Ga direct naar inhoud

Carrièreswitch? 4 redenen voor een financiële buffer

Droom je van een carrièreswitch? En wil je weten hoe je dat aanpakt? Het is verstandig je goed voor te bereiden op je nieuwe carrière of loopbaan. En om een financiële buffer op te bouwen. Bekijk onze 4 tips.

Sparen voor een carrièreswitch.

Je bent niet de enige die zich afvraagt of je huidige baan het echt is voor jou. Of die droomt van een nieuwe carrière in een andere branche. Financieel en zakelijke dienstverlener Deloitte deed in 2019 internationaal onderzoek onder ruim 13.000 millennials. Wat blijkt? 49% van de respondenten wil binnen twee jaar van baan veranderen. Een deel overweegt zelfs een totaal andere carrière door bijvoorbeeld omscholing.

Denk jij hier ook aan? Dan kan het verstandig zijn een financiële buffer op te bouwen. Bekijk waarom een buffer van pas komt bij een carrièreswitch.

Met een financiële buffer compenseer je je gebrek aan inkomsten.

1. Tijd nemen om je te oriënteren

Denk je aan een carrièreswitch? Dan is het fijn als je de tijd hebt om je hier rustig op te oriënteren. Je kunt bijvoorbeeld vakantiedagen opnemen. Of een tijdje onbetaald verlof opnemen. Zo voorkom je overhaaste beslissingen. In de tussentijd kun je je oriënteren op je vervolgstap.

Je eventuele gebrek aan inkomsten kun je dan compenseren met een financiële buffer. Hiervoor is het verstandig om uit te rekenen welke maandelijkse inkomsten je misloopt. Zo kom je erachter hoe hoog je buffer moet zijn om een paar maanden te overbruggen. Daarnaast kun je kritisch naar je uitgaven kijken. Misschien zijn er kosten waarop je kunt besparen, zoals boodschappen, kleding of etentjes buiten de deur.

2. Loopbaantraject volgen

Vind je het lastig om je volgende loopbaanstap te bepalen? Of wil je eerst meer inzicht hebben in banen die bij jou passen? Dan kun je de hulp van een loopbaanadviseur inschakelen. Soms willen werkgevers (een deel van) de kosten van een loopbaantraject vergoeden. Is dit niet het geval? Dan komt een financiële buffer van pas zodat je het traject zelf kunt betalen.

Je kunt ook eerst online een persoonlijkheidstest of een beroepentest doen. Er zijn allerlei varianten beschikbaar: kort, lang, gratis en betaald.

Wil je liever een persoonlijk adviesgesprek? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een loopbaancoach. De kosten voor een traject verschillen per coach of coachingspraktijk. Een oriënterend gesprek kan dus handig zijn voordat je aan zo’n traject begint. Zo krijg je inzicht in de lengte en de kosten van het traject. En kun je dus beter bepalen welk bedrag je hiervoor opzij moet zetten. Bovendien kom je er zo achter of er een klik is tussen jou en de coach.

Sparen voor een carrièreswitch

Onze spaarrekening is gratis en gemakkelijk aan te vragen.

Spaarrekening openen

3. Stage lopen

Stage lopen is allang niet meer iets wat alleen studenten doen. Deloitte heeft onderzoek gedaan naar millennials die een andere baan overwegen. Een deel wil ervaring opdoen via stage in een andere sector. De BBC maakte zelfs een documentaire over deze minterns of: middle-career interns. Met een stage neem je een kijkje in de keuken van een andere organisatie of branche. De nadruk ligt dus op ervaring opdoen, niet op geld verdienen. Maar het kan gebeuren dat je uiteindelijk een baan krijgt aangeboden.

In Nederland is een werkgever niet wettelijk verplicht om je een stagevergoeding te geven. Ook is er geen minimum- of maximumbedrag afgesproken voor een stagevergoeding. Met een financiële buffer kun je je verlies aan inkomsten dus opvangen. Let wel op: is het doel van de stage niet leren maar werken? Dan heb je volgens de Rijksoverheid recht op een minimumloon.

4. (Bij)scholing

Scholing kan je kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Dit kan op allerlei manieren. Je kunt bijvoorbeeld een cursus doen om bepaalde vaardigheden te leren. Of omscholing voor werk in een compleet andere sector. De kosten verschillen dus ook. Deze hangen af van het niveau, de duur en de aanbieder van de opleiding. Zo is een thuisstudie waarschijnlijk goedkoper dan een studie aan een hogeschool of universiteit.

Als je je laat omscholen, komt een financiële buffer van pas.

Heb je al een bachelor- of masterstudie afgerond? Dat moet je misschien een hoger bedrag betalen dan het wettelijke collegegeld. Al maakt de Rijksoverheid ook uitzonderingen. Bijvoorbeeld als je kiest voor een zorg- of onderwijsstudie als tweede studie. Heb je geen recht meer op studiefinanciering? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden geld lenen om je collegegeld of lesgeld te betalen. Dat kan met het levenlanglerenkrediet. Let op: dit bedrag moet je uiteindelijk weer terugbetalen.

Sommige werkgevers komen hun medewerkers (deels) tegemoet in het vergoeden van scholing. Is dit niet het geval, dan is een financiële buffer een goede uitkomst. Helemaal als je minder gaat werken om naast je huidige baan een opleiding te volgen. Je kunt de buffer ook gebruiken om (een deel van) je benodigde studiematerialen te bekostigen. Of om minder geld te hoeven lenen als je gebruikmaakt van het levenlanglerenkrediet.

Carrièreswitch dankzij een financiële buffer

Dus wat je ook kiest: de tijd nemen om je te oriënteren op een nieuwe baan. Een loopbaantraject volgen. Of je laten om- of bijscholen. Een financiële buffer helpt om dit mogelijk te maken!

Met een buffer kun je (tijdelijk) verlies van inkomen opvangen of eventuele kosten betalen. En het geeft je de vrijheid om zélf te kiezen hoe je volgende carrièrestap eruitziet. Dat deed bijvoorbeeld de 36-jarige ondernemer Fauzia. Dankzij haar financiële buffer kon zij haar voormalige vaste baan opzeggen. Een buffer kun je opbouwen door tijdelijk (extra) te werken of door te besparen op reizen, boodschappen of etentjes. En met dat geld kun je Internetsparen bij Nationale-Nederlanden.


Wil je meer weten?