Ga direct naar inhoud

Van trouwringen tot huwelijksreis: wat kost trouwen?

Droom jij er al jaren van om ooit te trouwen? Of hebben jij en je partner concrete trouwplannen? Dan is het verstandig te beginnen met sparen. Want of jullie nu kiezen voor een budgetvriendelijke bruiloft of uitpakken met een grote trouwdag: trouwen kost geld. Hoeveel precies, ligt helemaal aan jullie wensen. Daarom zochten we uit: met welke kosten moet je rekening houden als je gaat trouwen?

Wat een bruiloft precies kost, is lastig te zeggen. Gemiddeld geven bruidsparen zo’n
€ 18.000,- uit voor een complete bruiloft met huwelijksreis. Dat blijkt uit het Nationaal Trouwonderzoek dat onderzoeksbureau Effectmeting in 2019 uitvoerde onder 1.131 bruidsparen. De huwelijkslocatie staat op één als grootste kostenpost. Daaraan geven bruidsparen gemiddeld € 7.522,- uit. Voor de huwelijksreis leggen ze gemiddeld € 3.848,- neer. De derde grootste kostenpost is de trouwjurk: daar hebben bruiden gemiddeld € 1.758,- voor over.

Deze cijfers zijn slechts een indicatie. Want aan een budgetbruiloft hangt bijvoorbeeld weer een heel ander prijskaartje. Met welke kosten moet je sowieso rekening houden als je gaat trouwen? En welke andere factoren hebben invloed op de kosten van een bruiloft? We zetten het op een rijtje.

Trouwen in Amsterdam is zeven keer zo duur als in Emmen.

1. De gemeente waar jullie trouwen

Een huwelijk wordt voltrokken door een ambtenaar van de burgerlijke stand. En dat kost geld. Hoeveel precies, hangt af van de gemeente waar jullie trouwen. Zo betaal je voor een huwelijk in de gemeentelijke trouwzaal in Amsterdam € 779,- (2020). Maar wie op een doordeweekse ochtend in Emmen trouwt, doet dat al voor € 104,50.

Deze kosten betaal je onder andere voor de locatie. Maar ook voor bijvoorbeeld de ambtenaar van de burgerlijke stand die jullie trouwt. Bij sommige gemeentes zijn ook de kosten van een trouwboekje inbegrepen. Check van tevoren dus welke kosten wel en niet zijn meegerekend bij de gemeente waar jullie willen trouwen.

Natuurlijk hoeven jullie niet per se in het gemeentehuis of in een stadhuis te trouwen: jullie kunnen ook een eigen locatie kiezen. Houd er wel rekening mee dat er dan een trouwambtenaar naar de locatie moet komen, wat voor extra kosten zorgt.

Willen jullie naast trouwen voor de wet ook trouwen voor de kerk? Houd ook dan rekening met extra kosten. Wat je precies betaalt voor een kerkelijke inzegening, hangt af van de kerk waar je trouwt, maar op een paar honderd euro kun je wel rekenen.

2. De dag en het tijdstip van jullie bruiloft

De dag en het tijdstip waarop jullie trouwen hebben invloed op het totale kostenplaatje van jullie bruiloft. Uit een vergelijkingsonderzoek naar de trouwkosten in 355 gemeentes blijkt dat een bruiloft op maandag tot en met donderdag het goedkoopst is. Daarvoor betalen bruidsparen gemiddeld € 374,95.

Een huwelijk op een vrijdag kost gemiddeld € 390,20. Het duurst is trouwen in het weekend. Op zaterdag kost dit gemiddeld € 659,43 en op zondag € 799,43. Trouwen op zondag is overigens niet in heel Nederland mogelijk. Dit kan in ongeveer een derde van de gemeentes. Op de website van je gemeente lees je of dit mogelijk is in jullie gemeente.

Schrikken jullie van al die bedragen? Dan kunnen jullie overwegen gratis te trouwen. Het verschilt per gemeente of dat kan. En op welke dag en op welk tijdstip jullie gratis kunnen trouwen. Houd er ook rekening mee dat jullie je aan bepaalde voorwaarden moeten houden. Denk aan een beperking van het aantal gasten of aan de regel dat een fotograaf niet welkom is. Ook kan het zijn dat jullie administratiekosten moeten betalen. Vraag hier dus van tevoren naar, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Verschillende gemeentes bieden ook een ‘budgethuwelijk’ aan. Jullie trouwen dan niet gratis, maar wel relatief goedkoop. En jullie mogen bijvoorbeeld meer gasten uitnodigen dan bij een gratis trouwerij. Het verschilt per gemeente of een budgethuwelijk mogelijk is. En zo ja, onder welke voorwaarden dit kan en wat de kosten zijn.

