Ga direct naar inhoud

Beginnen met beleggen? 4 redenen om direct te starten

Wil je meer uit jouw vermogen halen? Dan kun je er voor kiezen om met een deel van je vermogen te starten met beleggen. En als beginnende belegger heb je echt geen ton nodig. Ook hoef je zelf geen beleggingsexpert te zijn. Om je een beeld te geven van hoe het nou écht zit met beleggen, gingen we met onze beleggingsexpert Michel Engbers in gesprek. Hij is directeur van het Nationale-Nederlanden Investment Office en beheert met zijn team het vermogen van tienduizenden klanten. Michel geeft 4 redenen om nu te beginnen met beleggen.

1. Beleggen hoef je niet zelf te doen

“Als je begint met beleggen zie je misschien al snel door de bomen het bos niet meer. Zelf bepalen in welke bedrijven je investeert kost tijd en een flinke dosis kennis en ervaring. Zeker als je op de schommelingen van de markt wilt leren inspelen. Maar het mooie is dat je beleggen ook kunt uitbesteden. En dan wordt het opeens een heel ander verhaal.

Dankzij het internet is het bij veel banken tegenwoordig veel eenvoudiger dan vroeger om vermogen te laten beleggen. Dat noem je vermogensbeheer. Je vraagt online een beleggingsrekening aan en op basis van een vragenlijst bepaalt de vermogensbeheerder hoeveel risico je kunt en wilt lopen. Je stelt een incasso in of je maakt zelf geld over. En binnen een paar dagen gaan de beleggingsexperts voor je aan de slag.”

2. Laten beleggen kan met weinig geld

“Hoeveel geld je nodig hebt om voor je te laten beleggen? Veel mensen denken dat je dan eerst bergen geld moet hebben. Maar beleggen is veel toegankelijker geworden dankzij technologische ontwikkelingen. Je kunt tegenwoordig dus ook met kleine bedragen beleggen.

Vaak kun je al vanaf € 50,- per maand beginnen. Dit zorgt ervoor dat beleggen nu een interessante mogelijkheid is voor een grotere groep mensen. Dat is heel anders dan zo’n vijftien jaar geleden. Toen lag het startbedrag voor vermogensbeheer vaak rond de € 100.000,- of zelfs meer.”

Gratis informatiepakket Beheerd Beleggen

Wil je meer informatie over Beheerd Beleggen van Nationale-Nederlanden? Vraag dan gratis en vrijblijvend het Informatiepakket Beheerd Beleggen aan.

Vraag een informatiepakket aan

3. Minder risico door spreiden en beleggen op lange termijn

“Soms wordt gedacht dat beleggen gokken is, maar dat is nu juist niet zo. Wie in aandelen belegt wordt voor een klein stukje mede-eigenaar van een bedrijf. Dat heeft niets met gokken te maken. Natuurlijk brengt beleggen risico’s met zich mee en kunnen die aandelen minder waard worden. Dus ik snap dat mensen bang zijn dat ze alles kwijtraken. Maar in werkelijkheid is dat bij een goede spreiding bijna niet mogelijk. Een goede vermogensbeheerder spreidt jouw geld namelijk altijd over een heleboel verschillende aandelen en obligaties, waardoor het risico wordt verminderd. Een manier om dat te doen is bijvoorbeeld door te beleggen in verschillende beleggingsfondsen die aansluiten bij de beleggingsvisie van de vermogensbeheerder.

Daarnaast geldt dat beleggen iets is voor de lange termijn. Want hoe langer je je geld belegt, hoe groter de kans is dat je er met beleggen op vooruitgaat. Een tijdsperiode van bijvoorbeeld 10 jaar is een redelijke termijn, maar langer is nog beter. Het is dan wel belangrijk dat je het geld tussentijds niet nodig hebt, zodat je eventueel een mindere periode kunt uitzitten. En als je je geld toch nodig hebt kun je er overigens altijd tussentijds mee stoppen. En dat is natuurlijk een prettig idee.

Wel moet je ertegen kunnen dat je als belegger altijd geld kunt kwijtraken en dat je de kans loopt dat als je stopt met beleggen je minder kunt overhouden dan je hebt ingelegd.’’

4. Beleggen volgens jouw voorkeuren

“In principe beslist de vermogensbeheerder waarin jouw geld wordt geïnvesteerd. Op basis van het risico dat jij wilt en kunt lopen. Maar soms kun je wel aangeven op welke beleggingen de nadruk moet liggen. Dan belegt de vermogensbeheerder op basis van jouw voorkeuren. Het is ook belangrijk om zeker te weten dat jouw geld niet wordt belegd in zaken waar je het op ethische gronden niet mee eens bent. Gelukkig zijn er daarvoor richtlijnen, zoals de Code Duurzaam Beleggen en de Principes voor Verantwoord Beleggen van de Verenigde Naties.”

Meer informatie

Ben je van vele markten thuis maar niet zo van het beleggen? Kijk dan eens naar Beheerd Beleggen hoe wij voor jou kunnen beleggen om je zo te helpen met je financiële voornemens. Of vraag eerst een online informatiepakket Beheerd Beleggen aan.

De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Start met Beheerd Beleggen

Ontdek wat onze beleggers voor jou kunnen doen. Al vanaf een inleg van € 50,- per maand of € 1.000,- eenmalig.

Lees meer over Beheerd Beleggen

De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.


Wil je meer weten?