Ga direct naar inhoud

Theodoor stopte eerder met werken: hoe ziet zijn leven er nu uit?

Al toen Theodoor Koopman jong was, riep hij dat hij eerder zou stoppen met werken. Op zijn vijftigste, dat was het plan. Naarmate dat moment dichterbij kwam, begon hij op te zien tegen alle vrije tijd die hij ineens zou hebben. Een onnodige zorg: vanaf het moment dat hij stopte, is hij bezig geweest. Wat is de grootste verandering sinds hij met pensioen is? Hoe heeft hij het mogelijk gemaakt eerder te stoppen met werken? En waar geniet hij nu het allermeest van? In de tuin van zijn boerderij in Spanbroek vertelt de West-Fries over zijn leven vóór en nadat hij stopte met werken.

Theodoor is nog enorm fit. Hij rent rond met zijn schapen, is zeer beweeglijk en laat enthousiast de boerderij zien die hij zelf heeft verbouwd. Toen hij 25 was, dacht hij dat hij op deze leeftijd helemaal gesloopt zou zijn. Zijn rug zou vast versleten zijn. “Ik heb altijd in de carrosseriebouw gewerkt, hield me bezig met de constructie en aandrijftechniek van motorvoertuigen. Fysiek zwaar werk, maar ik heb me altijd geweldig fit gevoeld, nu nog.”

“Dat was ook de reden dat ik toch langer doorging met werken”, vertelt hij. “Ik had het gevoel dat ik eerst wat moest mankeren, voor ik kon stoppen.” Ook voelde hij loyaliteit naar zijn werkgever en werkte Marieka, zijn vriendin, nog. “Ik wilde niet zo’n pensionado zijn die om 16.30 uur zijn vrouw belt om te vragen wanneer ze eindelijk thuiskomt.” Bovendien werkte Theodoor veertig jaar lang bij hetzelfde bedrijf. “Dan is het een grote stap om dat patroon ineens te doorbreken.”

Theodoors situatie vóór zijn pensioen: veel werken en veel sparen

Veertig jaar lang zag Theodoor iedere dag dezelfde mensen aan de koffietafel, de gesprekken gingen vaak over dezelfde onderwerpen. Tot de economische crisis had Theodoor daar weinig moeite mee. Hij ging met plezier naar zijn werk, had leuk contact met klanten en was veel onderweg. In 2008 kwam er minder werk, waardoor werknemers bang werden hun baan te verliezen en de sfeer veranderde. “Dat was geen leuke periode. Soms dacht ik op zondagavond al: morgen moet ik weer”, vertelt hij. Daar kwam bij dat hij het druk had. Vaak werkte hij ook ’s avonds en in het weekend nog.

Sparen met paplepel ingegoten

Vorig jaar nam hij een besluit: hij werd zestig en vond dat het tijd werd voor leukere dingen. Marieka en hij legden alle papieren naast elkaar om te kijken of het haalbaar was. Het stel heeft altijd veel gespaard. “Het werd ons met de paplepel ingegoten”, legt Theodoor uit. “Je moest onafhankelijk zijn.” Op jonge leeftijd begon hij al met sparen. Hij wilde immers eerder stoppen met werken en niet wachten tot zijn pensioenleeftijd.

Omdat hij al vroeg fulltime ging werken en tot zijn achtentwintigste thuis bleef wonen, ging het hard met zijn spaargeld. Zo zette hij geld vast voor een langere periode, via spaardeposito’s. Ook belegde hij in mixfondsen. Daarnaast begon hij later met banksparen. Al met al heeft hij zo veel vermogen opgebouwd. Had hij dat niet gedaan, dan was het niet mogelijk geweest eerder te stoppen met werken.

Start met sparen

Open nu snel en eenvoudig een spaarrekening met variabele rente.

Spaarrekening openen

We hoeven niet zo nodig drie keer per jaar op reis of iedere vijf jaar een nieuwe auto.

Bespaard op verbouwingen en verre reizen

Wat er verder voor gezorgd heeft dat Theodoor eerder kon stoppen met werken? “We hebben altijd twee inkomens gehad”, somt hij op. “Ook hebben we geen kinderen en hoeven we niet zo nodig veel uit te geven. Drie keer per jaar een verre reis maken of iedere vijf jaar een nieuwe auto? Dat doen we niet. We genieten ervan om hier ’s avonds over de velden heen te kijken, met een wijntje erbij. Dan zeggen we: het is net ons eigen Camargue (natuurgebied in Frankrijk, red.).”

Bovendien is Theodoor enorm handig. De boerderij die hij in 1994 met Marieka kocht, heeft hij zelf verbouwd. Van de houten keukentafel tot het dakterras. “Dat scheelde veel geld”, lacht hij. “Bij het klussen gebruikte ik ook nog eens veel tweedehandsmaterialen.” Alles wat het paar overhield, werd opzijgezet voor later. De optelsom was dus snel gemaakt: Theodoor kon stoppen met werken.

