Ga direct naar inhoud

Singles over hun financiën: “Ik vind het belangrijk financieel onafhankelijk te zijn”

Ben je single? Dan loop je op financieel gebied soms tegen uitdagingen aan. Hoe betaal je in je eentje een huis? En hoe zorg je ervoor dat je genoeg geld overhoudt om te sparen? Wij vroegen vier vrijgezellen naar hun ervaringen en financiële tips.

Het aantal alleenstaande twintigers en dertigers in Nederland is de afgelopen jaren flink gestegen, volgens het CBS. Zo was in 1971 ongeveer 6% van alle dertigjarigen alleenstaand. In 2018 was dit 27%. Deze ‘starters’ moeten zich financieel meestal alleen zien te redden. Tegen welke uitdagingen lopen zij zoal aan?

1. Een huis huren of toch kopen?

Een huis kopen is met z’n tweeën makkelijker dan alleen. Met twee inkomens kun je bijvoorbeeld een hogere hypotheek krijgen. Huur je een woning? Ook dan ben je als stel voordeliger uit. Je kunt de huur immers delen.

In je eentje een huis kopen is niet per se onmogelijk.

Wat zijn de ervaringen van singles zelf? Rachel (27) is jurist en kocht dit jaar een huis in Amsterdam. “Van tevoren had ik nooit gedacht dat dat zou lukken. Maar ik wilde weleens praten met een hypotheekadviseur, om het zeker te weten.”

Er bleek meer mogelijk dan Rachel dacht. “Tuurlijk, ik heb geluk dat ik een goede baan heb en genoeg had gespaard. Maar in je eentje een huis kopen is niet per se onmogelijk.”

Sparen voor een huis

Voor Michelle (28) ligt dat anders. Zij werkt in de kinderopvang en huurt een woning in Vaassen. “Twee jaar geleden heb ik een gesprek gehad bij de bank om te kijken of ik een huis kon kopen. Maar ik had een flexibel contract en niet genoeg spaargeld. Dat was dus geen optie.”

Echt rouwig is ze er niet om. “Ik vind het prima zo. Als ik een huis wil kopen, moet ik voorlopig elke maand een paar honderd euro meer sparen dan ik al doe. Dan moet ik zoveel laten; dat heb ik er nu niet voor over.”

2. Minder besteedbaar inkomen

Alleenstaande twintigers en dertigers hebben relatief minder geld te besteden dan stellen van hun leeftijd. Ze zijn bijvoorbeeld meer geld kwijt aan vaste lasten, blijkt uit cijfers van het CBS. Zo geeft een alleenstaande van dertig jaar jaarlijks € 8.900,- uit aan huisvesting, water en energie. Stellen van die leeftijd betalen samen € 11.000,-.

Ook boodschappen zijn duurder. Aan een maaltijd voor één persoon geef je zo’n 10% meer uit dan voor twee personen, aldus het Nibud. Boodschappen inkopen is namelijk over het algemeen goedkoper als je met meer personen bent.

Besparen en keuzes maken

Michelle herkent dat wel. “Toen ik net op mezelf woonde, schrok ik hoeveel geld ik kwijt was aan vaste lasten als verzekeringen, tv, internet, water, gas en licht. Als je met iemand samenwoont, kun je die kosten delen.”

Sparen bij Nationale-Nederlanden

Een buffer opbouwen voor je huis, vakantie of voor later? Begin op tijd met sparen.

Bekijk de spaarmogelijkheden

Daarom bespaart ze op andere dingen. “Ik doe één keer per week boodschappen en kook voor meerdere dagen. Dat scheelt. En ik let altijd op aanbiedingen. Tegenwoordig ben ik ook fan van tweedehandskledingapps. Niet alles hoeft nieuw te zijn. En ik maak steeds afwegingen: wordt het die bank van € 1.000,- of toch een vakantie?”

Rachel maakt ook telkens keuzes. “Ik betaal graag wat meer voor een goede yogaschool. En ik maak liever eens per twee jaar een grote reis dan meerdere kleine reizen. Vroeger gaf ik veel geld uit aan koffie drinken buiten de deur. Nu heb ik geïnvesteerd in een goede, eigen koffiemachine.”

