Ga direct naar inhoud

Checklist: wat moet je regelen met een baby op komst?

Staat er binnenkort gezinsuitbreiding op de planning? Gefeliciteerd! Zo'n kleintje brengt een hoop verandering met zich mee. Weet jij aan welke dingen je allemaal moet je denken voor de geboorte van je kind? Je vindt het terug in deze checklist.

Ouderschapsverlof

Wil je na je zwangerschapsverlof nog wat langer thuisblijven, dan kun je volledig of gedeeltelijk ouderschapsverlof opnemen. Dit heeft wel financiële gevolgen voor nu en later omdat deze periode meestal niet wordt doorbetaald. Het is daarom handig om op tijd uit te zoeken wat dit voor jouw persoonlijke situatie betekent. Lees meer over ouderschapsverlof.

Wil je minder gaan werken? Bespreek dit met je werkgever

Wil je minder gaan werken om zo meer tijd bij je kind te zijn, dan wil je dit graag op tijd bespreken met je werkgever. Minder werken heeft invloed op je inkomen, zowel nu als voor je pensioen. Op Salarisnet kun je uitzoeken wat de gevolgen zijn van minder werken op je inkomen.

Kinderopvang

De kosten van de kinderopvang hangen natuurlijk af van welke oppasvorm je kiest. Een oppas thuis of bijvoorbeeld een crèche. Zelfs als je het geluk hebt om familie in de buurt te hebben, kan je er niet altijd vanuit gaan dat ze je kunnen helpen met de oppas. Bij een kinderdagverblijf kan je een deel van de kosten terugkrijgen in de vorm van kinderopvangtoeslag. Hoe minder je verdient, hoe meer je terugkrijgt. Andere prijsbepalende zaken zijn bijvoorbeeld: hele of halve dagopvang, blijft je kind eten op de opvang en moet je in je vakanties doorbetalen.

Toeslagen voor kinderen

Afhankelijk van je financiële situatie kun je gebruikmaken van bepaalde toeslagen van de overheid. Zoals bijvoorbeeld:

Erken je kindje al voor de geboorte

Als je niet getrouwd bent en geen geregistreerd partnerschap hebt met je zwangere partner, kun je het kind al voor de geboorte erkennen bij de gemeente.

Ben je zelfstandig ondernemer en zwanger?

Dan heb je net als werknemers in loondienst recht op betaald zwangerschapsverlof. Check bij het UWV of je in aanmerking komt en vraag de uitkering op tijd aan. Dit kan vanaf de 24ste week van je zwangerschap.

Slim baby shoppen

Babyschommel, shampoo, tientallen spuugdoekjes – wat is nodig en wat is onzin?
Praat met vrienden die al kinderen hebben over hun ervaring. Vraag ze welke spullen ze echt nodig hadden en welke achteraf niet.

Baby cadeautjes

Maak alvast een lijstje met leuke en praktische babycadeautjes. Zo zit je niet met tientallen rompertjes in maat 56.

Ziektekostenverzekering

Voordat je nieuwste familielid arriveert, kun je uitzoeken hoe dit je ziektekosten gaat beïnvloeden. Kinderen onder de 18 jaar hoeven geen premie voor een zorgverzekering te betalen. Doe dat wel binnen de eerste 4 maanden, dus voordat je tot je knieën in de luiers zit!

Sparen voor je kindje

Hoewel het nog ver weg lijkt, zal het enige tijd duren voordat je een bedrag hebt gespaard wat voldoende is om je kind te helpen bij zijn of haar opleiding, rijbewijs of wereldreis. Als je vroegtijdig geld kunt gaan sparen, zal de extra tijd en de rente, het bedrag laten groeien. En als vrienden of familie geld willen geven, kan je ze ook vragen of ze alvast wat geld op deze spaarrekening storten.

Bekijk je budget op tijd

En als laatste: neem je budget onder de loep en kijk alvast of je deze kunt aanpassen, zodat je budget is afgestemd op de komst van je baby. De eerste dagen van het ouderschap zijn spannend maar financieel onzeker. Je bent vrij, je inkomen staat stil of wordt minder, je slaapt niet veel en je hebt verschillende kosten voor de baby. Bouw je nestje nu goed op, zodat je straks geen zorgen over geld hebt. En je alle tijd kan besteden aan natuurlijk de mooiste baby van de wereld!


Wil je meer weten?