Ga direct naar inhoud

Wat kost een dag minder werken? Bekijk de financiële gevolgen

Een dag minder werken en meer tijd voor een hobby, familie, vrijwilligerswerk of wat dan ook. Speel jij weleens met deze gedachte? Je bent niet de enige. En je vraagt je vast af of dit zomaar kan. Want houd je dan genoeg inkomen over? En hoe zit het met vakantiegeld, belasting, pensioen en bepaalde toeslagen? Wat kost één dag minder werken? Ontdek de impact van één dag minder werken.

Zodra je ergens gaat werken, ga je een arbeidscontract aan. Hierin staan onder andere afspraken over je werkuren en je loon. In overleg met je werkgever mag je je werkuren in je contract laten aanpassen. Het maakt daarbij niet uit of je een vast of een tijdelijk contract hebt. En of je nu een fulltime werkweek maakt of juist niet. Wil je minder of meer werken? Dan moet je een schriftelijk verzoek indienen en aan een aantal voorwaarden voldoen. Je werkgever mag je verzoek alleen met een goede reden weigeren.

Belangrijkste punten in dit artikel

  • Als je minder gaat werken, krijg je ook minder salaris en bouw je minder pensioen op.
  • Het vakantiegeld wordt berekend over je lagere parttime salaris.
  • Je kunt mogelijk recht hebben op (meer) toeslagen als je minder gaat werken, zoals huurtoeslag, zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag.
  • Het aantal vakantiedagen wordt naar rato berekend bij minder werken, maar door minder werkdagen heb je relatief evenveel vakantie.
  • Spreek een proefperiode af met je werkgever voordat je je contract aanpast, zodat je de impact van minder werken eerst kunt ervaren.

Financiële gevolgen van minder werken

Ga je parttime werken? Dan heb je meer tijd voor andere dingen. Je krijgt minder loon als je een minder aantal uren werkt. Maar dat is niet het enige. We zetten de belangrijkste gevolgen voor je financiën op een rij.

Salaris

Waarschijnlijk vraag je je in eerste instantie af wat je nieuwe salaris is. Stel je gaat van een werkweek van 40 uur naar 32 uur. Dan werk je dus nog 80%. Het is makkelijk om het bedrag dat je elke maand op je rekening krijgt keer 80% te doen. Maar dit is je nettoloon. Je werkgever past je brutoloon aan. Dus daar moet je ook mee rekenen.

Een voorbeeld. Je bruto-inkomen is € 2.500,- voor 40 uur. Netto komt dat neer op € 2.112,-. Ga je 32 uur werken, dan is je parttime percentage 80%. Je brutosalaris wordt dan 0,8 x € 2.500,- = € 2.000,-. Je netto-inkomen is dan € 1.814,-. Met één dag minder werken ga je er in salaris dus netto € 298,- op achteruit. Had je met de brutobedragen gerekend? Dan kwam je op € 500,- uit. Dat scheelt toch weer € 200,- per maand.

Uren Brutosalaris Nettosalaris
40 € 2.500,- € 2.112,-
32 € 2.000,- € 1.814,-
Verschil € 500,- € 298,-

Let op: bovenstaande berekeningen geven een globale benadering weer. Vraag je werkgever om je nieuwe nettosalaris te berekenen. Dan weet je zeker dat je met de juiste bedragen rekent.

Vakantiegeld

Gemiddeld genomen krijg je 8% van je jaarsalaris aan vakantiegeld. Als je minder gaat werken, bereken je die 8% over je lagere parttime salaris. Je krijgt dus minder vakantiegeld. Maar het is lastig om te zeggen "zo moet je je vakantiegeld berekenen". Want je vakantiegeld hangt van veel dingen af. Bijvoorbeeld van je cao, de branche waarin je werkt en de loonheffingskorting.

Pensioen

Als je pensioen opbouwt via je werkgever, doe je dat op basis van de uren die je werkt. Als je minder gaat werken, bouw je ook minder pensioen op. Dit is iets om rekening mee te houden. Begin bijvoorbeeld nu al met extra pensioen opbouwen. Zodat je straks als je met pensioen gaat niet in de problemen komt.

