Ga direct naar inhoud

Je huis verduurzamen: wat kost dat?

Steeds meer mensen nemen stappen naar een duurzamere leefstijl. De Rijksoverheid neemt maatregelen om de CO2-uitstoot door bedrijven en burgers te minimaliseren. En ook jij kunt nu al in beweging komen. Te beginnen bij je huis. Hoe kun je die verduurzamen en welk prijskaartje hangt daaraan? Wij zoeken het uit.

Wie zijn huis wil verduurzamen, begint bij zijn energierekening. Bepaal hoeveel energie jouw huishouden verbruikt en kijk waar je nu al kunt besparen met kleine aanpassingen, zoals ledverlichting en energiezuinige apparatuur. Daarnaast kun je isoleren en duurzaam verwarmen met een warmtepomp. Daarbij geldt: isoleren gaat voor installeren, want het is zonde om je huis te verwarmen als het zo lek is als een mandje.

1. Spouwmuur isoleren

Door je huis te isoleren bespaar je energie en kosten. Je houdt meer warmte binnen waardoor je minder hoeft te stoken en ’s zomers houd je de warmte juist buitenshuis. Een fijne bijkomstigheid is dat je met goede isolatie ook minder geluidsoverlast hebt. Bij spouwmuurisolatie gaat het om de ruimte tussen de binnen- en buitenwand van de woning. Vooral bij oudere huizen is die ruimte vaak niet (goed) geïsoleerd.

Hier moet je volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal rekening mee houden als je de spouwmuur laat isoleren:

 • Zorg ervoor dat de spouw tenminste 4 centimeter breed én schoon is.
 • Het isolatiemateriaal wordt van de buitenkant in de muur gespoten waardoor je geen rommel in huis krijgt.
 • De spouwmuur moet volledig gevuld worden zodat er geen warmte weg lekt. Warmtelekken verminderen namelijk de isolatie én vergroten de kans op vocht en schimmel.
 • Check na het isoleren of de vloer opnieuw geventileerd moet worden met zogeheten renovatiekokers.
 • Controleer bij het kiezen van een bedrijf in elk geval welke garantie het biedt en of het bedrijf gecertificeerd is/voldoet aan kwaliteitseisen.
Door je huis te isoleren bespaar je energie en kosten

Spaarrekening openen

Open nu snel en eenvoudig een spaarrekening met variabele rente.

Spaarrekening openen

Wat levert spouwmuurisolatie je op?

Spouwmuurisolatie is volgens Milieu Centraal de voordeligste manier om je gevels te isoleren. Door de betere isolatie heb je minder energie nodig om je huis te verwarmen. Deze besparing resulteert (bij gelijke of lagere energietarieven) in een lagere energierekening. Na ongeveer drie jaar heb je de investering terugverdiend.

Type woning Investering Besparing per jaar
Tussenwoning € 800,- € 260,-
Hoekwoning € 2.100,- € 700,-
Vrijstaande woning € 3.100,- € 1.000,-

2. Dak isoleren

Heb je een woning met een schuin (zolder)dak? De kans is groot dat jouw dak wel een vorm van isolatie heeft, maar het is de moeite waard om te controleren hoe goed die isolatie is. Via het dak verlies je namelijk veel warmte. Goede isolatie is dan ook een waardevolle investering voor het milieu en jouw energierekening.

Milieu Centraal laat weten dat je er over het algemeen van uit kunt gaan dat woningen die gebouwd zijn na 1991 goed geïsoleerd zijn. Tussen 1965 en 1991 is de dakisolatie matig en woningen vóór die tijd zijn in principe niet geïsoleerd. Een manier om jouw dak te checken is door het bouwkundig rapport te bekijken óf een expert in te schakelen.

Dit moet je volgens Milieu Centraal onder andere weten voordat je het dak gaat isoleren:

 • Verwarm je de zolderverdieping niet? Ook dan is het voor de warmte in de rest van het huis de moeite waard om je dak (of zoldervloer) te isoleren.
 • Om kosten te besparen kun je zelf het dak isoleren. Bij een plat dak raden we wel aan een professional in te schakelen, die het dak vanaf de buitenkant kan isoleren.
 • Kies voor een betrouwbaar isolatiebedrijf en controleer ook direct welke garanties het bedrijf biedt.
Goede isolatie is een waardevolle investering voor het milieu en jouw energierekening

Wat levert dakisolatie je op?

Dakisolatie levert volgens Milieu Centraal van alle verbeteringen aan je huis de meeste energiebesparing op. De terugverdientijd hangt af van je situatie. Als je zelf je dak isoleert, is de terugverdientijd ongeveer twee jaar. Als je het laat doen, duurt het uiteraard langer om de investering terug te verdienen.

