mee te nemen.”

We hebben een vrij luxe levensstijl voor een student en starter

Samenlevingscontract

Marcel: “We gaan er niet vanuit, maar er bestaat een kans dat samenwonen straks niet werkt. Hebben jullie daar al over nagedacht?” Henrica knikt. “We willen een samenlevingscontract afsluiten bij een notaris. Zodat zwart op wit staat wie wat krijgt als één van ons vertrekt.” Dat is van belang, want Henrica’s moeder staat garant voor de huur, omdat het stel geen vast contract heeft. “Stel dat het uitgaat en Sascha blijft hier wonen, dan staat mijn moeder garant voor hem. Dat zou gek zijn”, vindt Henrica.

Marcel is verrast. “Ik spreek mensen die gaan trouwen en nog minder geregeld hebben! Hebben jullie nagedacht over het kopen van een huis? Een hypotheek drukt minder op je maandlasten dan de huur van een woning in Rotterdam.”

“We hebben kort naar een koopwoning gekeken, maar het is moeilijk een hypotheek te krijgen met startersinkomens en een studieschuld. Uiteindelijk willen we wel kopen. Dat zou qua maandlasten zeker schelen”, aldus Sascha.

Studieschuld aflossen

Dat bevestigt Marcel. “Sta er goed bij stil dat die studieschuld drukt op het bedrag dat jullie maximaal kunnen lenen. Jullie moeten de volgende afweging maken: eerst veel geld sparen en een huis kopen of eerst de studieschuld aflossen zodat jullie meer kunnen lenen. Mijn gevoel zegt: los die schuld af. De beste schuld is geen schuld. Maar wees je ervan bewust dat dit jaren duurt, afhankelijk van het aflosbedrag. Ik raad jullie aan daarover in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur.”

Daar zijn Henrica en Sascha zich van bewust, zeggen ze. Een concreet spaarplan hebben ze nog niet opgesteld voor het aflossen van de schuld. Als Henrica fulltime gaat werken, kunnen ze pas bekijken of de rekensom die ze nu gemaakt hebben, echt klopt. “En dan gaan we flink sparen”, zegt Henrica.

Spaar je suf

Marcel: “Ik ben positief verrast door jullie financiële uitzoekwerk.” De enige tip die hij mee kan geven: spaar jullie de komende jaren suf. “Het gevaar bestaat dat jullie straks allebei goede inkomens hebben en deze ook meteen gaan uitgeven, gewoon omdat die mogelijkheid bestaat”, zegt Marcel. “Als jullie niet sparen en Henrica niet extra aflost op haar studieschuld, blijft die schuld hoog en is het lastig te investeren in een woning. Dan blijven jullie lang huur betalen en dat is zonde.” Maar voor nu is een huurwoning de beste manier om te kijken of samenwonen werkt, vindt de adviseur. Het koppel heeft een contract van één jaar. Werkt het niet, dan zitten ze nergens aan vast. Wat betreft de studieschuld, adviseert Marcel: “Maak je daar niet te druk om. Met een goede baan lukt het je echt wel om de schuld af te lossen en te sparen.”

Overweeg je ook samen te gaan wonen met je partner? Bekijk hoe jullie de kosten kunnen verdelen. En stel net als Henrica en Sascha een financieel overzicht op.

Daarnaast kan het handig zijn te checken welke verschillende verzekeringen jullie moeten afsluiten. Staat de grote stap van het samenwonen pas later op de planning? Ook dan is het verstandig nu al geld opzij te zetten. Dat kan door te sparen bij Nationale-Nederlanden. Ook het openen van een gezamenlijke spaarrekening is een optie.

Start met sparen

Profiteren van een aantrekkelijke rente? Onze Internetspaarrekening is gratis en gemakkelijk aan te vragen.

Internetsparen aanvragen


Wil je meer weten?

Slim omgaan met geld

Slim omgaan met geld, wie wil dat nou niet? Wij verstrekken je daarom informatie waarmee je voor jezelf kunt bepalen hoe je nog slimmer om kunt gaan met geld.

Meer over slim omgaan met geld