Ga direct naar inhoud

Een lang en leuk leven: zijn we daar financieel op voorbereid?

We worden met z’n allen steeds ouder. En dankzij ontwikkelingen in de wetenschap en gezondheidszorg blijven we ook langer actief. Goed nieuws! Maar denken we ook financieel klaar te zijn voor een lang en leuk leven? Want wat nu als we langer leven dan we eigenlijk hadden verwacht en daardoor niet uitkomen qua pensioen?

De honderd passeren: voor kinderen die nu geboren worden, is het geen uitzondering meer. Bijna de helft (48%) van de Nederlanders staat positief tegenover het idee van een langer leven. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Langer leven’ dat onderzoeksbureau Indiville uitvoerde in opdracht van Nationale-Nederlanden*. Hier deden 1.001 Nederlanders aan mee. Hoe positief we zijn, hangt samen met hoe voorbereid we ons voelen. En andersom.

Een lang leven: wat verwachten we daarvan?

In het onderzoek naar ‘langer leven’ werden deelnemers ook gevraagd hoe ze een leuk, langer leven voor zich zien. Wat verwachten Nederlanders van een langer leven? Lees het in de eerste blog uit deze serie!

Bijtijds met pensioen

Als Nederlanders het zelf voor het zeggen hadden, zouden ze op 65-jarige leeftijd met pensioen gaan. Deelnemers tussen 18 en 49 zouden op hun 63e al willen stoppen met werken. Voor (nog niet gepensioneerde) deelnemers boven de 50 ligt dat moment op hun 67e.

Hoe ouder je wordt, hoe meer geld je opzij moet zetten voor later. Zeker als je niet per se langer doorwerkt. Hoe denken we daar zelf over?


Belangrijke uitkomsten Langer leven-onderzoek

 • Zo’n twee derde van de Nederlanders denkt financieel wel rond te komen als ze langer leven. Ze zijn goed beschermd tegen het risico dat je langer leeft dan je je financieel kunt veroorloven. Dit wordt in het onderzoek het ‘langlevenrisico’ genoemd. Hierbij overleef je je geld als het ware. 28% van de Nederlanders zegt hier heel goed tegen beschermd te zijn. 39% gelooft ook aan de veilige kant te zitten.

 • Toch denkt bijna een vijfde (19%) van de Nederlanders in de problemen te komen als ze langer leven. 13% heeft geen idee.

 • Opvallend: Vergeleken met andere landen schatten Nederlanders hun langlevenrisico het laagst in. We denken van onszelf dus financieel het best voorbereid te zijn op een langer leven!
‘We krijgen meer invloed op ons inkomen voor later.’ – Expert Ellen Kraft

Voorbereid op langer leven

Laten we wat dieper ingaan op de groep die in de problemen denkt te komen bij een langer leven. Welke oorzaken zien zij daar zelf voor?

 • De eerste is: te weinig financiële kennis. Zo’n 47% van de respondenten geeft aan geen idee te hebben hoeveel geld ze nodig hebben als ze langer leven. 12% weet niet waar te beginnen met het verkleinen van het langlevenrisico. En 20% heeft het gevoel financiële kennis te missen.

 • Een andere grote groep (46%) noemt als oorzaak het gebrek aan mogelijkheden om te sparen.

 • Op de derde plek komt het gebrek aan een focus op de lange termijn, bijvoorbeeld omdat mensen andere dingen aan hun hoofd hebben (17%), graag geld uitgeven (10%) of later gewoon nog te ver weg vinden (7%).


Rondkomen van pensioen

Doen we het dan zo slecht in Nederland? Zeker niet!

 • De helft van de Nederlanders heeft genoeg spaargeld om minimaal drie maanden zonder salaris te overleven. Daarmee staat Nederland in de top-3 van deelnemende landen, samen met België en Tsjechië.

 • In vergelijking met andere landen hebben Nederlanders het meeste vertrouwen (70%) dat ze een comfortabel leven kunnen leiden na hun pensioen.

