Ga direct naar inhoud

Geld schenken aan je kind van 40 jaar of ouder: kan dat?

Met een schenking geef je je kind een financieel duwtje in de rug. Bijvoorbeeld voor een koophuis, studie of reis. Ieder jaar mag je tot een bepaald bedrag belastingvrij schenken. En als je kind jonger is dan 40 jaar, zijn er verschillende verhoogde vrijstellingen. Maar wat nu als je kind ouder is dan 40? Kun je dan geen geld meer schenken? Gelukkig wel. Wij leggen uit hoe dat zit.

Wil je geld schenken? Dan is het goed om te weten dat de persoon die de schenking krijgt, normaal gesproken schenkbelasting betaalt. Ook moet de ontvanger meestal aangifte schenkbelasting doen.

Maar er gelden een aantal schenkingsvrijstellingen. Dat zijn bedragen waarover de ontvanger geen schenkbelasting hoeft te betalen.

Welke schenkingsvrijstellingen zijn er?

Er gelden verschillende vrijstellingen waar je gebruik van kunt maken als je geld wilt schenken:

 • Jaarlijkse vrijstelling voor schenking aan kinderen (van alle leeftijden)
  Je kinderen mag je jaarlijks tot € 6.633,- onbelast schenken (2024). Het maakt voor deze schenkingsvrijstelling niet uit hoe oud je kind is. Dus ook aan kinderen boven de 40 kun je een belastingvrije schenking doen.

  Schenk je je kind meer dan € 6.633,-? Dan moet hij of zij schenkbelasting betalen over het bedrag boven € 6.633,-. Ook moet je kind aangifte schenkbelasting doen. Voor schenkingen tot € 6.633,- hoeft dat niet.

Als je je kind boven de 40 geld schenkt, gelden de verhoogde schenkingsvrijstellingen niet.
 • Eenmalige verhoogde vrijstelling voor kinderen van 18 tot 40 jaar
  Je mag je kinderen één keer een hoger bedrag onbelast schenken. In 2024 is dit bedrag € 31.813,-. Maar let op: dat kan alleen als je kind tussen de 18 en 40 jaar oud is. Is je kind ouder dan 40? Dan heeft hij of zij geen recht op deze vrijstelling.

 • Verhoogde vrijstelling voor dure studie
  In plaats van bovenstaande eenmalige verhoogde vrijstelling kun je ook gebruikmaken van verhoogde vrijstellingen als je kind het geld gebruikt voor een studie van € 20.000,- per jaar of meer. Voor een studie is in 2024 de vrijstelling € 66.268,-.

  Ook hierbij geldt: je kinderen moeten tussen de 18 jaar en 40 jaar oud zijn. Je mag de verschillende vrijstellingen niet bij elkaar optellen. De ontvanger moet een beroep doen op de verhoogde vrijstellingen in een aangifte schenkbelasting. Daarnaast gelden er nog een aantal andere voorwaarden.

 • De algemene vrijstelling
  Elk jaar mag je een bepaald bedrag belastingvrij schenken aan wie je maar wilt. Je kleinkinderen, ouders, vrienden en/of kennissen. In 2024 is dat bedrag € 2.658,-.

 • Verhoogde vrijstelling eigen woning is afgeschaft
  Vanaf 1 januari 2024 is de schenkingsvrijstelling eigen woning (jubelton) helemaal afgeschaft. Is je kind ouder dan 40 jaar en van plan dit jaar een huis te kopen? Of de woning te verbouwen? Dan kun je de jaarlijkse vrijstelling tot € 6.633,- (2024) gebruiken voor schenking aan kinderen (van alle leeftijden).

Conclusie
Je kunt dus wel degelijk geld schenken aan je kind boven de 40. Alleen gelden de verhoogde schenkingsvrijstellingen dan niet. Je kunt dus een minder hoog bedrag belastingvrij schenken.

Waarom toch kiezen voor een (grote) schenking aan je kind van 40 jaar of ouder?

