Ga direct naar inhoud

Jaap is minder gaan werken: hoe regelde hij dat?

We moeten steeds langer doorwerken, want de AOW-leeftijd schuift in stappen op. En daar is niet iedereen blij mee. Uit onderzoek van het platform Wijzer in geldzaken blijkt: ruim de helft van de ondervraagde Nederlanders wil in aanloop naar het pensioen minder werken. Jaap van Bentum (58) ruilde zijn fulltimebaan in voor een driedaagse werkweek. Daarnaast klust hij bij als dj. Hoe kreeg hij het financieel voor elkaar om minder te gaan werken?

Jaap staat voor zijn woonark. Hij werkt nu 3 dagen per week in plaats van fulltime.

Jaap verwelkomt ons op zijn woonark, die hij een klein jaar geleden samen met zijn vriendin kocht. De ark ligt vlakbij de Vinkeveense Plassen, tussen het groen. Vanaf het terras stap je zo het water in, waar het stel graag zwemt. Ook liggen er boten en kano’s klaar voor gebruik. Hier is het goed toeven in de zomer.

Nu hij minder werkt, brengt Jaap meer tijd in de grote tuin door. Inmiddels vindt hij dat heerlijk. Aan de vrije tijd moest hij wel wennen. “Op maandagochtend was de hele straat leeg. Iedereen was naar zijn werk. Wat zou ik vandaag weer eens gaan doen?”

Altijd presteren

“Ik begon al vroeg met werken, toen ik 21 jaar oud was. Ik heb ruim dertig jaar als sales- en accountspecialist gewerkt bij verschillende farmaceutische bedrijven. Ik maakte lange dagen, zat vaak ’s avonds en in het weekend uur na uur achter mijn laptop om deadlines en omzetdoelstellingen te halen. Ook bezocht ik veel congressen in het buitenland. Ik moest altijd presteren, maar het was dynamisch en leuk werk.

Zo’n vier jaar geleden kwam mijn functie te vervallen. Ik kon opnieuw solliciteren, maar kreeg ook een ruime ontslagvergoeding aangeboden. Ik zou geen salesman geweest zijn, als ik dat bedrag niet had geaccepteerd.”

Deeltijdbaan als bode en freelancen als dj

“Dat betekende wel dat ik op mijn vierenvijftigste thuis kwam te zitten. Ik heb veel gesolliciteerd, maar dat is niet gemakkelijk op deze leeftijd. Een pittige periode. Voor mijn gevoel hoorde ik nergens meer bij. Gelukkig kon ik snel weer werken. Ik kreeg een aanbod voor een klus van een jaar als zzp’er, weer bij een farmaceutisch bedrijf. Ook begon ik met vrijwilligerswerk bij een kringloopwinkel en richtte ik met zes anderen een lokaal, duurzaam burgercollectief op. Mijn uren kwam ik goed door, maar ik wilde ook niet minder vermogen opbouwen. En ik werk graag.”

Jaap heeft als hobby dj-klussen.

“Op een gegeven moment besloot ik weer als dj te gaan werken. Van mijn achttiende tot mijn eenentwintigste had ik samen met een vriend een bedrijfje. We waren te boeken als dj’s. Nog steeds ben ik een groot muziekliefhebber. Zodoende doe ik nu een paar keer per maand dj-klussen. Op evenementen draaien we muziek van vroeger. Dat doen we vanuit gepimpte auto’s. Enorm leuk om te doen. En binnenkort ga ik in deeltijd werken als bode voor de gemeente Wijdemeren. Zo ga ik al klussend richting mijn pensioenleeftijd.”

Ik begon al op jonge leeftijd met sparen

Goede spaarbuffer

“Om minder inkomen heb ik me niet zoveel zorgen gemaakt. Ik ontving een gouden handdruk, dus daar kan ik nog een tijdje mee vooruit. Verder had ik flink wat overwaarde op het huis dat ik vorig jaar verkocht heb. Daarnaast heb ik mijn spaargeld.”

“Ik ben al op jonge leeftijd gaan sparen. Op mijn achttiende verdiende ik goed met de drive-in-discotheek. Drie jaar later heb ik die verkocht. De discotheek leverde zo’n € 16.000,- op. En tot mijn vierentwintigste ben ik thuis blijven wonen, terwijl ik al werkte. Daardoor kon ik snel sparen.”

Zelf beleggen

“Omdat ik al zo jong een goede financiële basis had door het werken als dj, kon ik het me veroorloven te beginnen met beleggen. Ik zag het als een sport om te kijken wat ik nog meer met mijn geld kon doen, behalve sparen. Aanvankelijk belegde ik zelf. Ik weet nog dat ik een keer aandelen kocht, die binnen een week in waarde verdubbelden. Als ik dit vaker doe, kan het best hard gaan, dacht ik. Maar dat is de enige keer geweest dat ik zo’n grote klapper heb gemaakt. Het komt en gaat met beleggen. Soms moet je ook een beetje mazzel hebben.”

