Ga direct naar: inhoud

Verborgen gebreken in jouw koophuis, wat moet je doen?

22 juli 2016

Met het nieuwe huis ben je tevreden. De buurt bevalt goed en inmiddels heeft alles zijn plek gekregen. Jij begint je echt thuis te voelen. Nu vermoed je dat je te maken hebt met verborgen gebreken. De woning stond immers al langer leeg en de geuroverlast kan alleen van de riolering afkomen. Je hebt een offerte opgevraagd bij een rioolspecialist en het herstel gaat in de papieren lopen. Je vraagt je dan ook af of de vorige eigenaar verantwoordelijk is voor de schade. Wat je in dit geval en bij andere gevallen van verborgen gebreken kunt doen, laten we je graag zien aan de hand van een stappenplan.

Stappenplan voor verborgen gebreken voor bestaande woningen

1. Een situatieanalyse maken

Na het ontdekken van verborgen gebreken wil je weten waar je staat. Ben je zelf verantwoordelijk of kun je de verkoper aansprakelijk stellen voor de schade of reparatie? Dit is het moment dat je contact opneemt met je rechtsbijstandverzekering. Zij weten welke juridische zaken van belang zijn en vragen onder andere je koopcontract op.

Vragen die naar voren komen zijn bijvoorbeeld:

  • Is de woning nog geschikt voor normaal gebruik? Staat normaal gebruik in het koopcontract van het huis?
  • In hoeverre heb jij voldaan aan de onderzoeksplicht en de verkoper aan de meldingsplicht?
  • Heb jij een nieuwbouwwoning gekocht of een bestaande (al verouderde) woning?

2. Het verborgen gebrek melden

Neem na het ontdekken van het verborgen gebrek zo snel mogelijk contact op met de vorige eigenaar en vraag of hij het gebrek oplost. Na de ontdekking van het gebrek, heb je twee maanden de tijd om de verkoper te laten weten dat het gekochte niet voldoet aan de overeenkomst. Hiermee voldoe je aan de wettelijke verborgen gebrekenregeling.

Twijfel je of door het geconstateerde gebrek het gekochte nog wel voldoet aan de overeenkomst? Dan mag je extra tijd gebruiken om het gebrek te laten onderzoeken. Zorg dan wel dat je voortvarend te werk gaat. Zodra je weet dat het gekochte huis of appartement inderdaad niet voldoet aan de overeenkomst dan moet je dit binnen twee maanden melden aan de verkoper.

  • Verzamel bewijs: zorg dat je een aangetekende brief stuurt of een email met ontvangstbevestiging. Ook zorg je na het bellen voor een ondertekend gesprekverslag.

3. Naar een oplossing zoeken

Hierna ga je als koper in overleg met de verkoper. Zorg dan ook dat je vooraf juridisch advies hebt ingewonnen bij jouw rechtsbijstandverzekering. Zaken rondom de woning moeten gedekt zijn in de verzekering die je hebt. Bij Nationale-Nederlanden heb je geen wachttijd. Verder heb je een rechtsbijstandverzekering met de dekking wonen nodig.

4. Een brief met afspraken of voorstel versturen

Stuur een aangetekende brief naar de verkoper van het huis. Hierin beschrijf je de afspraken die je hebt gemaakt en geef je een redelijke termijn waarvoor de schade en eventuele gevolgschade opgelost moet zijn. Daarbij kun je de verkoper op dit moment al in gebreke stellen, voor als hij niet binnen een redelijke termijn het gebrek oplost. Door de in gebreke stelling kun je later, waar nodig, verdere juridische stappen ondernemen.

5. Geef de verkoper ruimte om te herstellen

Voor het herstel kan de verkoper zelf de handen uit de mouwen steken of een specialist inschakelen. Let er op dat je zelf de gevolgschade in de koopwoning zoveel mogelijk beperkt. Ook als jij degene bent die iemand inschakelt, moet het bedrag dat je van de verkoper vraagt redelijk zijn. Dit betekent dus ook dat je voorstellen vergelijkt.

6. Verdere procedure met mediator of advocaat

Lukt het niet om samen tot een oplossing te komen? Dan kan een mediator uitkomst bieden. Een vervolgstap is een advocaat inschakelen. Zowel de mediator als advocaat kunnen gedekt zijn in een rechtsbijstandverzekering. Daarbij is het belangrijk om advies in te winnen of je wel een zaak hebt wil je vervolgstappen zetten.

Rechtsbijstandverzekering

  • Professionele hulp
  • Bepaal zelf uw dekking
  • Onbeperkt telefonisch advies

Bereken uw premie

Meer informatie

Verzekeringspakket

  • Profiteer van pakketkorting
  • Zelf uw verzekeringen kiezen
  • Eén overzichtelijk pakket

Bereken uw premie

Meer informatie