Ga direct naar: inhoud

Beleggen voor de studie van uw kind

12 oktober 2017

De start van een nieuw schooljaar is een hectische periode voor zowel kinderen als ouders. Zeker als uw kinderen voor het eerst naar de middelbare school gaan of starten met een vervolgstudie. Studeren is tenslotte duur, onder andere door het afschaffen van de basisbeurs voor HBO en WO. Zonder hulp van de overheid of ouders is lenen voor studenten de enige optie. Wilt u de toekomst van uw kind financieel goed voorbereiden? Denk er dan eens over na om te beleggen voor de studie van uw kind.

Studiekosten kind

Gaat uw kind studeren? Collegegeld, studieboeken, op kamers, levensonderhoud en het gezellige studentenleven. Wat kost studeren zoal? De (studie)kosten kunnen al snel hoog oplopen. Het Nibud stelt dat de gemiddelde maandelijkse uitgaven van uitwonende studenten € 1.120,- is. Bij een studie van vier jaar kunnen de kosten dus al oplopen tot € 58.128,-. Door afschaffing van het oude studiefinancieringsstelsel in 2015 moet dit bedrag steeds vaker volledig geleend worden.

Uw kind schuldenvrij houden

Uw kind volledig schuldenvrij houden, lukt waarschijnlijk niet. Wel kunt u helpen de studieschulden te beperken. Uw kind stimuleren om een bijbaantje te nemen naast de studie is een goede manier om de last van een studieschuld iets te beperken. Maar u kunt als ouder ook financieel bijdragen.

Ouderbijdrage voor de studie

Jongeren zijn steeds meer afhankelijk van lenen voor een vervolgopleiding. De overheid gaat er ook van uit dat ouders, en de student zelf, bijdragen aan de studiekosten. Veel ouders dragen daarom graag bij aan kosten van de studie. Maar hoeveel is gebruikelijk? Uit het eerder genoemde onderzoek van het Nibud blijkt dat ouders gemiddeld € 197,- in de maand bijdragen. Daarnaast betalen veel ouders het collegegeld en de zorgverzekeringen van hun kinderen. Maar hoe financiert u deze extra kosten?

Sparen of beleggen voor de studie van uw kind?

Om uw kind te helpen bij het financieren van de studie, heeft u van de geboorte tot de start van de studie de tijd om het benodigde vermogen opbouwen. Maar wat is slimmer, sparen of beleggen? Veel ouders openen bij de geboorte van hun kind een spaarrekening. Maar wist u dat beleggen veel meer op kan leveren?

Rekenvoorbeeld:
Stel, u wordt moeder of vader en u wilt vanaf de geboorte al geld voor uw kind opzij zetten. Dan kunt u natuurlijk gaan sparen. Als u € 135,- per maand spaart, bij een spaarrente van 1%, dan is dat na 18 jaar € 31.948,-. Let op: De huidige rente is vaak minder dan 1%. Sparen is gemakkelijk en relatief veilig, maar kan op lange termijn minder opleveren dan beleggen. Want zou u het gelijke bedrag gaan beleggen binnen het lifecycle principe van Beheerd Beleggen (op basis van een neutraal risicoprofiel), dan is het verwachte resultaat na 18 jaar € 40.774,-. Een verschil van € 8.826,- (27,3%). Let op: De waarde van uw beleggingen kunnen fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Beheerd Beleggen voor de studie van uw kind

Nationale-Nederlanden biedt u Beheerd Beleggen. Dit is een vorm van vermogensbeheer waarmee u het beleggen van uw vermogen uitbesteedt. U hoeft zelf dus geen expert te zijn of er dagelijks naar om te kijken, want u besteedt uw beleggingen uit aan de experts van Nationale-Nederlanden. Zij beheren de beleggingen op basis van het beleggingsprofiel dat het best bij u past.

Stel een doel

U weet niet wat het volgen van een opleiding over een aantal jaren precies kost. Toch is het goed om, voordat u begint met beleggen, uit te gaan van een bedrag dat u wilt bijdragen aan de studie. Bepaal daarnaast ook de datum waarop u over het geld wilt beschikken. U kunt dan inschatten hoeveel u per maand in moet inleggen om uw doel te behalen. De lifecycle-methode van Nationale-Nederlanden draagt er bovendien aan bij u een grotere kans heeft om uw doel te bereiken; naarmate de einddatum van uw doel dichterbij komt, wordt het beleggingsrisico beperkt. Hierdoor heeft u een grotere kans om uw doelvermogen te behalen.

Vroeg beginnen

Een lange beleggingshorizon (de tijd die je gebruikt om vermogen op te bouwen) geeft meer kans op het behalen van uw beleggingsdoel. Duurt het nog lang voor uw kind aan zijn of haar studie begint? Dan kunt u nu al kijken wat de mogelijkheden zijn. Met een korte beleggingshorizon moet u namelijk meer inleggen en loopt u een hoger risico door de effecten van veranderingen in de markt. Met een lange beleggingshorizon is er meer tijd om een eventuele tegenvaller goed te maken.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Beheerd Beleggen?

Lees hier meer over Beheerd Beleggen van Nationale-Nederlanden.

Start met Beheerd Beleggen

  • Uw beleggingen uitbesteden aan onze experts
  • Aantrekkelijk rendement
  • Al vanaf € 50,- inleg per maand of vanaf € 1.000,- eenmalig
  • Dagelijks opzegbaar

Ontvang nu € 60,-* cadeau

Start nu met Beheerd Beleggen en je ontvangt tijdelijk € 60,-* cadeau.

* Lees de actievoorwaarden

Lees meer over Beheerd Beleggen