Droom jij van een lange reis? Of wil je graag een studie volgen? Dan kun je een sabbatical nemen. Net als Kim Hobo. Na een lange ziekteperiode gooide ze het roer om. Ze nam onbetaald verlof op voor een droomreis met haar vriend. Hoe spaarden ze deze sabbatical bij elkaar? En waar moet je aan denken als jij ook een sabbatical wilt nemen?
“We hebben drie maanden door Australië en Nieuw-Zeeland gereisd”, vertelt Kim. “Geen werk, geen to-dolijstjes, geen mensen die dingen van je willen. We voelden ons vrij, los van ons dagelijks bestaan in Nederland. Dat was heerlijk en inspirerend!”
Hun reis was voor Kim heel bijzonder. “Door mijn ziekte heb ik lange tijd op halve kracht geleefd”, legt ze uit. “Tijdens de reis, ergens op een prachtig strand, bedacht ik ineens: ‘Ik kan alles weer! Wat is het fijn dat we zover zijn gekomen.’ Dat vond ik echt een mooi moment.”
De drie maanden reizen kostten een hoop geld. Daarom begonnen Kim en haar vriend op tijd met sparen.
“Iedere maand zetten we een vast bedrag op een aparte spaarrekening”, vertelt ze. “Soms moesten we scherpe keuzes maken. Zo hebben we een familieweekend laten schieten. Dat scheelde veel geld. Na anderhalf jaar sparen hadden we voldoende geld bij elkaar. En konden we onbetaald verlof aanvragen."
Wil je er net als Kim een poosje tussenuit? Begin dan op tijd met sparen bij Nationale-Nederlanden.
“Na de reis was het ook wel weer fijn om lekker thuis te zijn”, blikt Kim terug. Geïnspireerd door haar avontuur is ze een reisblog begonnen. Daarmee wil ze anderen aanmoedigen om nieuwe plekken te ontdekken.
Inmiddels begint het reizen ook bij haarzelf alweer te kriebelen. Kim: “De vrijheid en rust smaken naar meer. We sparen nu voor een nieuwe reis. De bestemming moeten we nog kiezen, maar dat we gaan is zeker.”
Begin dan op tijd met sparen. En met dingen regelen. Want bij het nemen van een sabbatical komt best veel kijken. We zetten vijf belangrijke vragen en antwoorden op een rij.
Een sabbatical is een langere periode van verlof. Vaak duurt deze een paar maanden of langer.
Onbetaald buitengewoon verlof
Meestal moet je voor een sabbatical onbetaald buitengewoon verlof opnemen. Dat betekent dat je maandelijkse inkomsten wegvallen. Tip: check je cao en je arbeidsovereenkomst. Misschien zijn hier in jouw geval andere afspraken over gemaakt.
Betaald verlof
Soms kun je ook betaald verlof opnemen voor je sabbatical. Eigenlijk neem je dan een hele lange vakantie in een bepaalde periode. Dat kan als je genoeg vakantiedagen en overuren hebt gespaard. Let op: je moet hier wel goede afspraken over maken met je werkgever. Ga daarom op tijd het gesprek aan.
Droom je van een safari? Neem deze kosten dan op in je begroting.
Kim droomde van een reis door Australië en Nieuw-Zeeland. Even geen werk en to-dolijstjes, maar vrijheid en tijd om andere culturen te ontdekken. Maar er zijn ook andere redenen om voor een sabbatical te kiezen. Bijvoorbeeld als je graag een (extra) studie wilt volgen. Of als je aan de slag wilt met een eigen bedrijf of project.
Ook nemen sommige mensen een sabbatical om vrijwilligerswerk te doen. Of om tijd en ruimte te hebben voor persoonlijke groei. Je kunt een sabbatical ook gebruiken om ervaring op te doen in een ander vakgebied. Zo kun je nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Of je voorbereiden op een andere baan of een carrièreswitch.
Een sabbatical nemen heeft financiële consequenties. Hoeveel geld je nodig hebt, hangt af van je plannen. Hoe lang neem je vrij? Neem je betaald verlof of onbetaald verlof op? En blijf je thuis of ga je op reis?
Begroting maken
Om de kosten van je sabbatical in kaart te brengen, kun je het beste een begroting maken. Wat zijn je verwachte maandelijkse inkomsten? En je maandelijkse uitgaven? Maak een zo goed mogelijke inschatting. En zet al je inkomsten en kostenposten op een rij.
