Ga direct naar inhoud

Schenken nu de jubelton is afgeschaft?

Vanaf 1 januari 2024 kun je geen verhoogde schenking meer doen voor een eigen woning. Deze regeling stond bekend als de jubelton: eenmalig ruim een ton belastingvrij schenken voor een eigen woning. In dit artikel lees je wat de regeling inhield, waarom deze is afgeschaft en wat er nog wél mogelijk is.

Wat was de jubelton?

De jubelton was een belastingvrije schenking van ruim € 100.000,- voor een eigen woning. Die ton mocht je van 2017 tot 2022 schenken zonder dat de ontvanger er belasting over betaalde. In 2023 is deze schenkingsvrijstelling voor de eigen woning al flink verlaagd, naar € 28.947,-.

Aan deze eenmalige vrijstelling waren wel wat voorwaarden verbonden. De belangrijkste waren dat de ontvanger of zijn of haar partner tussen de 18 en 40 jaar oud was en het bedrag gebruikte om:

  • een eigen woning te kopen of te verbouwen;
  • de hypotheek of restschuld van de eigen woning af te lossen;
  • de rechten van erfpacht, opstal of beklemming van de eigen woning af te kopen.

De vrijstelling gold per schenker. Verschillende personen mochten dus de maximale schenking doen. Schonk je samen met je partner? Dan werden jullie als één schenker gezien. Bekijk hier de voorwaarden die golden voor belastingvrije schenking voor een koopwoning.

Schenken aan je kind van 40 jaar of ouder

Wat als je kind ouder is dan 40 jaar? Je mag ook schenken aan de partner van je kind. Die partner moet dan wel tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Aan een kind ouder dan 40 jaar kun je ook gewoon geld schenken. Wel gelden er dan andere regels. We leggen je uit hoe dat zit.

Lees meer over schenken aan kinderen vanaf 40 jaar

Waarom is de jubelton afgeschaft?

De jubelton werd in de praktijk vooral gebruikt om (klein)kinderen aan een eigen woning te helpen. Dit zorgde volgens het kabinet voor ongelijkheid op de woningmarkt. Starters met rijke (groot)ouders hadden meer kans op een koopwoning dan anderen. Huizenkopers gebruikten het bedrag van de schenking bijvoorbeeld om boven de vraagprijs te bieden. Dat gebeurde vaker wel dan niet. Het kabinet en het parlement hebben daarom besloten de jubelton af te schaffen.

Per wanneer is de jubelton afgeschaft?

De jubelton is per 1 januari 2024 definitief afgeschaft. Op verzoek van de Tweede Kamer heeft het kabinet gekeken of de vrijstelling al in 2023 kon worden afgeschaft. Een volledige afschaffing ging zo snel niet lukken. Maar vanaf 1 januari 2023 gold wel een verlaging. In dat jaar mocht je nog tot € 28.947,- belastingvrij schenken voor de eigen woning.

Internetspaarrekening

Ben je van plan om pas in de toekomst een schenking te doen? Begin dan nu alvast met sparen. Onze spaarrekening is makkelijk en snel aan te vragen.

Open een spaarrekening

Jubelton ontvangen? Let op de bestedingstermijn

Een ontvangen jubelton moet binnen twee kalenderjaren na de schenking gebruikt worden voor de eigen woning. Dat betekent dus dat jubeltonnen die in 2022 zijn geschonken uiterlijk op 31 december 2024 moeten zijn besteed aan de eigen woning. Voor jubeltonnen die in 2023 zijn geschonken is dat uiterlijk 31 december 2025.

Wat kan er nog wél nu de jubelton is afgeschaft?

Ook nu de jubelton is afgeschaft kun je als ouder nog belastingvrij geld schenken aan je kind voor een koopwoning. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de eenmalige verhoogde schenkingsvrijstelling met een vrij bestedingsdoel van € 31.813,- (2024). Wij hebben voor je op een rij gezet hoe je in 2024 een belastingvrije schenking doet.

Zo schenk je slim geld in 2023