Isolatie Zelf doen Laten doen Besparing per jaar
Schuin dak (verwarmde zolder) € 1.100,- € 5,300,- € 800,-
Schuin dak (onverwarmde zolder) € 1.100,- € 2.900,- € 450,-
Isoleren plat dak € 1.700,- € 3.700,- € 700,-

3. Isoleren met HR++ of triple glas

Dacht je dat je wel goed zat met dubbel glas? Wie zijn huis echt goed wil isoleren, gaat voor HR++ of triple glas, zegt Milieu Centraal. HR staat hier voor hoog rendement en dat is dus ook precies wat je ervoor terugkrijgt. Met dit glas houd je de warmte in huis, hoef je minder te verwarmen en verminder je bovendien de geluidsoverlast. Winst voor de portemonnee én het klimaat dus.

Wat je volgens Milieu Centraal onder andere moet weten over HR++ en triple glas:

 • Bepaal of je alleen het glas gaat vervangen of ook het kozijn. Afhankelijk daarvan kun je de keuze maken tussen HR++ of triple glas (triple glas is soms bijvoorbeeld te zwaar of te dik om in een draaiend kozijn te plaatsen).
 • Let op het mogelijke kleurverschil wanneer je triple en HR++ glas in één gevel plaatst. Check dit altijd even van tevoren met de leverancier.
 • Zijn je kozijnen ook aan vervanging toe? Ga dan sowieso voor triple glas en goed isolerende kozijnen met een dubbele kierdichting. Dat is de meest duurzame oplossing.
 • Vraag tenminste twee offertes aan bij bekwame installatiebedrijven, te vinden via het energieloket van de gemeente bijvoorbeeld.

Wat levert isoleren met HR++ of triple glas op?

Milieu Centraal adviseert iedereen met enkel glas in huis om de ramen te vervangen door HR++ of triple glas. En wie triple glas neemt, kan het beste ook meteen isolerende kozijnen installeren, omdat je anders alsnog warmte verliest via het kozijn. Hieronder zie je wat isoleren van je kozijnen zoal kost en oplevert. Bij de berekening wordt uitgegaan van een hr-ketel en gasprijs van 79 cent per m3 (prijspeil 2019). De terugverdientijd is afhankelijk van het vorige type glas (enkel of dubbel) en ligt zo tussen de tien en twintig jaar.

Glas Investering Besparing (in vergelijking met enkel glas)
HR++ (in bestaande kozijnen) € 3.100,- tot € 4.700,- € 300.- tot € 450,- per jaar
Triple (met goed isolerende kozijnen) € 8.400,- tot € 12.700,- € 380,- tot € 550,- per jaar

4. Zonnepanelen installeren

Wil je de CO2-uitstoot van je huishouden verder omlaag brengen, dan zijn zonnepanelen een mooie oplossing. Nederland is uitermate geschikt voor deze milieuvriendelijke energie-oplossing. Want ook op bewolkte dagen zetten de panelen het daglicht om in energie. De zonnepanelenmarkt is enorm gegroeid de afgelopen jaren, waardoor het aanbod groter en divers is en de prijzen voordeliger.

Dit is wat je moet weten als je zonnepanelen wilt installeren:

 • Check of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Let hierbij op de ligging (het zuiden is ideaal) en bekijk in hoeverre er schaduw valt op jouw dak. Milieu Centraal heeft een handige tool om dit te controleren.
 • Vraag verschillende offertes op bij leveranciers en vergelijk deze goed. De prijzen kunnen nogal uiteenlopen. De Consumentenbond geeft meer informatie over de kwaliteit van zonnepanelen. Check daarnaast ook de kosten voor de bijbehorende onderdelen: omvormer, kabels en bevestigingsmaterialen.
 • Ga voor zwarte of blauwe panelen. Andere kleuren zijn ook mogelijk maar die leveren vaak 10 tot 25 procent minder op (Milieu Centraal).
 • Kies een bekwame installateur en let daarbij op het keurmerk en het soort garantie dat het bedrijf biedt.
 • Na aankoop kun je de btw terugvragen bij de Belastingdienst. Doe dit binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar.

Wat leveren zonnepanelen je op?

Relatief gezien ben je volgens Milieu Centraal voordeliger uit als je meer zonnepanelen installeert. De prijs per wattpiek ligt dan namelijk lager. Wij gaan hier uit van tien zonnepanelen, Benieuwd hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt? De Consumentenbond vertelt je hier meer over.

