Ga direct naar inhoud

Een vergissing gemaakt bij je lijfrente-aftrek? Zo los je dat op

Heb je een bankspaarrekening waarmee je extra spaart voor je pensioen? Dan is het belangrijk dat je je inleg opgeeft bij je aangifte inkomstenbelasting. Alleen op die manier ontvang je een deel van je inleg terug van de Belastingdienst. Ben je deze lijfrente-aftrek vergeten bij je aangifte? Dan kun je dit nog tot vijf jaar terug laten aanpassen.

Spelregels lijfrente-aftrek

Aanvullende PensioenOpbouw van Nationale-Nederlanden is een voorbeeld van een bankspaarrekening voor de opbouwfase. Een voorwaarde om een deel van je inleg terug te krijgen via je belastingaangifte is dat je een aantoonbaar pensioentekort hebt. De hoogte van je pensioentekort in een jaar bepaalt namelijk hoeveel je maximaal mag aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1. Dit bedrag wordt ook wel je jaarruimte genoemd. Meer hierover lees je in ons blog over de jaarruimte.

Een vergissing is snel gemaakt

Ben je een of meerdere jaren vergeten om je inleg af te trekken bij je belastingaangifte? Of heb je meer ingelegd dan je mocht aftrekken op basis van je jaarruimte of reserveringsruimte? Dan kan dit nadelig voor je zijn. Je betaalt later namelijk in beginsel belasting over alle uitkeringen, dus ook over het deel van je inleg dat je niet hebt afgetrokken. Hoe je dit binnen vijf jaar nog kunt herstellen leggen we aan je uit in dit artikel. Wil je een vergeten lijfrente-aftrek van langer dan vijf jaar geleden aanpassen? Dan is de werkwijze anders en moet je een saldoverklaring bij de Belastingdienst aanvragen.

Je inleg alsnog in aftrek brengen

Er kunnen drie situaties op jou van toepassing zijn:

  1. Er is nog geen belastingaanslag opgelegd.
  2. Er is wel een belastingaanslag opgelegd, maar deze is nog niet definitief.
  3. Er is een definitieve belastingaanslag.

1. Geen belastingaanslag

Als je nog geen belastingaanslag hebt ontvangen, kun je je aangifte eenvoudig zelf aanpassen. Dat doe je door een nieuwe aangifte inkomstenbelasting in te dienen. Hierin trek je de lijfrente-inleg van het aangiftejaar alsnog van je inkomen af.

2. Belastingaanslag nog niet definitief

Heb je nog geen definitieve belastingaanslag ontvangen? Dan kun je bezwaar indienen bij de Belastingdienst.

3. Definitieve belastingaanslag

Als je wel een definitieve belastingaanslag hebt ontvangen, dan kun je de belastinginspecteur om toestemming vragen om de bedragen alsnog af te trekken. Dit kan tot uiterlijk vijf jaar na het belastingjaar waarover je de aanpassing wilt doen. Bijvoorbeeld je aangifte over 2023 kun je nog tot 31 december 2028 laten aanpassen.

Meer ingelegd dan je jaarruimte?

Heb je een bankspaarrekening en heb je meer ingelegd dan je op basis van je jaarruimte en reserveringsruimte mocht aftrekken? Dan kun je aan je bank vragen om de te hoge inleg aan je terug te storten. Je moet hiervoor wel eerst een ‘verklaring geruisloze terugstorting’ aanvragen bij de Belastingdienst. Die heeft de bank nodig als bewijs om het bedrag terug te mogen storten. Je kunt er ook voor kiezen om bij het ontvangen van je lijfrente-uitkeringen gebruik te maken van de saldomethode. Meer daarover lees je in ons blog over de saldoverklaring.


Wil je meer weten?