Ga direct naar inhoud

Hoe doe je belastingaangifte? Dit stappenplan helpt je verder

De aangifte inkomstenbelasting staat weer voor de deur. Wil je weten hoe het werkt? Lees dan ons stappenplan Belastingaangifte. Verder beantwoorden we ook 3 belangrijke vragen over je belastingaangifte.

Stappenplan belastingaangifte

Een goede voorbereiding is het halve werk

We helpen je graag je belastingaangifte makkelijker te maken. Bereid je goed voor. Gebruik hiervoor onze Checklist gegevens belastingaangifte. Dan weet je meteen welke gegevens je zoal bij de hand moet houden. Op die manier word je tijdens het invullen niet verrast. En belangrijker: je voorkomt dat je sommige zaken tijdens je aangifte niet zo 1-2-3 kunt vinden. In het slechtste geval moet je dan stoppen en op een ander moment verder gaan.

Tip: Verzamel de gegevens die je dit jaar nodig hebt in de loop van het komend belastingjaar. En bewaar alles netjes bij elkaar. Dat scheelt je volgend jaar zoekwerk en tijd.

Alles klaar? Invullen maar

Dan is het zover om je aangifte inkomstenbelasting te doen. Je doet online aangifte in Mijn Belastingdienst op de website van de Belastingdienst.

Er is ook een app, Aangifte Inkomstenbelasting, die je in sommige gevallen kunt gebruiken. Goed om te weten: je kunt in de app geen gebruik maken van aftrekposten, behalve voor de hypotheekrente. Met een papieren formulier aangifte doen kan ook. Weet dan wel dat je gegevens niet vooraf ingevuld zijn. En dat is nu juist bij online invullen zo makkelijk. Je hoeft die gegevens dan alleen te controleren. Dat kost je minder tijd dan zelf alles invullen.

5 tips om alles uit je belastingaangifte te halen

1. Heb je een fiscaal partner? Doe samen aangifte

Ben je fiscaal partner? Dan is het slim om samen de belastingaangifte in te vullen. Je kunt dan namelijk belasting besparen door bepaalde aftrekposten te verdelen. Doe je online via Mijn Belastingdienst belastingaangifte? Bij de stap ‘verdelen’ schuif je eenvoudig met posten. Je ziet direct welke verdeling het meest voordelig is voor jullie. Handig!

2. Aftrekposten gebruiken? Check goed of ze allemaal zijn ingevuld

De Belastingdienst vult niet alle aftrekposten in. Denk aan specifieke zorgkosten, giften en reiskosten. Maar ook hypotheekrente, kosten bij aankoop van een woning en lijfrentestortingen mag je aftrekken van je inkomen. Dat geldt ook voor betaalde partneralimentatie. Check goed of deze aftrekposten al zijn ingevuld en vul ze anders zelf aan. Anders loop je misschien geld mis.

3. Voorkom extra kosten: Verzend op tijd je belastingaangifte

Verzend je belastingaangifte vóór 1 mei 2024 naar de Belastingdienst. Als dit niet lukt, vraag dan uitstel aan tot 1 september 2024. Te laat insturen, betekent extra geld betalen. Je betaalt dan rente over het bedrag dat je al aan belasting moet betalen. Zonde!

Tip: Doe je aangifte vóór 1 april én krijg je geld terug? Dan staat het bedrag uiterlijk de eerste helft van juli al op je rekening. Doe je later aangifte, dan kan je geld later op je rekening komen te staan.

4. Foutje bij je ingevulde gegevens? Geen nood

Ontdek je dat je een foutje hebt gemaakt in je aangifte inkomstenbelasting? Geen nood. Zonder definitieve aanslag, kun je hier nog iets aan doen. En kom je erachter dat je belastingvoordeel over het hoofd hebt gezien? Tot en met 2028 kun je die belasting terugvragen.

5. Belastingaangifte zelf doen of laten doen?

Kom je er zelf niet uit? Schakel dan hulp in. Doe bijvoorbeeld aangifte met iemand uit je omgeving. En sommige bibliotheken bieden hulp. Je kunt ook een belastingadviseur inschakelen. Dat kost wel geld, maar daarvoor krijg je professionele hulp terug. Bekijk meer mogelijkheden voor hulp op de website van de Belastingdienst.

Ook handig om te weten:

  • Als je je belastingaangifte online doet, zijn al veel gegevens vooraf ingevuld. Dat maakt het een stuk makkelijker. Controleer deze gegevens wel goed en pas ze aan als dat nodig is. Aftrekposten vul je zelf in, niet vergeten!
  • Bewaar je administratie minimaal vijf jaar, zodat je belastingvoordelen later nog kunt aantonen. De Belastingdienst mag namelijk tot vijf jaar terug belasting navorderen. Als je op dat moment niet kan bewijzen dat je terecht belasting hebt teruggekregen, betaal je alsnog belasting.
  • Ben je student en heb je een bijbaan? Als je in loondienst werkt, kun je waarschijnlijk geld terugkrijgen. Bekijk 5 tips die je helpen bij je belastingaangifte met een bijbaan.

3 vragen en antwoorden over de aangifte inkomstenbelasting

Waarom doe je elk jaar aangifte inkomstenbelasting?

Als je inkomsten hebt, moet je daarover belasting betalen. Je doet belastingaangifte met je gegevens over inkomen, spaargeld en beleggingen. Maar ook als voor jou geldt: met gegevens over financiële belangen in een bedrijf. Met je belastingaangifte bekijkt de overheid of je belasting moet betalen. Of juist geld terugkrijgt.

Ben je verplicht om aangifte inkomstenbelasting te doen?

Heb je van de Belastingdienst een aangiftebrief gekregen? Dan ben je verplicht om aangifte inkomstenbelasting te doen. Weet je het niet zeker of je aangifte moet doen? Dan kun je zelf bekijken of je aangifte moet doen. Je doet je aangifte inkomstenbelasting meestal online via Mijn Belastingdienst. In je resultaat zie je of je belasting moet betalen of geld terugkrijgt.

Vanaf welk bedrag kun je belasting betalen of terugvragen?

Zie je dat je meer dan € 52,- aan belasting moet betalen? Dan ben je verplicht om belastingaangifte te doen. Zie je dat je geld terugkrijgt? Vanaf € 17- kan je je aangifte versturen. Minder dan € 17,- betaalt de Belastingdienst niet aan je uit.

Meer weten over belastingaangifte?

Ben je op zoek naar meer hulp bij je belastingaangifte? Ontdek handige checklists, tips en andere informatie.

Meer over je belastingaangifte