 • Je wilt zelf nog meemaken wat er met je schenking gebeurt
  Veel mensen vinden het leuker om hun kinderen geld te geven tijdens hun leven dan erna. Dit noemen we ook wel 'schenken met de warme hand'. Het voordeel hiervan? Je krijgt zelf nog mee hoe je kind de schenking gebruikt. En je hebt er dus zelf ook nog plezier van.

Schenken kán fiscaal voordelig zijn voor je kind van 40 jaar of ouder.
 • Je kinderen hoeven na jouw overlijden misschien minder erfbelasting te betalen
  Als je overlijdt, betalen je erfgenamen erfbelasting over jouw vermogen. Meestal zijn je erfgenamen je partner en/of je kinderen. Door een schenking wordt je vermogen lager. Hierdoor kan het zijn dat je erfgenamen straks minder erfbelasting hoeven te betalen.

  Schenken kan dus fiscaal voordelig uitpakken voor je kind van 40 jaar of ouder. Maar dat hoeft niet. Of je kinderen door een schenking later minder erfbelasting hoeven betalen, hangt af van meerdere zaken. Zoals de hoogte van je vermogen en je (eventuele) testament.

  Persoonlijk advies
  Wil je weten hoe je jouw vermogen het beste kunt overdragen aan je kinderen van 40 jaar of ouder? Nu én in de toekomst? Een notaris of belastingadviseur kan je vertellen wat in jouw persoonlijke situatie verstandig is om te doen.

 • De (fiscale) partner van je kind is jonger dan 40 jaar
  Is je kind zelf al 40 jaar of ouder? Maar heeft hij of zij een partner die jonger dan 40 jaar is? Dan kan je kind toch gebruikmaken van de verhoogde schenkingsvrijstelling. De Belastingdienst ziet partners namelijk als één persoon voor de schenkbelasting.

 • Je kiest ervoor om te schenken op papier
  Bij een schenking op papier leg je vast dat je kind over een bepaalde tijd een bedrag ontvangt. Bijvoorbeeld omdat je het geld nu nog niet kunt missen. Of omdat het geld nu nog in je huis zit. Je schenkt een bedrag en leent dat direct weer terug. Je betaalt dan dus ook schenkbelasting, tenzij er sprake is van vrijstelling.

  Volgens de Belastingdienst kan schenken op papier voordelig zijn. Het bedrag dat je op papier schenkt, telt namelijk niet mee met je latere erfenis. Kortom: je vermogen wordt lager. Daardoor kan het zijn dat je kinderen minder erfbelasting betalen.

  Wel moet je rekening houden met een aantal regels. Zo moet een notaris de schenking vastleggen. Ook moet je ieder jaar minimaal 6% rente betalen aan je kind over het geschonken bedrag. En let er ook op dat het vermogen van je kind toeneemt. Hierdoor betaalt hij of zij mogelijk meer vermogensrendementsheffing.

  Schakel een belastingadviseur of notaris in
  Wil je vermogen overdragen aan je kinderen? En ben je benieuwd of schenken op papier in jouw geval een handige manier is om dat te doen? Schakel dan een notaris of belastingadviseur in voor persoonlijk en onafhankelijk advies.

Verder goed om te weten

 • De Belastingdienst ziet twee ouders als één schenker. Ook als ze gescheiden zijn.
 • Je kind betaalt alleen schenkbelasting over het deel van de schenking dat hoger is dan de vrijstelling. Met het hulpmiddel schenkbelasting van de Belastingdienst rekent je kind gemakkelijk uit óf en hoeveel schenkbelasting hij of zij moet betalen.

Sparen en beleggen bij Nationale-Nederlanden

Ben je van plan in de toekomst een schenking te doen aan je (klein)kinderen? Begin dan nu alvast met sparen. Open bijvoorbeeld gratis een internetspaarrekening bij Nationale-Nederlanden. Of kies voor beleggen, als je je geld pas over vier jaar of meer nodig hebt. Let wel op: beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee.


Wil je meer weten?