Ga direct naar inhoud

Op jezelf wonen: wat kost dat?

Dit artikel gaat over slim omgaan met geld binnen Financiën

Eindelijk zelf bepalen wat je iedere avond eet, tot laat op stap gaan en geen gezeur meer van je ouders over rondslingerende spullen. Op jezelf wonen staat voor veel jongeren gelijk aan vrijheid.

Wat minder leuk is: er komen flink wat kosten bij kijken. Niet alleen ben je maandelijks een vast bedrag kwijt aan huur, ook krijg je te maken met verzekeringen, energiekosten en schoonmaakspullen. Waar moet je allemaal aan denken als je op jezelf gaat wonen? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Algemene kosten

Huur

Je huurprijs hangt af van de stad waarin je gaat wonen: Amsterdam is flink wat duurder dan Enschede. Ook de wijk waarin je woont (in het centrum of daarbuiten) speelt een rol. En het type woning: een kamer huren in een grootschalig studentencomplex is vaak goedkoper dan bij een particulier. In 2017 deed het Nibud onderzoek naar uitgaven van studenten. Daaruit bleek dat studenten aan een hbo of de universiteit per maand gemiddeld € 418,- huur betalen. Mbo-studenten betalen gemiddeld € 449,- aan huur. Ga in grote steden uit van zo’n € 500,-. Vaak is gas, water, elektriciteit en internet dan al wel in die prijs inbegrepen. Geen student? Ook dan ligt je huurprijs rond de € 400,- à € 500,-, tenzij je een zelfstandig appartement huurt, dan kan de prijs flink hoger uitvallen.

Denk aan een inboedelverzekering als je op jezelf gaat wonen

Verzekeringen

Vanaf je achttiende ben je verplicht zelf een zorgverzekering af te sluiten. De hoogte van de maandelijkse premie ligt volgens het Nibud voor jongeren gemiddeld rond de € 106,-. Goed nieuws: meestal heb je recht op zorgtoeslag. Uit een tabel van de Belastingdienst blijkt dat je met een inkomen onder de € 20.500,- maandelijks € 99,- zorgtoeslag ontvangt. Dat moet je wel zelf aanvragen.

Waar je verder aan moet denken als je op jezelf gaat wonen, is een inboedelverzekering. Die vergoedt je spullen bij brand of diefstal. Ook een aansprakelijkheidsverzekering is handig. Als je per ongeluk iets kapot maakt of beschadigt van een ander, wordt deze schade vergoed. Voor deze verzekeringen ben je niet meer dan € 15,- per maand kwijt. Overigens hoef je deze niet per se zelf af te sluiten. Vaak kun je tot je 27e meeverzekerd blijven op de verzekeringen van je ouders.

Bekijk hoeveel je maandelijks gaat betalen voor je inboedelverzekering en je aansprakelijkheidsverzekering bij Nationale-Nederlanden.

Boodschappen

Aan eten en drinken geef je gemiddeld rond de € 181,- per maand uit, zegt het Nibud. Nu is dit een lastige inschatting, want het scheelt nogal of je biologische producten koopt of juist van goedkope pizza’s houdt. Eet je vaak met huisgenoten, dan kun je de kosten delen.

Boodschappen bestaan niet alleen uit eten en drinken. Ook spullen als tandpasta, shampoo, gel, make-up, wasmiddel en schoonmaakspullen vallen hieronder. Volgens het Nibud geven jongeren gemiddeld € 27,- per maand aan persoonlijke verzorging uit.

Abonnementen

Een mobiele telefoon is onmisbaar. Het hangt ervan af hoeveel MB aan internet je gebruikt en hoe vaak je belt, maar reken op telefoonkosten van € 26,- per maand. Ook ben je geld kwijt aan je studentenvereniging, sportschool, theater- of muziekclub of krantenabonnement. Nu betalen je ouders dat misschien nog, maar in de toekomst moet je die abonnementen hoogstwaarschijnlijk zelf betalen. Het Nibud heeft berekend dat jongeren gemiddeld € 28,- per maand uitgeven aan abonnementen.

Vergeet daarnaast abonnementen op je favoriete streamingdiensten voor films, series en muziek niet.

Vrijetijdsuitgaven en kleding

Als je op jezelf gaat wonen, hang je niet iedere avond op de bank. Een goed feestje of een citytrip op zijn tijd zijn ook belangrijk. Of misschien heb je wel een verre reis op de planning staan. Voor dat laatste is het verstandig een reisverzekering af te sluiten. Volgens het Nibud kost dat je tussen de € 7,- en € 14,- per maand. En vergeet etentjes buiten de deur niet. Gemiddeld liggen de vrijetijdsuitgaven van jongeren rond de € 146,- per maand, volgens het Nibud. Kleding en schoenen kosten jongeren gemiddeld rond de € 47,-.

