Ga direct naar inhoud

Chris bouwde aanvullend pensioen op en plukt daar nu de vruchten van

Al meer dan 45 jaar is de Amsterdamse ondernemer Chris Westra (70) expert op het gebied van duurzame energie. De laatste jaren richt hij zich vooral op windenergie op zee. Voordat hij voor zichzelf begon, had hij verschillende vaste banen. Daar bouwde hij pensioen op. Al vroeg begon hij na te denken over later. Zo’n dertig jaar geleden koos hij ervoor aanvullend te sparen. Nu plukt hij daar de vruchten van. Hij woont in een riant huis aan het water en gaat vaak op vakantie. Hoe ziet zijn leven er nu uit, in tegenstelling tot vroeger? Wat kan hij doen, dankzij zijn ruime pensioen?

We spreken Chris in zijn ruime appartement in Abcoude, waar hij sinds maart dit jaar met zijn vrouw woont. De woning is gevuld met boeken en langspeelplaten. Vanuit de woonkamer lijkt het alsof het grote balkon overloopt in een tuin. Buiten zie je alleen maar groen. “Ik moet wel wennen, hoor”, is het eerste wat Chris zegt als we binnenkomen. “Ik heb mijn hele leven in Amsterdam gewoond en ben een echte Amsterdammer. Nu woon ik ineens op een andere plek, in een andere provincie zelfs. Hier woont een ander soort mensen en is het een stuk rustiger. Maar goed, ik mag niet klagen.”

Chris’ situatie vóór zijn pensioen: grote werkgevers en vele klusjes

Duurzame energie speelde een rode draad in de carrière van Chris. Nadat hij in 1972 een windmolen bouwde in opdracht van een Amsterdamse politicus, maakt hij al snel naam als expert windenergie. In 1978 kreeg hij een functie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar hij een energie-onderzoeksafdeling opstartte. Na twintig jaar switchte hij naar Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN, tegenwoordig onderdeel van onderzoeksorganisatie TNO, red.). Hier werkte hij zeventien jaar, tot hij in 2011 ontslagen werd. “Er kwam een grote schoonmaakactie en ze vonden mij oud en wijs genoeg om buiten de deur te spelen.”

Hij was begin 60 en begon als zelfstandig onafhankelijk consultant. Dat was niet nieuw voor Chris: naast zijn werk in loondienst kluste hij altijd al bij als zelfstandige. Hij verzorgde eigen radioprogramma’s voor de NOS, begon een productiehuis en schreef meerdere boeken.

Pensioenregelingen

Inkomen had Chris altijd genoeg. Maar hoe zat het met pensioenregelingen? Bij de universiteit bouwde Chris pensioen op bij het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP). “En ECN had een dijk van een pensioenregeling”, vertelt Chris. “Je kreeg pensioen op basis van je laatstverdiende loon, niet op basis van een gemiddeld loon. Ik verdiende daar goed, dus ik had ook een mooi pensioen als vooruitzicht.” Tot het begin van deze eeuw, toen de verzekeraar van ECN besloot de jaarlijkse toeslagen niet meer uit te keren. De reden: dalende aandelenkoersen en een structurele stijging van de levensverwachting. Later wijzigde de pensioenregeling nog eens. Chris: “Die gouden bergen bleken uiteindelijk minder hoog dan ik had gehoopt.”

De keuze voor een ruim aanvullend pensioen

Rond zijn veertigste begon Chris na te denken over aanvullend pensioensparen. “Dat werd getriggerd door een adviseur die bij ons thuis kwam en een regeling voorstelde”, licht de consultant toe. “Elke maand zette ik ongeveer € 150,- opzij. Het ging financieel gezien goed, dus dat bedrag kon ik prima missen. Doordat Chris en zijn vrouw tijdig gingen sparen, hebben ze nu wat extra’s. Vijf jaar lang krijgt Chris maandelijks zo’n € 600,- binnen, naast zijn gewone pensioen en AOW. Zijn vrouw ontvangt via eenzelfde soort lijfrenteregeling ongeveer € 300,-. Deze lijfrenteregeling loopt nog zo’n twee à drie jaar door.

Beleggen en op tijd kiezen voor een koophuis

Ook heeft Chris geld belegd, met het oog op de toekomst. “Ik ben niet blij met elke keuze die ik gemaakt heb”, lacht hij. “Maar ik heb veel geleerd. Zelf heb ik vooral belegd in duurzame projecten, zoals zonne-energie en windenergie. En mezelf zoveel mogelijk laten informeren en adviseren. Ik weet inmiddels welke beleggingen wat opleveren, maar dat heeft even geduurd.” Een andere tip van Chris: kies op tijd voor een koophuis, want door af te lossen bouw je vermogen op. Zelf woonde hij tot een paar jaar geleden in een huurhuis. Nu vindt hij het jammer dat hij zo lang heeft gewacht met kopen, want bezit heeft hij nooit opgebouwd.

De tijd glipt door je vingers.

Bouw extra pensioen op

Begin nu met Aanvullende PensioenOpbouw bij Nationale-Nederlanden.

