Ga direct naar inhoud

Beleggen voor je huis? Zo los je je aflossingsvrije hypotheek af

“Aflossingsvrij wekt de suggestie dat je niet op de hypotheek hoeft af te lossen”, zei president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot enkele jaren terug, “maar dat is natuurlijk alleen gedurende de looptijd.” Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente over de hypotheeklening. Je lost dus niets af. Maar, aan het einde van de looptijd moet je de hele lening wél terugbetalen. Hoe kom je aan dat geld en wat doe je als je dit geld dan niet hebt? En hoe wil je tegen die tijd wonen? Misschien blijf je het liefste in het huis wonen waar je nu woont. De vraag is of dat kan. Denk dus op tijd na over het opbouwen van vermogen. Bijvoorbeeld door te sparen of te beleggen voor je huis, of misschien wel allebei.

De eerste vraag bij een aflossingsvrije hypotheek is wat het voor jou betekent dat je deze hypotheekvorm hebt? Het antwoord hierop hangt helemaal af van je eigen situatie en je toekomstige wensen. Daarom is het verstandig om met je bank of financieel adviseur in gesprek te gaan over wat er gebeurt als je aflossingsvrije hypotheek afloopt.

Financieel advies

Ga dus eerst na of de aflossingsvrije hypotheek bij jouw situatie past. Het is daarbij zaak om niet alleen naar de hypotheek te kijken, maar naar je hele financiële situatie. Een financieel adviseur kan samen met jou het hele financiële plaatje bekijken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Je hypotheekvorm
  • De hoogte van je hypotheek
  • De waarde van je woning
  • Je spaargeld
  • Je beleggingen
  • Je pensioen

Verder hangt het er vanaf welke wensen je voor de toekomst hebt en wat dat gaat kosten. Wil je in het huis blijven wonen waar je nu woont en je aflossingsvrije hypotheek aflossen? Dan is het zaak om daarvoor vermogen op te bouwen.

Wel of niet tijdens de looptijd aflossen?

De tweede vraag is, wil je je aflossingsvrije hypotheek tijdens de looptijd aflossen? Bij de meeste banken geldt dat je jaarlijks maximaal 10% boetevrij mag aflossen. Dat percentage geldt voor het hypotheekbedrag op het moment van afsluiten. Heb je een hypotheek bij Nationale-Nederlanden? Dan kun je makkelijk extra aflossen via iDEAL. In de persoonlijke en beveiligde omgeving mijn.nn kun je direct zien wat extra aflossen doet met jouw maandlasten. Direct beginnen met aflossen heeft voordelen en nadelen. Voordelen zijn dat je direct lagere maandlasten hebt en dat je je totale hypotheekschuld verlaagt. Dit kan een prettig gevoel geven. Daarnaast kom je mogelijk in aanmerking voor een lager rentepercentage als de verhouding tussen de hoogte van je hypotheekschuld en de waarde van je woning wijzigt. Want bij sommige banken kan je hypotheek na aflossen in een lagere tariefklasse met een lagere risico-opslag terechtkomen, waardoor je rente daalt.

Tijdens de looptijd aflossen kun je natuurlijk alleen doen als je dit geld al hebt. Beschik je over onvoldoende vermogen, dan kun je zelf maandelijks een bedrag sparen of inleggen om te beleggen.

Je bepaalt zelf of én wanneer je het opgebouwde bedrag wilt gebruiken om je hypotheekschuld te verlagen. En je bent vrij in de keuze of je risico wilt lopen met de maandelijkse inleg (beleggen) of juist niet (sparen).

Het belangrijkste nadeel van aflossen is dat je geld ‘in stenen’ zit. Je kunt er niet bij in noodgevallen. Zorg er daarom voor dat je over een buffer beschikt, een potje waar je altijd bij kunt. Bijvoorbeeld als de auto stuk is, of groot onderhoud aan je huis nodig is. Hoeveel geld je nodig hebt als buffer, kun je nagaan met de BufferBerekenaar van het NIBUD.

Start met Beheerd Beleggen

Kies je voor Beheerd Beleggen? Dan openen we een beleggingsrekening voor jou. Door daarop geld te storten, doen onze beleggingsexperts het werk voor je.

Ontdek meer over Beheerd Beleggen

De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Beleggen voor aflossen hypotheek aan het einde van de looptijd

Je kunt er ook voor kiezen om pas aan het einde van de looptijd je hypotheek af te lossen. Beleggen kan een goede optie zijn als je hiervoor zo’n 10 jaar of meer de tijd hebt. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. Bedenk daarom of je deze risico’s kunt en wilt dragen bij het opbouwen van vermogen voor het aflossen van je hypotheek. Verstandig gekozen en goed gespreide beleggingen presteren op de langere termijn beter dan een spaarrekening, als je kijkt naar in het verleden behaalde resultaten. Hoe langer de periode is, hoe groter de kans dat eventuele tegenvallers worden goedgemaakt. En als je liever niet zelf belegt, kun je dit tegenwoordig gemakkelijk door experts laten doen, bijvoorbeeld bij Beheerd Beleggen van Nationale-Nederlanden.

Een voordeel van aflossen aan het einde van de looptijd is dat je geld niet vastzit in stenen. Je blijft op die manier baas over eigen buidel. Dat is tegelijkertijd ook een nadeel want het is dan niet zeker of je jouw geld ook gaat gebruiken om af te lossen. Je loopt risico dat je beleggingen minder waard worden. En als je geld opneemt voor andere doelen dan gebruik je het dus niet om je hypotheek mee af te lossen.

Je vermogen Beheerd Beleggen

Voor iedereen die het beheer over zijn beleggingen liever uitbesteedt, biedt Nationale-Nederlanden Beheerd Beleggen. Je hoeft zelf dus geen expert in beleggen te zijn of er dagelijks naar om te kijken, want dat besteed je uit aan de beleggingsexperts van Nationale-Nederlanden. Zij beheren de beleggingen op basis van het beleggingsprofiel dat het beste bij je past.

Als je belegt voor het aflossen van je hypotheek dan passen ze automatisch de lifecycle-methode toe. Daarbij wordt steeds minder risico genomen met je beleggingen zodra de einddatum dichterbij komt.

Je hoeft ook niet over een groot vermogen te beschikken. Beheerd Beleggen kan al met een eenmalige inleg vanaf € 1.000,- of een maandelijkse inleg vanaf € 50,-.

Beheerd Beleggen kan dus een goede mogelijkheid zijn om aan het eind je aflossingsvrije hypotheek af te lossen. Begin daarmee wel op tijd en goed voorbereid!

Start met Beheerd Beleggen

Ontdek wat onze beleggers voor jou kunnen doen. Al vanaf een inleg van € 50,- per maand of € 1000,- eenmalig.

Lees meer over Beheerd Beleggen

De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.


Wil je meer weten?