Begin direct met sparen

Trouwen kost geld. Begin dus op tijd met sparen bij Nationale-Nederlanden.

Open een spaarrekening

3. De locatie van jullie bruiloft

De locatie is voor veel stellen de grootste kostenpost van een huwelijk. Uit het Nationaal Trouwonderzoek blijkt dat bruidsparen gemiddeld € 7.522,- uitgeven aan een locatie inclusief catering en decoratie. Daarbij is uitgegaan van een trouwerij met 52 daggasten en 102 avondgasten. Populaire locaties zijn een kasteel, landhuis of herenhuis, een boerderij, hoeve of molen, of een restaurant, strandpaviljoen of partycentrum. De locatiekosten vallen natuurlijk een stuk lager uit als je bijvoorbeeld in je eigen achtertuin trouwt en je eigen catering regelt.

4. Het programma en aantal gasten

Tot slot zijn jullie dagprogramma en gastenaantal bepalend voor de prijs van de bruiloft. Hoe meer gasten, hoe hoger bijvoorbeeld de rekening van de catering. En bij een uitgebreid programma komen meer kostenposten kijken. Denk bijvoorbeeld aan extraatjes zoals een receptie of aan een meerdaagse trouwerij.

Overige kosten: van ringen tot uitnodigingen

Bij een huwelijk horen ringen. Wat je daarvoor kwijt bent, bepaal je zelf. Wordt het goud, zilver of roségoud? Met of zonder diamant? Inclusief of exclusief bewerkingen? Allemaal variabelen die invloed hebben op de prijs. Verder staat de trouwjurk hoog op het lijstje met grootste kostenposten van een bruiloft. Volgens het Nationaal Trouwonderzoek besteden vrouwen daar gemiddeld € 1.758,- aan. Voor een trouwpak moet je volgens hetzelfde onderzoek gemiddeld € 1.050,- reserveren. Een vergelijkbaar bedrag besteden bruidsparen aan entertainment op hun bruiloft, zoals een dj of band. Aan een video- of fotograaf wordt tussen de € 1.000,- en € 2.000,- uitgegeven.

Goedkoop trouwen? Kies voor een tweedehands jurk of een set vriendschapsringen.

Tot slot zijn er ‘kleinere’ variabele kosten om rekening mee te houden. Denk aan kosten voor een visagist of kapper, een bruidsboeket, corsages of een mooie trouwauto. En misschien vinden jullie het leuk om alle gasten na afloop een bedankje mee te geven. Ook iets om rekening mee te houden: de kosten voor het drukken en verzenden van save-the-datekaarten en officiële uitnodigingen kunnen best snel oplopen.

Bespaartips om goedkoop te trouwen

Dat een bruiloft (veel) geld kost, is duidelijk. Maar jullie kunnen het zo gek maken als jullie zelf willen. Jullie besparen een hoop kosten door minder gasten uit te nodigen, een financieel gunstige trouwdag uit te kiezen of voor een ‘budgetbruiloft’ te gaan. Waar kun je nog meer op letten?

  • Koop een tweedehands trouwjurk of pak. Of ga voor feestelijke kleding uit een andere kledingwinkel dan een trouwboetiek.
  • Vier jullie bruiloft in jullie tuin (of die van je familie, vrienden of buren).
  • Koop een set mooie vriendschapsringen in plaats van officiële trouwringen.
  • Misschien kennen jullie iemand in je omgeving die handig is met een fotocamera. En die jullie dag voor een vriendenprijsje wil vastleggen.
  • Ga creatief om met de catering. Misschien heb je familieleden die een lekkere taart op tafel kunnen toveren. En een barbecue is stukken goedkoper dan een viergangendiner. Ook een optie: alle gasten vragen of ze iets lekkers mee willen nemen.
  • Een kennis die handig is met haar of make-up? Misschien wil die je bruidskapsel en visagie wel verzorgen.
  • Verstuur digitale uitnodigingen in plaats van gedrukte varianten.
  • Sla de dj over en stel een persoonlijke playlist samen voor jullie feest.

Of je nu kiest voor een budgetvriendelijke bruiloft of een dag met alles erop en eraan: trouwen kost geld. Begin dus op tijd met sparen bij Nationale-Nederlanden. Een internetspaarrekening is gratis. Ook hebben we spaartips op een rijtje gezet waarmee je extra geld overhoudt voor jullie bruiloft. Iets anders waar je op moet letten, zijn bijvoorbeeld de gevolgen van trouwen voor je pensioen. Ook heeft trouwen invloed op je verzekeringen. Benieuwd hoeveel geld andere stellen uitgaven aan hun bruiloft? Lees dan het blog Wat kostte jullie bruiloft?


Wil je meer weten?