Ga naar Aanvullende PensioenOpbouw

Chris’ situatie na zijn pensioen: druk, maar rust in het hoofd

Inmiddels zijn Chris en zijn vrouw alweer bijna vijf jaar met pensioen. Dat houdt in: ze ontvangen AOW en het pensioen dat ze bij hun werkgevers hebben opgebouwd. Ook ontvangen ze de maandelijkse uitkeringen van de lijfrente. Toch is Chris nog altijd druk aan het werk. Zo schrijft hij momenteel een boek over windenergie op zee. “Dat doe ik niet vanwege het geld, eerder uit idealisme. Telkens komt er weer wat leuks op mijn pad”, zegt hij met een twinkeling in zijn ogen. “Maar ik probeer wel wat minder te werken. Laatst werd ik bijvoorbeeld benaderd voor een leuke baan, maar dat was fulltime. Dat wil ik niet meer. Ik wil graag meer vrije tijd.”

Wat er nog meer veranderd is nadat Chris officieel met pensioen gegaan is? “Rustiger heb ik het niet gekregen”, geeft Chris toe. “Eerder hectischer. Maar dat komt ook door privéomstandigheden in mijn familie en vriendenkring.” In zijn omgeving zijn ook veel gepensioneerden druk met mantelzorg en andere verplichtingen. “De tijd glipt door je vingers.”

Meer rust vanbinnen

Tegelijkertijd heeft Chris het gevoel dat hij meer rust in zijn hoofd heeft, mede doordat hij een ruim pensioen heeft. “Je weet zeker dat het wel goed komt. Per maand komt er nog steeds geld binnen en daar hoef ik in principe niets meer voor te doen. Dat geeft een bepaalde rust.” Hoewel hij nog steeds actief is, hóeft het niet per se. Zo kan hij ook een uurtje op de bank gaan liggen of tijd vrijmaken voor de kleinkinderen.

Koopappartement en reisjes veroorloven

Het feit dat Chris altijd extra gespaard en belegd heeft, zorgde er een paar jaar geleden voor dat hij zich een riant koopappartement kon veroorloven. Al geeft hij ook toe: “Mijn vrouw en ik hebben wat langer doorgewerkt dan officieel nodig was. Sowieso scheelt het dat er altijd twee inkomens waren.” De huidige woning is levensloopbestendig: gelijkvloers en een comfortabele badkamer met instapdouche. Ondanks hun leeftijd kreeg het stel meteen een hypotheek. “Ja joh, we hebben AOW plus een ruim aanvullend pensioen. Daar had de bank wel vertrouwen in, hoor.”

Daarnaast kan Chris nu meer tijd vrijmaken voor de dingen die hij leuk vindt. Welke activiteiten dat zijn? “Sinds we gepensioneerd zijn, gaan we ieder jaar een of twee weken naar Spanje. Familie opzoeken. Als het kan, gaan we in het najaar ook nog.” Verder ondernemen ze veel met de kinderen en kleinkinderen. Zo gaan ze binnenkort een weekend naar Schiermonnikoog. Waar Chris nog meer blij van wordt? Fotograferen, kamperen, nieuwe muziek ontdekken, oude platen afspelen en lezen. En, niet te vergeten, zich bezighouden met duurzame energie en windenergie. Dat doet hij al zijn hele werkende leven en hij is er nog steeds niet klaar mee.

Sinds we gepensioneerd zijn, gaan we ieder jaar een of twee weken naar Spanje.

Wie is Chris Westra?

Chris Westra houdt zich bezig met duurzame energie en in het bijzonder met windenergie. Hier heeft hij onderzoek naar gedaan, over geschreven en radio- en videoprogramma’s over gemaakt. Nu organiseert hij symposia en conferenties. Ook werkt hij momenteel aan een boek en ontwikkelt hij ideeën voor multifunctionele eilanden op de Noordzee, om duurzame energie en voedsel te faciliteren.

De favorieten van Chris Westra

Kampeerplek

“Ik wil graag weer eens naar Fanø, het noordelijkste Waddeneiland. Dat ligt in Denemarken. Een prachtig eiland.”

Verre reisbestemming

“De Banda-eilanden in Indonesië. Historisch gezien een interessante plek en je kunt er prachtig snorkelen. Er komen niet veel toeristen. Het is protected by distance.”

Muziekalbum

“Als het gaat om klassieke muziek: het oratorium Theodora van Händel, met Christine Schäfer en Bejun Mehta. Mijn favoriete popnummer is Liefde voor muziek van Raymond van het Groenewoud.”

Meer over extra pensioen

Meer informatie over extra pensioen opbouwen bij Nationale-Nederlanden? Ga naar onze pensioenpagina. Wil je net als Chris later comfortabel (blijven) leven? Je kunt vast beginnen met Aanvullende PensioenOpbouw bij Nationale-Nederlanden. Daarnaast is beleggen een optie, al brengt dat wel kosten en financiële risico’s met zich mee.

Start met Beheerd Beleggen

Ontdek wat onze beleggers voor jou kunnen doen. Al vanaf een inleg van € 50,- per maand of € 1.000,- eenmalig.

Lees meer over Beheerd Beleggen

De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.


Wil je meer weten?