Ga direct naar inhoud

Wanneer ga jij met pensioen?

Dit artikel gaat over Goed voor je pensioen binnen Financiën

De meeste mensen die tegen het einde van hun carrière lopen, kijken uit naar het moment dat ze kunnen stoppen met werken en kunnen gaan genieten van hun welverdiende pensioen. Het vooruitzicht op meer vrije tijd en daardoor ook meer tijd voor je hobby's als reizen, meer tijd doorbrengen met de familie of het doen van vrijwilligerswerk spreekt veel mensen aan. Wat is de datum waarop jouw overheidspensioen (AOW) voor het eerst op je rekening staat?

De meeste mensen stoppen met werken als zij de AOW-leeftijd bereiken of in de buurt komen van hun AOW-leeftijd. Bij het bereiken van de AOW-leeftijd ontvang je je basispensioen via de overheid. Vroeger lag de AOW-leeftijd standaard op 65 jaar. Nu hangt de AOW-leeftijd af van jouw geboortejaar.

Een recente hogere raming van de levensverwachting van Nederlanders, gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek, heeft als gevolg dat de AOW-leeftijd nog verder omhoog gaat. In 2021 is de pensioenleeftijd nog 67 jaar, in 2022 wordt dat 67 jaar en 3 maanden. Deze verhoging raakt iedereen die geboren is na 1954 (Bron: De Volkskrant, 31 oktober 2016).

Drie op de vijf Nederlanders schat de AOW-leeftijd verkeerd in, zo blijkt uit de Pensioenmonitor van Wijzer in geldzaken. 69% van de respondenten verwacht eerder AOW te krijgen dan in werkelijkheid het geval zal zijn. Veel mensen lijken niet te weten dat de AOW-leeftijd stijgt naarmate we ouder worden (Bron: De Telegraaf, 31 oktober 2016).

Check jouw AOW-leeftijd hier


Wil je meer weten?

Meer inzicht in jouw financiën

Meer weten rondom je financiën en je financiële situatie? We zetten alles voor je op een rij. Bekijk ons overzicht.

Ontdek meer over jouw financiën