Theodoors situatie na zijn pensioen: uitgerust en vol positieve energie

“Wat voelde ik me goed toen mijn laatste werkdag erop zat”, zucht Theodoor. Na zijn afscheidswoordje in de kantine trok hij thuis een fles wijn open met Marieka. “Heerlijk.” De dag erna werd hij meteen gebeld door de stichting MissIQ, die kinderen op de Nederlandse Antillen helpt. Vrijwilligers halen overgebleven spullen op bij lege Nederlandse schoolgebouwen. Vervolgens wordt het schoolmeubilair opgeslagen in containers en naar de Cariben verscheept.

Een medewerker van een van zijn voormalige klanten deed al vrijwilligerswerk bij de stichting en dat leek Theodoor ook wel wat. Nu rijdt hij met een laad- of vrachtwagen door het land en bezoekt hij scholen. Dat doet hij zo’n drie dagen per week. “Het liefst zouden ze mijn hulp iedere dag gebruiken, dus ik moet mijn grenzen wel aangeven. Ik wil ook genieten van mijn vrijheid.”

Meer tijd voor leuke klusjes

“Het vrijwilligerswerk is ontzettend leuk en dankbaar. Ik krijg er energie van”, merkt de West-Fries. Waar hij verbouwklusjes in huis voorheen snel moest afmaken, wegens een gebrek aan tijd, neemt hij er nu de tijd voor. Zo is hij bezig met het verbouwen van de zolderverdieping. Af en toe geeft hij voormalige klanten nog advies over een technische constructie en maakt hij bijvoorbeeld een ontwerp. “Ik kies de leuke klusjes uit.” Verder maakt hij graag motorritten met Marieka en is hij manager van haar muziekband.

Marieka, die naast haar vriend aan tafel zit: “Wat hij ook doet, hij komt altijd thuis met een vrolijk verhaal. Ik heb een opgewekte, uitgeruste en gezellige man thuis.” Mensen in de buurt vertellen hem dat hij er beter uitziet. Fitter, uitgerust en met een andere blik in zijn ogen. Wat hij zelf merkt sinds hij is gestopt met werken: “Ik heb meer begrip voor anderen. Voorheen kon ik ongeduldig reageren, nu ben ik vriendelijker.”

Theodoor en zijn vrouw Marieka genieten op hun tweezitje in de tuin.

Krant en koffie

Productief is Theodoor dus nog steeds, maar hij maakt graag tijd vrij om even niks te doen. “Dan zit ik buiten in mijn tweezitje, te kijken hoe iedereen heen en weer racet naar zijn werk. Krantje op schoot, koffietje erbij, heerlijk. Of ik fiets in mijn eentje naar de stad, bestel een stuk appeltaart en maak een praatje.”

In een zwart gat is hij nooit gevallen. “Ik verveel me geen moment”, stelt hij. “En als ik een keer niet zo veel omhanden heb, is het ook goed.” Hij mist zijn drukke werk geen minuut. Integendeel, hij had zijn oorspronkelijke plan moeten volgen. “Met de kennis van nu was ik eerder gestopt. Ik voel me beter en ben iedere dag blij met de keuze die ik heb gemaakt.”

Ik zit graag buiten in mijn tweezitje, te kijken hoe iedereen heen en weer racet naar zijn werk.

De favorieten van Theodoor Koopman

Plek om motor te rijden

“Het liefst gaan we naar Friesland en Drenthe. Als we daarna weer thuiskomen, zeggen we altijd: dat moeten we vaker doen.”

Vakantiebestemming

“Zuid-Frankrijk, bijvoorbeeld de streek Camargue. Ook gaan we graag naar Toscane en De Marken (Italië). We zoeken het liefst het mooie weer op. Afgelopen jaar zijn we voor het eerst in Zuid-Afrika geweest, waar we een auto gehuurd hadden. Een prachtige, avontuurlijke reis.”

Muziek

“The Doors, Van Morrison, Willy DeVille en natuurlijk het repertoire van het duo The Travelling Stars, waar Marieka deel van uitmaakt.”

Wil je net als Theodoor eerder stoppen met werken? Daar kun je op verschillende manieren voor zorgen.

Ontdek in het artikel 6 manieren om nu al te zorgen voor geld voor later hoe je dat kunt doen.

Wil je nu alvast beginnen met het opbouwen van vermogen voor later? Dat kan bij Nationale-Nederlanden. Open bijvoorbeeld een spaarrekening of begin met beleggen. Onthoud wel dat beleggen kosten en risico’s met zich meebrengt. Meer informatie over pensioenopbouw bij Nationale-Nederlanden? Ga naar onze pensioenpagina.

Start met Beheerd Beleggen

Ontdek wat onze beleggers voor jou kunnen doen. Al vanaf een inleg van € 50,- per maand of € 1.000,- eenmalig.

Lees meer over Beheerd Beleggen

De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.


Wil je meer weten?