Ga direct naar inhoud

Schenken nu de jubelton is afgeschaft?

Er is een einde gekomen aan de jubelton: ruim een ton belastingvrij schenken voor een eigen woning. Wil je wel schenken voor een eigen woning? Dan kan dat in 2023 voor het laatst. En het bedrag dat je belastingvrij kunt schenken, is flink lager. In dit artikel lees je wat er dit jaar nog kan.

Wat is de jubelton?

De jubelton is een belastingvrije schenking van ruim € 100.000,- voor een eigen woning. Die ton mocht je de afgelopen jaren schenken zonder dat de ontvanger er belasting over betaalde. Dat werd ook wel de jubelton genoemd. In 2023 is de schenkingsvrijstelling eigen woning flink verlaagd, naar € 28.947,-.

Aan deze eenmalige vrijstelling zijn wel wat voorwaarden verbonden. De belangrijkste zijn dat de ontvanger of zijn of haar partner tussen de 18 en 40 jaar oud is en het bedrag gebruikt om:

  • een eigen woning te kopen of te verbouwen;
  • de hypotheek of restschuld van de eigen woning af te lossen;
  • de rechten van erfpacht, opstal of beklemming van de eigen woning af te kopen.

De vrijstelling geldt per schenker. Verschillende personen mogen dus de maximale schenking van € 28.947,- doen. Zolang het totaal van elke schenking niet hoger is dan € 28.947,-. Schenk je samen met je partner? Dan worden jullie als één schenker gezien. Je kunt dus niet allebei een schenking doen van € 28.947,-. Bekijk ook de andere voorwaarden voor een belastingvrije schenking voor een koopwoning.

Schenken aan je kind van 40 jaar of ouder

Wat als je kind ouder is dan 40 jaar? Je mag ook schenken aan de partner van je kind. Die partner moet dan wel tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Aan een kind ouder dan 40 jaar kun je ook gewoon geld schenken. Wel gelden er dan andere regels. We leggen je uit hoe dat zit.

Lees meer over schenken aan kinderen vanaf 40 jaar

Afschaffing jubelton

De jubelton werd vooral gebruikt om (klein)kinderen aan een eigen woning te helpen. Dit zorgde volgens het kabinet voor ongelijkheid op de woningmarkt. Starters met rijke (groot)ouders hadden meer kans op een koopwoning dan anderen. Huizenkopers gebruikten het bedrag van de schenking bijvoorbeeld om boven de vraagprijs te bieden. Dat gebeurde vaker wel dan niet. Het kabinet en het parlement hebben daarom besloten de jubelton af te schaffen.

Per wanneer wordt de jubelton afgeschaft?

Afgesproken is om de jubelton per 1 januari 2024 af te schaffen. Op verzoek van de Tweede Kamer heeft het kabinet gekeken of de vrijstelling al in 2023 kan worden afgeschaft. Een volledige afschaffing ging zo snel niet lukken. Maar vanaf 1 januari 2023 geldt wel een verlaging. Dit jaar mag je nog tot € 28.947,- belastingvrij schenken voor de eigen woning.

Maak dit jaar nog gebruik van de vrijstelling eigen woning

Wil je aan bijvoorbeeld je kleinkind schenken voor het kopen of verbouwen van een eigen huis? Dan kan het slim zijn om dat dit jaar nog te doen.

Volgens de huidige regels mag de ontvanger het geld ook nog in 2024 of 2025 besteden aan een woning. Handig als het huis nu nog niet is gevonden bijvoorbeeld.

Internetspaarrekening

Ben je van plan om pas in de toekomst een schenking te doen? Begin dan nu alvast met sparen. Onze spaarrekening is makkelijk en snel aan te vragen.

Open een spaarrekening

Ook goed om te weten

Houd bij een schenking rekening met de fiscale regels en vrijstellingen. Dan betaalt de ontvanger geen of minder schenkbelasting. De Belastingdienst heeft een handige tool om te berekenen hoeveel schenkbelasting de ontvanger betaalt. En wij hebben voor je op een rij gezet hoe je in 2023 een belastingvrije schenking doet.

Zo schenk je slim geld in 2023


Wil je meer weten?