Het is gebruikelijk dat de borg die je betaalt voor je huurwoning gelijk staat aan één maand huur

Eenmalige kosten

Borg

Het is gebruikelijk dat de borg die je betaalt voor je huurwoning gelijk staat aan één maand huur (gemiddeld € 418,- voor hbo- en universitaire studenten; € 446,- voor mbo-studenten, Nibud). Dit zijn eenmalige kosten die je terugkrijgt als je de kamer netjes achterlaat.

Inrichting woning

Ga je wonen in een huis met vrienden of andere leeftijdsgenoten? Dan deel je in veel gevallen de kosten van de inrichting van je woonkamer of keuken. Als je geluk hebt, is dit al betaald. Wel kan het zijn dat je laminaat moet overnemen of zelf moet leggen. Ook gordijnen zijn nodig.

Trek je juist in een zelfstandige woning? Dan moet je ook grotere meubels aanschaffen. Gelukkig kan dit goedkoop, als je een kringloopwinkel bezoekt of op zoek gaat naar koopjes. Een paar honderd euro ben je zo kwijt.

Spaarrekening openen

Open nu eenvoudig een gratis spaarrekening en profiteer van de aantrekkelijke rente.

Spaarrekening openen

Trek je juist in een zelfstandige woning? Dan moet je ook grotere meubels aanschaffen. Gelukkig kan dit goedkoop, als je een kringloopwinkel bezoekt of op zoek gaat naar koopjes. Een paar honderd euro ben je zo kwijt.

Collegegeld

Als je tijdens je studie op jezelf gaat wonen, moet je rekening houden met collegegeld. Voor een mbo-studie betaal je voor het jaar 2019/2020 € 1.168,- lesgeld. Dat is € 97,30 per maand. Studeren aan de universiteit of het hbo is duurder: € 2.083,- in het studiejaar 2019/2020. Maandelijks is dat € 174,-. Begin je aan je eerste jaar op de hogeschool of universiteit, dan heb je een meevaller: het eerste collegejaar betaal je maar de helft van dit bedrag.

Studiekosten

Met het collegegeld ben je er nog niet als student. Ook studieboeken, handleidingen, schriften en ander studiemateriaal moeten gekocht worden. Gemiddeld zijn studenten hier maandelijks zo’n € 58,- aan kwijt, blijkt uit het onderzoek van het Nibud.

Vervoer

Als student heb je recht op een studentenreisproduct. Doe je een mbo 1- of 2-opleiding? Dan kun je door de week óf in het weekend gratis reizen, zo stelt de website van DUO. Doe je mbo 3 of 4, of studeer je aan een hbo of universiteit? Dan is je studentenreisproduct een lening (€ 95,51 per maand). Het goede nieuws: haal je binnen tien jaar je diploma, wordt dit omgezet in een gift. Zo niet, dan moet je het totale bedrag terugbetalen.

Ook als je voor je 18e begint met studeren, heb je recht op een studentenreisproduct. Je kunt zelf kiezen of je in het weekend gratis reist of doordeweeks. Als je daarnaast af en toe een auto of scooter rijdt of met je studentenreisproduct buiten je gekozen tijdvak reist, dan komt er volgens het Nibud zo’n € 63,- bij.

Houd ook rekening met kosten waar je van tevoren niet op gerekend had

Collegegeld

Als je tijdens je studie op jezelf gaat wonen, moet je rekening houden met collegegeld. Voor een mbo-studie betaal je voor het jaar 2019/2020 € 1.168,- lesgeld. Dat is € 97,30 per maand. Studeren aan de universiteit of het hbo is duurder: € 2.083,- in het studiejaar 2019/2020. Maandelijks is dat € 174,-. Begin je aan je eerste jaar op de hogeschool of universiteit, dan heb je een meevaller: het eerste collegejaar betaal je maar de helft van dit bedrag.

Wil je meer weten over de verschillende verzekeringen die je af kunt sluiten als je op jezelf gaat wonen? Bekijk de verzekeringen van Nationale-Nederlanden.

Ben je student of ga je studeren? Lees dan onze Checklist Studentenhuis om te zien wat je verder aan administratieve zaken moet regelen. En vergeet de leuke activiteiten niet: het plannen van een housewarming bijvoorbeeld!

Start met sparen

Profiteren van een aantrekkelijke rente? Onze Internetspaarrekening is gratis en gemakkelijk aan te vragen.

Internetsparen aanvragen