Mogelijke kosten op reis
Als je op reis gaat krijg je te maken met verschillende kosten. Je bent bijvoorbeeld geld kwijt aan vlieg- of treintickets en verblijfplaatsen. Maar ook aan eten en drinken en vervoer op locatie. Droom je van een safari? Of wil je dolgraag een helikoptervlucht maken als je op reis bent? Vergeet dan niet om deze kosten op te nemen in je begroting.
Kosten als je thuisblijft
Ook als je thuisblijft tijdens je sabbatical maak je kosten. Zo heb je je vaste lasten. Je moet boodschappen doen en je betaalt misschien abonnementskosten voor de sportschool of je telefoon. Terwijl je mogelijk wél minder inkomen hebt.
Neem je een sabbatical voor een studie? Dan krijg je te maken met studiekosten, zoals geld voor boeken of cursussen. En het starten van een eigen project of bedrijf is meestal ook niet gratis. Bereid je daar dus op voor.
Begin op tijd met (be)sparen
Hoe jouw sabbatical er ook uit gaat zien, het is slim om op tijd te beginnen met sparen. Kijk ook eens goed waaraan je je geld uitgeeft. Misschien kun je net als Kim en haar vriend keuzes maken om geld te besparen?
Ook tijdens je sabbatical kun je de kosten drukken. Zo kun je werken in ruil voor kost en inwoning. Maar denk ook aan kleinere dingen. Zeg bijvoorbeeld je kranten- of sportabonnement op voordat je op reis gaat. Of kies tijdens je reis voor goedkope overnachtingen in een hostel in plaats van in een luxe hotel.
Onbetaald verlof opnemen heeft mogelijk invloed op je pensioen.
Als werknemer heb je wettelijk gezien geen recht op onbetaald verlof voor een sabbatical. Ook staat de mogelijkheid om een sabbatical te nemen meestal niet in de cao. Je werkgever bepaalt dan of hij je verzoek om een sabbatical wel of niet goedkeurt.
In sommige arbeidsovereenkomsten, cao’s en personeelsregelingen staan wél afspraken over een sabbatical nemen. Check dit dus goed.
Keurt je werkgever je verzoek om een sabbatical goed? En neem je hiervoor onbetaald verlof op? Dan vallen niet alleen je inkomsten weg. Onbetaald verlof opnemen kan ook gevolgen hebben voor bepaalde regelingen en andere (secundaire)arbeidsvoorwaarden.
Vakantiedagen en pensioen
Wist je bijvoorbeeld dat je geen vakantiedagen opbouwt als je een sabbatical neemt? Ook heeft het opnemen van onbetaald verlof mogelijk invloed op je pensioen. Of dat zo is, hangt af van je pensioenregeling. Ga daarom in gesprek met je werkgever of pensioenfonds. En vraag naar de gevolgen van je sabbatical voor je pensioen.
Recht op toeslagen
Doordat je inkomen tijdelijk daalt, heb je tijdens je sabbatical mogelijk recht op (meer) toeslagen. Denk aan kinderopvangtoeslag, zorgtoeslag of huurtoeslag. Je moet hiervoor je inkomenswijziging doorgeven aan de Belastingdienst.
Schoolgaande kinderen
Heb je schoolgaande kinderen? Dan krijg je misschien een hogere tegemoetkoming in de schoolkosten als je tijdelijk minder inkomsten hebt. Het kan ook zijn dat je kinderen meer studiefinanciering krijgen. Geef hiervoor je inkomenswijziging door aan DUO.
Goed om rekening mee te houden: kinderen tussen de 5 en 16 jaar zijn leerplichtig. Dit betekent dat je hen niet zomaar mee op reis mag nemen buiten de schoolvakanties.
Wil je meer weten over de gevolgen van onbetaald verlof op regelingen en (secundaire) arbeidsvoorwaarden? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid.
Wil jij net als Kim tijdelijk je loopbaan onderbreken? Begin dan op tijd met sparen en open een internetspaarrekening bij Nationale-Nederlanden. Staat jouw sabbatical pas over vier jaar of meer op de planning? Dan kun je ook beleggen voor je sabbatical. Wees je er wel van bewust dat beleggen risico’s en kosten met zich meebrengt.