Investering (10 panelen) Teruggave btw Besparing Terugverdientijd
€ 4.400,- € 750,- € 550,- per jaar 10 jaar

5. Gasvrij wonen

Langzaam schakelen we om naar nieuwe energievoorzieningen. Dat betekent onder meer dat we afstappen van gas voor de verwarming van woningen. In nieuwbouwwoningen van na 1 juli 2018 zit niet eens meer een gasaansluiting! Als je overstapt naar aardgasvrije verwarming moet je huis allereerst goed geïsoleerd zijn, zegt Milieu Centraal. Vervolgens kun je kijken naar een warmtepomp (elektrische verwarming) of een warmtenet (warmte uit de bodem of restwarmte van industrie).

Let op: deze systemen werken met lagere temperaturen dan centrale verwarming. Check daarom of je huidige radiatoren hiervoor geschikt zijn. Zo niet, bedenk dat je wellicht vloerverwarming moet aanleggen of speciale radiatoren moet installeren die wél werken met lage temperaturen. Wanneer je deze stappen hebt doorlopen, kun je kijken naar alternatieven voor de cv-ketel.

Dit moet je weten als je gasvrij wilt wonen (Milieu Centraal):

 • In 2021 moet elke gemeente een warmteplan hebben opgesteld. Hierin staat hoe de gemeente gebouwen in de toekomst zonder aardgas maar met behulp van duurzame bronnen gaat verwarmen, bijvoorbeeld met een warmtenet. Check tegen die tijd het warmteplan voor jouw wijk.
 • Een tweede alternatief voor de cv-ketel is de warmtepomp. Deze doet alles wat een cv-ketel doet, maar dan elektrisch en met een lagere CO2-uitstoot van 25 tot 50 procent.
 • Er zijn drie soorten warmtepompen: volledig elektrisch, hybride of ventilatie. Welke warmtepomp geschikt is voor jouw huis, hangt af van de isolatie en hoe oud jouw huis en cv-ketel is. Meer informatie hierover vind je op Milieu Centraal.
 • Een volledige warmtepomp gebruikt ofwel de bodem (het grondwater) als warmtebron of de lucht.
 • Een derde optie om je CO2-uitstoot te verminderen is de zonneboiler. Deze werkt als volgt: de zonnecollector op het dak zet zonlicht om in warmte. De boiler zorgt vervolgens voor warm water. Vooral in de zomer is een zonneboiler gunstig; in de winter levert de boiler niet altijd genoeg warm water. Dan is een combiketel of combinatie met de warmtepomp aan te raden.
 • Voor al deze opties geldt: zoek een bekwame installateur en vraag meerdere offertes op zodat je kunt vergelijken.
Langzaamaan stappen we af van gas voor de verwarming van woningen

Wat levert ‘van gas los’ je op?

Volgens Milieu Centraal is verwarmen met een volledige warmtepomp de meest duurzame oplossing. Je kunt je CO2-uitstoot verminderen met zo’n 35 tot 50 procent. Hieronder zie je de kosten en besparingen van de verschillende oplossingen.

Verwarmingssysteem Investering Besparing per jaar Subsidie
Warmtepomp (luchtbron) € 6.500,- tot € 14.000,-* € 110,- (+ € 260,- omdat je gasaansluiting weg kan) € 1.300,- tot € 2.500,-
Warmtepomp (bodembron) € 8.500,- tot € 19.500,-* € 290,- (+ € 260,- omdat je gasaansluiting weg kan) € 2.650,- tot € 3.400,-
Zonneboiler (voor 4 personen) € 3.300,- € 150,-** € 1.100,-

* in de hoogste prijs is ook de aanleg van een zwaardere stroomaansluiting en de aanpassing van de groepenkast doorberekend.
** wie overstapt op een zonneboiler is in de winter soms nog afhankelijk van een cv-combiketel (Milieu Centraal).

Terugverdientijd:

Warmtepomp (luchtbron) Ongeveer 45 jaar
Warmtepomp (bodembron) Ongeveer 20 jaar
Zonneboiler Ongeveer 15 jaar

Bron: Milieu Centraal

In kleine stapjes naar een energiezuinig huis

Een energiezuiniger huis begint kortom bij kleine aanpassingen in huis en je leefstijl. Denk aan ledverlichting en energiezuinige apparatuur. Een volgende stap is het verbeteren van de isolatie of het plaatsen van zonnepanelen. Die kosten zijn overzichtelijk en de winst zie je relatief snel terug op je energierekening.

Ten slotte kun je helemaal los van het gas. Welke maatregelen je ook neemt, ze vragen een investering. Begin daarom nu alvast met sparen bij Nationale-Nederlanden en ontdek hoe je jouw duurzame verbouwing kunt financieren.

Start met sparen

Onze internetspaarrekening is snel en gemakkelijk aan te vragen.

Internetsparen aanvragen


Wil je meer weten?