Ga direct naar inhoud

Starten tijdens de coronacrisis: ondernemer Frank durfde het aan

Ondanks de coronacrisis zijn er nog steeds ondernemers die het aandurven om een eigen bedrijf te starten. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Kamer van Koophandel. Een van hen is de 48-jarige Frank de Koning. Hij begon op 1 april 2020 zijn bedrijf De Koning Catering & Events. Hoe is dat gelukt? Waarom startte Frank juist in crisistijd? En hoe ziet hij de toekomst van zijn onderneming voor zich? Frank vertelt.

De passie voor het vak ontdekt Frank tijdens zijn tweede baan, wanneer hij als souschef in een restaurant werkt. Dat is ook een evenementenlocatie. “Koken vond ik leuk, maar het organiseren van evenementen leek mij ook wel wat”, herinnert hij zich. Hij solliciteert als chef-kok bij een groot evenementenbureau en bemoeit zich al snel met de opbouw en logistiek van keukens.

Omdat De Koning meer ervaring wil opdoen in verschillende functies, solliciteert hij op een vacature bij een partyservice en banketbakkerij. Als partymanager is hij verantwoordelijk voor het organiseren van de feesten van A tot Z. Uiteindelijk belandt Frank op de directiestoel. “Ik had het goed voor elkaar: financiële zekerheid, een auto van de zaak. Niets om over te klagen.” Toch knaagt er iets bij Frank.

Niet alles kan volgens het boekje gaan.

Starten in crisistijd

Op het terras in Italië, in de zomer van 2019, denkt Frank voor het eerst: wil ik dit nog wel? “Ik werkte al zeventien jaar bij het bedrijf. Ik miste de combinatie van koken en evenementen. En was te veel bezig met randzaken. Het plezier in mijn werk verdween. Daarom nam ik begin dit jaar ontslag. Er viel een last van mijn schouders.”

Frank fantaseerde al jaren over een eigen onderneming. “De boel zelf bepalen leek mij te gek. Daarom voelde een eigen catering- en evenementenbedrijf als een logische stap.” Het plan: Frank zou op 1 april 2020 officieel starten met De Koning Cateraar & Events. “Ik was hoopvol, want mijn agenda stroomde snel vol met afspraken voor bedrijfsborrels en trouwerijen.”

Maar dan wordt een bizar scenario werkelijkheid: door de corona-uitbraak gaat Nederland in intelligente lockdown. “Dat was even slikken. Ik heb getwijfeld om door te gaan. Het was de meest beroerde tijd voor een beginnende ondernemer. Ik heb een koophuis, vaste lasten en een gezin. Kon ik hen straks nog wel onderhouden?”

Toch laat de ondernemer zich niet afschrikken. “Na veel gesprekken met mijn vrouw durfde ik het toch aan. Zij gaf me het vertrouwen. Verklaar me voor gek, maar ik wilde echt niet meer terug naar een baan in loondienst. Ik was klaar voor het ondernemerschap. Bovendien kan niet alles volgens het boekje gaan. Ook dat is ondernemen. Ik ben positief ingesteld. En met mijn financiële buffer kon ik zeker een tijdje vooruit.”

Sparen bij Nationale-Nederlanden

Wil je net als Frank een onderneming starten? Begin dan alvast met sparen voor startkapitaal, een buffer of je pensioen.

Bekijk de spaarmogelijkheden

Financiële ruimte

De kersverse ondernemer begon met sparen toen hij dertig werd. “Mijn vader was vroeger fiscalist. Hij leerde me dat het belangrijk is een buffer te hebben. Bijvoorbeeld voor onverwachte uitgaven, zoals een kapotte wasmachine. Vanaf mijn dertigste zette ik een vast bedrag opzij, een paar honderd euro per maand.” Omdat Frank niet materialistisch is, hield hij iedere maand geld over. Dat hij gebruikte om te sparen.

Frank is trots dat hij al die jaren is blijven sparen. Want toen hij voor zichzelf wilde beginnen, was zijn buffer heel welkom. “Het gaf me de rust en financiële ruimte om zelfs tijdens een crisis te starten.” Verder probeert Frank zijn kosten zo laag mogelijk te houden, bijvoorbeeld door een kantoor aan huis te hebben.

Omzet in coronatijd

Waar Frank eerst voor grote feesten en partijen wilde cateren, is dat idee door de coronacrisis van de baan. Het dwong hem om anders te denken. Frank zag de feestdagen als een kans. “Ik wilde paasontbijtjes serveren aan huis. Daarvoor zocht ik logistieke ondersteuning en media-aandacht. Maar ik wilde de kosten zo laag mogelijk houden.” Dus begon Frank een samenwerking met stichting GoedeDoelenDag Nieuwkoop. “Ik zou hen een deel van de winst geven, als zij de publiciteit en bezorging organiseerden.” En met succes: de ontbijtjes waren uitverkocht.

Ook Koningsdag werd een hit. “Omdat het dorpsfeest niet doorging, wilde ik mensen verrassen. Ik bedacht een Koninklijke Borrelbox, gemaakt door ‘De Koning’ zelf. Daarnaast benaderde ik een lokale dj om muziek te draaien via een livestream. Hij werkte gratis mee. Gewoon om mensen blij te maken. Zo vierden mijn klanten toch een feestje thuis.” Frank kon hierdoor alsnog omzet draaien in coronatijd.

Ik ben misschien wel creatiever dan voor de crisis.

Toekomst

Spijt dat Frank tijdens de crisis is begonnen, heeft hij niet. “Al haal ik nog niet de omzet die ik zou willen, ik ben misschien wel creatiever dan voor de crisis. Ik kook bijvoorbeeld bij mensen thuis. Heel persoonlijk. In het begin vond ik dat best spannend. Gelukkig zijn de reacties hartverwarmend.”

Met de versoepelingen van de coronamaatregelen stromen de aanvragen voorzichtig weer binnen. Hoe ziet Frank de toekomst? “Ik ben heel positief. Het sterkt me dat ik ook nu kleine successen boek. Na de crisis wil ik me weer richten op grotere partijen, zoals trouwerijen of bedrijfsfeesten.” En denkt Frank alweer aan een nieuwe buffer? “Zodra ik weer wat winst maak, gebruik ik een deel om te sparen en om te investeren in mijn bedrijf.”

Frank kon zijn onderneming starten tijdens de coronacrisis. Allemaal dankzij een financiële buffer. Overweeg jij om ook te ondernemen? Bouw dan alvast een buffer op door te sparen bij Nationale-Nederlanden. Ligt deze wens nog wat verder in de toekomst? Dan kun je ook beginnen met beleggen. Wees je er wel van bewust dat beleggen kosten en risico’s met zich meebrengt.

Frank de Koning

  • Eigenaar van: De Koning Catering & Events
  • Woont in: Nieuwkoop, samen met zijn vrouw en twee kinderen.
  • Leukste aan ondernemen: “De vrijheid en het feit dat je iedere dag weer bijleert.”
  • Tip voor andere ondernemers: “Gooi de handdoek niet in de ring als een situatie verandert. Wees flexibel. En probeer je vaste lasten in het begin zo laag mogelijk te houden.”

Wil je meer weten?