 • Van de gepensioneerden kan bijna de helft (49%) financieel gezien hetzelfde leven leiden als voor hun pensioen. 21% geeft aan dat ze het financieel zelfs beter hebben, waarschijnlijk door lagere (hypotheek)lasten. Of door een eigen aanvulling op hun pensioen. Bijna een kwart (24%) heeft het financieel wat minder, maar komt wel rond. Slechts 6% heeft financiële problemen.

 • Van alle respondenten hebben Nederlanders ook het meeste vertrouwen dat de overheid de AOW kan blijven betalen.

 • 61% van de gepensioneerden zegt dat de AOW genoeg is om te voorzien in hun basisbehoeften.

 • Nederland heeft het laagste aantal mensen dat de pensioenleeftijd al heeft bereikt, maar om financiële redenen nog werkt (3%).

Expert Ellen Kraft over de uitkomsten

Ellen Kraft is communicatiespecialist Pensioen bij Nationale-Nederlanden. Wat vindt zij van deze uitkomsten?

“We hebben goede redenen om optimistisch te zijn. De afgelopen jaren kregen we soms het gevoel dat het niet goed ging met het pensioen in ons land. Dit kwam onder andere omdat we door de lage rente soms een lager pensioen kregen dan waar we op rekenden. Maar in vergelijking met andere landen doen we het in Nederland goed, blijkt ook uit dit onderzoek.”

Spaarzaam volkje

“We hebben de AOW als stevige basis, waardoor weinig mensen onder de armoedegrens komen. Daarbovenop bouwen veel mensen pensioen op via hun werkgever en regelen ze zelf extra inkomen voor later. We staan niet voor niets bekend als een spaarzaam volkje.

Toch verandert er de komende jaren het nodige op pensioengebied. Steeds meer werknemers hebben een regeling waarbij de hoogte van het pensioen niet meer vaststaat. Door de nieuwe pensioenregels geldt dit straks voor iedereen. Dit betekent dat we zelf beter moeten kijken of we straks wel genoeg inkomen hebben. Ook krijgen we zelf steeds meer keuzes voor ons pensioen. We krijgen dus meer invloed op ons inkomen voor later, maar ook meer verantwoordelijkheid erover.”

Als je streeft naar een lang én gelukkig leven, is het belangrijk daar tijdig over na te denken. Wat zijn je doelen in het leven? Hoeveel geld heb je daarvoor nodig? En hoe richt je je leven in als je langer leeft, zodat het ook leuk blijft? Laat je inspireren door de voorbeelden in het artikel ‘Lang zullen we leven! Maar wat is daarvoor nodig?’.


Jouw ideale later

Denk jij weleens na over wat je gaat doen als je straks ouder dan 100 wordt? Niet alleen financieel maar ook op het gebied van zingeving? Op nn.nl/later lees je allerlei artikelen en tips over dit onderwerp. Doe de test en ontdek of jij er klaar voor bent om 100 te worden!

Hoe oud je ook bent, het is verstandig nu vast keuzes te maken. Een langer leven heeft namelijk invloed op je pensioen, gezondheid, dromen en doelen. Wat je ook doet, Nationale-Nederlanden staat achter je en helpt je met je (financiële) keuzes. Onze support heb je!


*Over het onderzoek
Het terugkerende onderzoek Longevity (in het Nederlands: ‘Langer leven’) is uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Indiville, in opdracht van Nationale-Nederlanden. In totaal deden 11.372 mensen aan de eerste editie. Zij komen uit 11 verschillende landen: Nederland, België, Tsjechië, Spanje, Japan, Polen, Hongarije, Roemenië, Turkije, Griekenland en Slowakije. In Nederland vulden 1.001 respondenten tussen de 18 en 79 jaar de online vragenlijst. De vraag die centraal stond: Zijn we voorbereid op een langer leven?

Ben jij klaar voor 100+?
Denk jij weleens na over wat je gaat doen als je straks ouder dan 100 wordt?

Test jezelf!
En lees allerlei tips over dit onderwerp. Ontdek of jij er klaar voor bent om 100 te worden!

Doe de test


Lees ook de andere blogs in deze serie: