Ga direct naar inhoud

Beleggen voor beginners: wat is het en hoe werkt het?

Beleggen wordt steeds populairder en kan een interessante manier zijn om meer rendement te maken. Voordat je begint met beleggen is het handig het een en ander te weten. Omdat beleggen voor beginners erg ingewikkeld kan lijken, helpen we je graag op weg.

Wat is beleggen?

Beleggen is geld investeren met de bedoeling een positief rendement te behalen. Je kunt je geld in veel verschillende dingen beleggen om zo hopelijk je vermogen te laten groeien. Bijvoorbeeld aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Maar je kunt ook beleggen in vastgoed, whisky, kunst, goud of oldtimers.

Beleggen is dus echt iets anders dan sparen. Geld dat je belegt kan een goed financieel rendement opleveren, maar je kunt ook een deel van je inleg verliezen. Het is daarom verstandig om spaargeld achter de hand te houden voor onverwachte uitgaven. En alleen te beleggen met geld dat je kunt missen. De reparatie van je auto betaal je liever met geld waar je direct over kunt beschikken, zoals van je spaarrekening.

Heb je geld over? En kun en wil je wel wat risico nemen? Laten we dan eens kijken naar de verschillende beleggingsproducten waar je in kunt investeren.

Aandelen

Wanneer je aandelen koopt, investeer je geld in een bedrijf. In ruil daarvoor ben je voor een deel eigenaar en word je aandeelhouder genoemd. Gaat het goed met het bedrijf? Dan stijgen de aandelen over het algemeen in waarde. Andersom is ook waar: als het minder gaat, kan je aandeel in waarde dalen.

Dividend

Als aandeelhouder ontvang je van een aantal ondernemingen ook nog dividend. Dividend is een deel van de winst die je krijgt van een onderneming. Eigenlijk een beloning voor de risico’s die je door te beleggen hebt genomen. De hoogte van het dividend hangt af van de bedrijfswinst. Wanneer een bedrijf geen winst maakt, loop je het risico dat je geen dividend ontvangt en dat je aandeel minder waard wordt.

Obligaties

Naast het investeren in aandelen kun je ook beleggen in obligaties. Een obligatie is een lening die wordt uitgegeven door bedrijven (bedrijfsobligaties) of overheden (staatsobligaties). Wanneer je een obligatie koopt, leen je dus geld uit aan een bedrijf of een overheid. In ruil daarvoor ontvang je rente.

Als je een obligatie koopt, loop je het risico dat een bedrijf of overheid de jaarlijkse rentebetaling niet kan voldoen. In sommige gevallen kan de lening zelfs helemaal niet terugbetaald worden. Ook kan de prijs van de obligatie op de beurs lager worden dan de prijs die jij ervoor hebt betaald. Je kunt deze obligatie dan alleen met verlies verkopen.

Beleggingsfondsen

Ook kun je beleggen in een beleggingsfonds. In zo’n beleggingsfonds wordt het geld van verschillende beleggers samengevoegd en belegd en beheerd door de fondsmanagers. Zij kunnen beleggen in verschillende aandelen, maar bijvoorbeeld ook in obligaties, onroerend goed of in een combinatie hiervan. Door de (vaak wereldwijde) spreiding van beleggingen in een fonds over verschillende bedrijven en sectoren zijn de risico’s van beleggen kleiner dan bij individuele aandelen. Losse aandelen kopen vraagt om veel meer kennis en tijd dan wanneer je in een goed gespreid fonds belegt.

Het belangrijkste is dat je van tevoren goed checkt welk beleggingsproduct bij jou past en een bewuste keuze maakt.

Wat kan ik bereiken met beleggen?

Beleggen is een manier om voor de langere termijn vermogen op te bouwen. Met beleggen loop je risico, maar je maakt ook kans op een aantrekkelijk rendement. Rendement is de winst die je maakt met beleggen. Maar vergeet niet dat bij beleggen je vermogen ook minder waard kan worden. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Welk type (beginnende) belegger je ook bent, er is altijd wel een beleggingsprofiel dat bij je past. Beleggingsprofielen variëren van zeer defensief, neutraal tot zeer offensief. Welk profiel bij je past, hangt onder andere af van het risico dat je kunt en wilt lopen.

Beleggers met een defensief profiel willen of kunnen niet te veel risico nemen. Zij moeten genoegen nemen met een kleinere kans op een hoger rendement. Offensieve beleggers hebben een grotere kans op een goed rendement maar accepteren daarmee ook een hoger risico dat hun vermogen minder waard wordt.

Waar let je op bij beleggen?

Hein van Leeuwen (Senior Investment Manager) legt uit waar je bij beleggen op moet letten.

Hoe kan ik beleggen?

Je kunt heel makkelijk starten met beleggen. Dat kun je zelf doen of je kunt het voor je laten doen.

Als je zelf gaat beleggen, kan dit op twee manieren: met of zonder advies. Kies je voor het eerste, dan krijg je advies van een adviseur. Je moet uiteindelijk wel zelf alle beslissingen nemen en alle aan- en verkopen doen. Wil je zelf beleggen zonder advies? Dan is het belangrijk dat je tijd hebt om de beurzen in de gaten te houden. Daarnaast moet je ook kennis hebben over de producten waarin je wilt beleggen.

Vermogensbeheer: laat experts voor je beleggen

Een andere optie: laat geld beleggen over aan experts. Dit heet vermogensbeheer en is vooral interessant als je tijd of kennis tekortkomt om zelf te beleggen. De experts nemen je het werk uit handen en beleggen jouw inleg voor je. Ze houden de economische ontwikkelingen in de gaten en ondernemen actie wanneer dat nodig is. Ideaal voor beginnende beleggers.

Ook dan is het fijn als je zelf over de basiskennis beschikt. Deze 10 belangrijkste beleggingstermen helpen je het gesprek over beleggen te volgen. En dat is precies wat we nu gaan doen.

Beginnen met beleggen: in gesprek met de expert

Wat betekent het om te beginnen met beleggen? Om je daar wat meer gevoel bij te geven, gaan we in gesprek met onze beleggingsexpert Michel Engbers. Hij is directeur van het Nationale-Nederlanden Investment Office en beheert met zijn team het vermogen van tienduizenden klanten. Michel geeft vier redenen om nu te beginnen met beleggen.

Beleggingsexpert Michel Engbers is directeur van het Nationale-Nederlanden Investment Office.

1. Beleggen hoef je niet zelf te doen

“Als je begint met beleggen zie je misschien al snel door de bomen het bos niet meer. Zelf bepalen in welke bedrijven je investeert, kost tijd en een flinke dosis kennis en ervaring. Zeker als je op de schommelingen van de markt wilt leren inspelen. Maar het mooie is dat je beleggen ook kunt uitbesteden. En dan wordt het opeens een heel ander verhaal.

Dankzij het internet is het bij veel banken eenvoudiger geworden om vermogen te laten beleggen. Dat noem je vermogensbeheer. Je vraagt online een beleggingsrekening aan en op basis van een vragenlijst bepaalt de vermogensbeheerder hoeveel risico je kunt en wilt lopen. Je stelt een incasso in of je maakt zelf geld over. En binnen een paar dagen gaan de beleggingsexperts voor je aan de slag.”

2. Laten beleggen kan met weinig geld

“Hoeveel geld je nodig hebt om voor je te laten beleggen? Veel mensen denken dat je dan eerst bergen geld moet hebben. Maar beleggen is nu veel toegankelijker dan vroeger dankzij technologische ontwikkelingen. Je kunt tegenwoordig dus ook met een kleiner bedrag beleggen.

Vaak kun je al vanaf € 50,- per maand beginnen. Dat heeft beleggen voor beginners op de kaart gezet. Want het zorgt ervoor dat beleggen nu een interessante mogelijkheid is voor een grotere groep mensen. Zo’n vijftien jaar geleden was dat heel anders. Toen lag het startbedrag voor vermogensbeheer vaak rond de € 100.000,- of zelfs meer.”

3. Minder risico door spreiden en beleggen op lange termijn

“Soms wordt gedacht dat beleggen gokken is, maar dat is nu juist niet zo. Wie in aandelen belegt, wordt voor een klein stukje mede-eigenaar van een bedrijf. Dat heeft niets met gokken te maken. Natuurlijk brengt beleggen risico’s met zich mee en kunnen die aandelen minder waard worden. Dus ik snap dat mensen bang zijn dat ze alles kwijtraken. Maar in werkelijkheid is dat bij een goede spreiding bijna niet mogelijk. Een goede vermogensbeheerder spreidt jouw geld namelijk altijd over een heleboel verschillende aandelen en obligaties. Want dat vermindert de risico’s van beleggen. Een manier om dat te doen is bijvoorbeeld door te beleggen in verschillende beleggingsfondsen die aansluiten bij de beleggingsvisie van de vermogensbeheerder.

Daarnaast geldt dat beleggen iets is voor de lange termijn. Want hoe langer je je geld belegt, hoe groter de kans is dat je je vermogen kunt laten groeien. Tien jaar is bijvoorbeeld een redelijke tijdsperiode, maar een langere termijn is nog beter. Het is dan wel belangrijk dat je het geld tussentijds niet nodig hebt, zodat je eventueel een mindere periode kunt uitzitten. En als je je geld toch nodig hebt, kun je er overigens altijd tussentijds mee stoppen. Dat is natuurlijk een prettig idee.

Wel moet je ertegen kunnen dat je als belegger altijd geld kunt kwijtraken. Als je stopt met beleggen kun je minder geld overhouden dan je had ingelegd.’’

4. Beleggen volgens jouw voorkeuren

“In principe beslist de vermogensbeheerder waarin jouw geld wordt geïnvesteerd. Op basis van het risico dat jij wilt en kunt lopen. Maar soms kun je wel aangeven op welke beleggingen de nadruk moet liggen. Dan belegt de vermogensbeheerder op basis van jouw voorkeuren. Het is ook belangrijk om zeker te weten dat jouw geld niet wordt belegd in zaken waar je het op ethische gronden niet mee eens bent. Gelukkig zijn er daarvoor richtlijnen, zoals de Code Duurzaam Beleggen en de Principes voor Verantwoord Beleggen van de Verenigde Naties.”

Ook beginners beleggen bij Nationale-Nederlanden

Bij Nationale-Nederlanden kun je alleen anderen voor je laten beleggen. Dit noemen we Beheerd Beleggen. Kies je voor Beheerd Beleggen? Dan openen we een beleggingsrekening voor jou. Door daarop geld te storten, doen onze beleggingsexperts al het werk voor je. Ideaal voor beginnende beleggers! Je kunt zelf altijd de resultaten volgen via mijn.nn of de NN App.

Beleg je voor een bepaald doel zoals een mooie wereldreis, je pensioen of de aflossing van je hypotheek? Dan kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van de lifecycle-methode. Met de lifecycle-methode wordt er steeds minder risico genomen wanneer je dichter bij je doeldatum komt.

Wil je niet te veel geld inleggen? Geen probleem! Je kunt al starten met een inleg vanaf € 50,- per maand of een eenmalige inleg van € 1.000,-.

Start met Beheerd Beleggen

Ontdek wat onze beleggers voor jou kunnen doen. Al vanaf een inleg van € 50,- per maand of € 1.000,- eenmalig.

Lees meer over Beheerd Beleggen

De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.


Wil je meer weten?