Ik sprak met mezelf een maximaal bedrag af waar ik mee mocht beleggen.

“Wil je echt goed verdienen aan beleggen, dan moet je bovenop de beurskoersen zitten. Want koersen kunnen snel veranderen. Een tijdje ben ik met de daghandel bezig geweest. Dan checkte ik de voorspellingen op adviessites en las ik me in op de website van de bank. En ik volgde de ontwikkelingen constant.

Aan de ene kant was dat spannend, tegelijkertijd zorgde het zelf beleggen voor drukte in mijn hoofd. Ik heb in die periode best wat rendement behaald, maar het kostte me wel veel tijd en energie.”

Beheerd Beleggen

Jij kiest waarvoor wij beleggen. Wil jij minder werken? Ontdek wat onze beleggers voor jou kunnen doen.

Open een beleggingsrekening

Beleggingen spreiden

“Daarom heb ik het beleggen later uit handen gegeven: ik koos ervoor om mijn geld te laten beleggen door beleggingsexperts van een bank. Je betaalt wat extra, maar het kost minder tijd, want je laat experts voor jou werken. Al met al heb ik zeker winst gemaakt door te beleggen. Mijn tip: hou altijd een deel van je spaargeld apart, zodat je daar op terug kunt vallen. Ik sprak met mezelf een maximaal bedrag af per jaar, dat ik mocht gebruiken om te beleggen. Op die manier bleef er genoeg over voor leuke activiteiten met de kinderen, zoals verre reizen.”

“Over aanvullend sparen voor mijn pensioen ging ik pas nadenken toen ik ontslagen werd bij mijn fulltimebaan. Via mijn werkgever bouwde ik pensioen op, bij het pensioenfonds. Daar verdiepte ik me destijds niet zo in. Na mijn ontslag ging ik rekenen: hoeveel jaar nog tot mijn AOW? Ik zou het op zich gered hebben om nu al helemaal te stoppen met werken, door de verkoop van mijn vorige huis, mijn spaarbuffer en het geld uit beleggingen. Toch wilde ik niet interen en besloot ik daarom toch nog een paar dagen te werken, in plaats van helemaal te stoppen.”

“Het helpt ook dat ik altijd bewust met geld omga. Ik draag bijvoorbeeld graag merkkleding, maar ga naar outlets in plaats van dure winkels. Bij de kringloopwinkel kom ik graag. Ik denk altijd na: wat heb ik voor iets over? Ik kan gerust drie verschillende offertes opvragen voor een verbouwing.”

Langer blijven liggen

Minder uren werken geeft Jaap meer tijd voor leuke dingen: “Mijn vriendin en ik maken vaak stedentrips. Al wil ik ook wat minder vliegen uit milieuoverwegingen. Verder tuinier ik graag, klus ik in het huis of aan de boten, doe ik de boodschappen en het huishouden. Ik ben een avondmens, dus het is lekker dat ik nu wat langer kan blijven liggen. Aan het eind van de ochtend laat ik onze honden uit, later op de dag nog twee keer. Ik creëer iedere vrije dag structuur voor mezelf.”

“Wat ik vooral fijn vind nu ik minder uur per week werk en ander soort werk heb, is dat ik die prestatiedruk niet meer voel. Straks stap ik na een dag werk op het gemeentehuis op mijn motor en kan die knop om. Ik hoef thuis geen verslagen meer te maken. Niet dat ik dat vroeger zo erg vond, maar nu zit ik in een andere levensfase. Ik kom thuis en kan relaxen."

Beheerd Beleggen bij Nationale-Nederlanden

Heb je zelf weinig tijd of kennis van beleggen? Dan is Beheerd Beleggen misschien wat voor jou. Bij Beheerd Beleggen nemen onze beleggingsexperts het werk voor je uit handen. Die uren kun jij besteden aan andere zaken. De beleggingsexperts gaan op zoek naar een zo goed mogelijk rendement, tegen het risico dat jij kan en wilt lopen.

Je kunt al starten met een inleg vanaf € 50,- per maand of een eenmalige inleg vanaf € 1.000,-. Onthoud wel dat beleggen kosten en risico’s met zich meebrengt. Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Wil je meer weten, kijk dan op onze overzichtspagina van Beheerd Beleggen bij Nationale-Nederlanden.

Minder werken

Wil jij net als Jaap minder werken zodat je meer vrije tijd hebt? Je kunt op verschillende manieren zorgen voor genoeg inkomen voor later. Ontdek in het artikel Inkomen voor later welke manieren dat zijn.

Wil je nu alvast beginnen met het opbouwen van vermogen voor later? Dat kan bij Nationale-Nederlanden. Open bijvoorbeeld een spaarrekening of begin met beleggen. Let er wel op dat aan beleggen risico’s en kosten verbonden zijn. Meer informatie over pensioenopbouw bij Nationale-Nederlanden? Ga naar onze pensioenpagina.

Start met sparen

Open nu snel en eenvoudig een spaarrekening met variabele rente.

Internetsparen aanvragen


Wil je meer weten?