3. Sparen met één inkomen

Wie samenwoont met een partner, heeft meestal twee inkomens om de vaste lasten te dragen. En dus houd je met z’n tweeën mogelijk meer geld over om te sparen.

Remco (36), aspirant treinmachinist, beaamt dat. “In je eentje sparen gaat langzamer.” Daarom besloot hij al vroeg te investeren in een woning. “In 2011 kocht ik mijn eerste appartement in Apeldoorn. Sindsdien ben ik al vijf keer verhuisd. Ik knap een woning op en verkoop die met winst. Zo bouw ik een mooie buffer op voor later.”

Sparen voor een buffer

Ondernemer Erika (38) begon twee jaar geleden voor zichzelf als businesscoach. “Het eerste jaar moest ik vooral investeren. Sparen zat er toen niet echt in”, vertelt ze. “Gelukkig stijgt mijn omzet nu, dus ik houd meer over om opzij te zetten.”

Of ze een partner mist als het op sparen aankomt? “Het was lekker geweest als ik een financieel vangnet had gehad. Maar ik vind het belangrijker om financieel onafhankelijk te zijn. Dat ik mezelf red, geeft me een goed gevoel.”

Ik vind het fijn om zelf te bepalen waar ik mijn geld aan uitgeef.

4. Duurdere reizen en vakanties

Singles die op vakantie gaan, zijn een stuk minder voordelig uit dan stellen, meldt de Consumentenbond. Het verschil in prijs kan oplopen tot wel 40%. Bijvoorbeeld omdat je als soloreiziger toeslag betaalt voor een tweepersoonskamer.

Voor Remco is het een bekend fenomeen. “Reizen in je eentje vind ik echt een nadeel. Voor een eenpersoonskamer betaal ik bijna net zoveel als voor een tweepersoonskamer. En dan is zo’n kamer een stuk minder luxe. Het voelt soms bijna als discriminatie.”

Keuzes voor de lange termijn

Erika is al een tijdje niet meer op vakantie geweest. “Ik vond het belangrijker om mijn geld in mijn bedrijf te steken. Dat levert me op de lange termijn meer op. Dan maar even geen vakantie.”

Ze benadrukt - net als Rachel, Remco en Michelle - dat het wel heel fijn is om helemaal zelf te kunnen bepalen waaraan ze haar geld uitgeeft. Erika: “Ik heb geen discussies met een partner of het wel slim is mijn spaargeld in mijn bedrijf te investeren.” Rachel: “En ik kan mijn huis inrichten zoals ik wil.”

Financiële tips van singles:

Remco: “Zorg altijd voor een financiële buffer. Voor als er ineens een naheffing op de mat ligt of je huisdier plotseling naar de dierenarts moet. En kijk kritisch naar je vaste lasten. Voor mij was het bijvoorbeeld voordeliger om losse verzekeringen af te sluiten dan één pakket.”

Rachel: “Laat je niet gek maken door de verhalen van anderen. Wil je een huis? Praat dan zelf met een financieel adviseur. Als ik de adviezen van mijn omgeving had opgevolgd, had ik nu nooit een eigen huis gehad.”

Michelle: “Ik spaar veel beter sinds ik ben begonnen met doelsparen. Aan mijn spaarrekening heb ik verschillende spaarpotjes gekoppeld voor mijn vakantie, auto, huis of zorgkosten. Als mijn loon binnen is, maak ik een vast bedrag over. Zo geef ik mijn geld niet uit aan andere dingen.”

Erika: “Maak financiële keuzes die gunstig zijn voor de lange termijn. Misschien moet je nu een grote investering doen en kun je daardoor niet op vakantie. Maar investeren voor de lange termijn levert uiteindelijk vaak meer op.”

Als alleenstaande kan het een uitdaging zijn jezelf financieel te redden. Zorg daarom voor genoeg spaargeld en open een gratis spaarrekening bij Nationale-Nederlanden. Heb je nog geld over? En heb je dat pas over vier jaar of later nodig? Dan kun je overwegen je geld bij ons te beleggen. Let wel op: beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee.


Wil je meer weten?