Zo zorg je voor geld voor later

Soms kun je nu al geld opzijzetten voor later. Hoe? We hebben zes manieren voor je op een rij gezet. Inclusief voordelen, nadelen en tips. Wat de beste keuze is, hangt af van je persoonlijke situatie.

Ontdek de zes manieren

Toeslagen

Als je minder gaat werken en minder salaris ontvangt, heb je misschien recht op (meer) toeslagen. Denk aan huurtoeslag, zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag. De hoogte van deze toeslagen hangt namelijk af van je inkomen. Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie over toeslagen.

Bonus

Vergeet extra inkomsten zoals een bonusregeling niet. Het kan zijn dat je deze krijgt uitbetaald op basis van gewerkte uren. Dat betekent dat je bonus daalt als je een dag minder gaat werken.

Vakantiedagen

Deze past niet helemaal in het rijtje want het is geen financieel gevolg. Maar minder werken heeft ook invloed op je vakantiedagen. Hoewel je daar waarschijnlijk weinig van merkt. Je vakantiedagen worden naar rato berekend. Als je minder werkt, krijg je minder vakantiedagen. Maar door je vrije dagen hoef je minder vakantiedagen op te nemen voor een even lange vakantie. Onderaan de streep heb je als je parttime werkt dus evenveel vakantie. Je vakantiedagen berekenen is daarom niet nodig.

Krijg inzicht in de gevolgen voor jouw financiële situatie

Minder werken heeft dus niet alleen gevolgen voor je inkomen. Het heeft ook invloed op onder andere je belasting en pensioenopbouw. De precieze berekening, verschilt per persoon. Met de WerkUrenBerekenaar van het Nibud krijg je makkelijk en snel inzicht in de gevolgen van minder werken voor jouw situatie.

Tip: vraag je werkgever om een pro forma loonstrook voor je te maken. Dan zie je precies hoe je financiële situatie verandert als je minder gaat werken.

Impact van minder werken verkleinen

Maak een berekening voor je eigen situatie. En vraag je vervolgens af of de financiële gevolgen voor jou te doen zijn. Kun je je maandlasten nog betalen? En houd je genoeg over voor uitgaven voor leuke activiteiten en een financiële buffer? Kijk daarnaast of je de impact van minder werken kunt verkleinen door je kosten te verlagen of je inkomsten te verhogen. Misschien merk je dan niet eens dat er maandelijks minder geld binnenkomt.

Bespaar op je maandelijkse kosten

Verklein de impact van een lager salaris door te minder geld uit te geven. Bekijk onze tips om op verschillende manieren geld te besparen.

Bekijk de bespaartips

Vraag om salarisverhoging

Bij een hoger loon, zal minder werken ook minder impact hebben. Vraag je werkgever bij je volgende functioneringsgesprek om salarisverhoging. Of overleg of je tegen hetzelfde salaris minder kunt gaan werken.

Tip: spreek een proefperiode met je werkgever af voordat je je contract aan laat passen. Dan zit je nog nergens aan vast. Maar je ervaart wel hoe het is om minder te werken en minder te verdienen.

Twijfel je? Probeer het eerst uit

Niet iedereen wordt blij van een extra vrije dag. Sommige mensen ontdekken dat ze helemaal niet minder willen werken. Zij hebben het idee dat ze op hun werk hetzelfde gedaan moeten krijgen in minder tijd. Of de vrije dag voelt als een verloren dag. Weet je niet of minder werken voor jou de juiste oplossing is? Probeer het dan eerst uit in de praktijk. Gebruik bijvoorbeeld vakantiedagen om een paar weken een dag minder te werken. En kijk na een tijdje of het je echt bevalt.

Verder goed om te weten

Houd je elke maand salaris over? Dan is beleggen misschien wel iets voor jou. Als je genoeg financiële ruimte hebt en dit geld langere tijd niet nodig hebt, kan het een interessante manier zijn om een kans op meer rendement te hebben. Gebruik de mogelijke opbrengst bijvoorbeeld later als aanvulling op je pensioen. Beleggen kan best ingewikkeld zijn als je het nog nooit hebt gedaan. Daarom helpen we je graag op weg.

Lees meer over beleggen voor beginners


Wil je meer weten?