Ga direct naar inhoud

5 feiten en fabels over beleggen: weet waar je op moet letten

Beleggen kan een interessante manier zijn om vermogen op te bouwen. Maar je moet wel weten wat je doet. We zetten vijf fabels en feiten over beleggen op een rij. Zo kun je voor jezelf bepalen of beleggen bij je past. En weet je beter waar je op moet letten als je begint met deze vorm van vermogen opbouwen.

1. Beleggen is ingewikkeld: feit en fabel

Bij beleggen komt veel kijken. Het is belangrijk dat je weet waar je in belegt en wat de risico’s zijn. Kies je ervoor je geld te beleggen? Bedenk dan eerst met welk doel je je geld belegt. En welke soort belegging daar vervolgens bij past.

Verschillende soorten beleggingen

Je kunt je geld beleggen in aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Maar ook in vastgoed of in grondstoffen als olie en goud. En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden.

Al die beleggingen brengen risico’s met zich mee. Het is belangrijk dat je van tevoren weet wat die risico’s zijn en wat je kunt doen om ze te verlagen. Daarover vertellen we je verderop in dit artikel meer.

Mis je de juiste kennis om te beleggen? Schakel dan de hulp van een expert in.

Verder heb je kennis nodig over zaken als: Wat is het (verwachte) rendement van de beleggingen die ik bezit (beleggingsportefeuille)? In welke bedrijven wil ik investeren? Wanneer moet ik beleggingen aankopen of juist weer verkopen? Naast kennis heb je dus tijd nodig om dit soort dingen uit te zoeken.

Geld laten beleggen door experts

Heb je die kennis of tijd niet? Dat betekent niet automatisch dat beleggen niet voor jou is weggelegd. Je kunt ervoor kiezen de hulp van beleggingsexperts in te schakelen.

Bij Nationale-Nederlanden bijvoorbeeld, kun je Beheerd Beleggen. Onze beleggingsexperts nemen je dan het werk uit handen. Eerst vul je een vragenlijst in. Je beantwoordt vragen over onder andere je beleggingsdoel en je financiële situatie.

Op basis van je antwoorden bepaalt Nationale-Nederlanden jouw beleggingsprofiel. Aan de hand daarvan stellen wij je beleggingsportefeuille samen. Vervolgens gaan onze experts voor jou aan de slag met beleggen.

Start met Beheerd Beleggen

Ontdek wat onze beleggers voor jou kunnen doen. Al vanaf een inleg van € 50,- per maand of € 1.000,- eenmalig.

Zo werkt Beheerd Beleggen

Fabels en feiten over beleggen.

2. Beleggen is niet zonder risico: feit

Bij beleggen komen risico’s kijken. Zo kun je (een deel van) je inleg verliezen. Bijvoorbeeld doordat de prijs van het beleggingsproduct daalt (koersrisico). Of door economische veranderingen in de markt (marktrisico).

Andere risico’s vind je terug in ons overzicht van de belangrijkste beleggingsrisico’s. Hoeveel risico je precies loopt, verschilt per belegging.

Beleg alleen met geld dat je minimaal vier jaar kunt missen.

Beleggingsrisico’s beperken

Je kunt de risico’s van beleggen beperken. Zo is het verstandig je geld te spreiden over verschillende soorten beleggingen. Denk aan aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. Beleg je bijvoorbeeld in aandelen én obligaties? En gaat het met je belegging in aandelen tijdelijk minder goed? Dan kun je het eventuele verlies mogelijk opvangen met je belegging in obligaties.

Ook binnen een soort belegging kun je kiezen uit beleggingen met meer of minder risico. Bij sommige aandelen zal de waarde naar verwachting in kleine stappen stijgen of dalen. Maar er zijn ook aandelen waarvan experts denken dat die juist flink in waarde kunnen schommelen. Verder kun je beleggingen spreiden over verschillende branches en regio’s.

Daarnaast is het verstandig je geld gespreid in te leggen. Bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag. Zo verklein je het risico dat je met je volledige inleg op een verkeerd moment instapt.

Defensief of offensief beleggen?

Vind je het lastig om zelf te bepalen hoeveel risico je kunt of wilt lopen? Ook dan kun je de hulp van beleggingsexperts inschakelen. Bij Nationale-Nederlanden hebben we zeventien beleggingsprofielen voor het samenstellen van beleggingsportefeuilles. Die profielen variëren van defensief (laag risico) tot offensief (hoog risico).

Op basis van jouw beleggingsprofiel bepalen we de samenstelling van je beleggingsportefeuille. Die portefeuille geeft ook een indicatie van het risico dat je met je beleggingen loopt.

3. Beleggen is voor de lange termijn: feit

Beleggen doe je voor de lange termijn. Zo verklein je ook de risico’s van beleggen. Hoe zit dat precies?

Je beleggingen kunnen in waarde stijgen en dalen. Bijvoorbeeld omdat het goed of juist slecht gaat met een bedrijf, of met de hele markt. Door voor langere tijd te beleggen, ben je minder afhankelijk van (tijdelijke) slechte periodes. Ook heb je op de lange termijn meer tijd om eventuele tegenvallers of verliezen goed te maken. Je kunt daarbij denken aan een termijn van vier jaar of meer.

4. Het is nu niet de tijd om te beleggen: fabel

Zoals gezegd kan er in de loop der tijd een hoop veranderen in de markt. Hoe de economie er nu voor staat, zegt niets over hoe dat over vijf, tien of twintig jaar is. Wat een goed moment is om te starten met beleggen, hangt dus vooral af van het doel waarvoor je belegt. En van je beleggingstermijn, oftewel: je beleggingshorizon.

Beleg alleen met geld dat je kunt missen.

Beleggen voor later

Misschien wil je beleggen voor de studie van je (klein)kind of voor je pensioen. Dat zijn voorbeelden van beleggingsdoelen waarbij je het geld voorlopig niet nodig hebt. En waarbij het dus verstandig is om op tijd te beginnen met beleggen en je geld gespreid in te leggen. Zo verminder je de beleggingsrisico’s en vergroot je de kans op een positief rendement.

5. Je kunt alleen beleggen als je veel geld hebt: fabel

Bij beleggen gaat het er niet zozeer om dat je veel geld hebt, maar dat je genoeg geld hebt dat je kunt missen. Je beleggingen kunnen immers minder waard worden. Bovendien beleg je geld voor een langere periode. Het is dus belangrijk dat je het geld waarmee je belegt niet opeens nodig hebt.

Met Beheerd Beleggen van Nationale-Nederlanden beleg je al vanaf € 50,- per maand. Let wel op: het is belangrijk dat je daarnaast genoeg geld overhoudt voor je vaste lasten en onverwachte uitgaven. Of om een financieel mindere periode door te komen. Bereid je hier dus op voor.

Kosten van beleggen

Houd er verder rekening mee dat Beheerd Beleggen geld kost. Hoeveel precies, hangt onder andere af van hoeveel geld je belegt en in welke fondsen. Benieuwd hoe dat bij ons zit? Bekijk dan de kosten van Beheerd Beleggen bij Nationale-Nederlanden.

Wil je vermogen opbouwen voor de lange termijn? Dan kan het een optie zijn je geld te beleggen. Verdiep jezelf goed in het onderwerp voordat je start met beleggen. Lees bijvoorbeeld het artikel Beleggen voor beginners en bekijk de belangrijkste beleggingsrisico’s. Toch liever financieel advies? Maak dan een afspraak met een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.


Wil je meer weten?