Ga direct naar inhoud

Interview met Lilian Kreutzberger

'Ik werk vanuit het idee dat de wereld volledig digitaal wordt'

Lilian Kreutzberger (36) begon haar carrière als kunstschilder. De afgelopen jaren sloeg ze een nieuwe weg in. We spraken de kunstenares over haar nieuwe werken, haar belangrijke inspiratiebronnen en haar nominatie voor de NN Art Award.

“Ik werk de laatste jaren vanuit de speculatie dat de wereld in de toekomst volledig digitaal is. In zo’n digitale wereld zijn objecten, muren en gebouwen niet meer gemaakt van materialen. Er zijn dan geen randen meer die objecten van elkaar onderscheiden. De oorspronkelijke functies van voorwerpen verdwijnen. Daar maak ik gebruik van in mijn werken.

Ik geef voorwerpen een nieuwe functie, of combineer verschillende objecten met elkaar. Neem bijvoorbeeld mijn sculpturen van lijsten. In een digitale wereld geven lijsten geen randen aan, zoals in de architectuur wel gebeurt. Ze verliezen dan hun functie als lijst. Daardoor kan ik ze in allerlei vormen buigen en er een sculptuur van maken.”

Planten met marmerprint

“Een ander voorbeeld: in New York woonde ik in een appartementencomplex met een marmeren hal. Ik dacht, wat als marmer geen steen zou zijn, maar een projectie? Kun je je dan de illusie maken dat marmer druipt? Die gedachte heb ik verwerkt in mijn wandwerken.

De marmerprints in mijn werk zijn niet geschilderd. Ik heb eerst foto’s van marmer gemaakt en deze bewerkt. Daarna heb ik de foto’s in gips gedrukt. De stap om met fotografie te werken, zette ik tijdens mijn residentie bij Jan van Eyck in Maastricht. Hier kwam ik erachter dat fotografie een goede techniek is om mijn ideeën vorm te geven.”

‘Fotografie is een goede techniek om mijn ideeën vorm te geven.’

Werkwijze en inspiratie

“Architectuur heeft me altijd geïnspireerd. Mijn ouders hebben allebei architectuur, stedenbouw en ruimtelijke ordening gestudeerd. Dit was dus vaak onderwerp van gesprek. Ook was steden bekijken altijd onderdeel van onze vakanties.

Architectuur is voor mij het meest fysieke en tastbare dat er om ons heen bestaat. Het komt voort uit de behoefte om controle te hebben over onze leefomgeving. En uit de hoop die omgeving te kunnen veranderen. Dat inspireert mij.”

Ontwikkeling als kunstenaar

“Ik ben opgeleid als kunstschilder aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Vier jaar na mijn afstuderen was ik niet meer tevreden over mijn werk. Ik had het gevoel dat ik mezelf herhaalde, en wilde meer doen dan alleen schilderen.

Ik verhuisde naar New York en volgde een master beeldende kunst aan Parsons School of Design. Hier volgde ik naast het reguliere programma ook vakken aan de faculteiten architectuur en psychologie. Daarnaast las ik teksten van verschillende filosofen, waardoor ik op andere manieren naar de wereld ging kijken.”

Duidelijke handtekening

“Vorig jaar heb ik voor een project bij de TU Delft voor het eerst zelf meubelstukken
gemaakt. Ik vond het leuk dat meerdere mensen zeiden: ‘Ik zie meteen dat dit jouw werk is.’ Blijkbaar heb ik een duidelijke handtekening, zelfs als ik met heel andere materialen werk.

‘Mijn werk heeft nog steeds veel met schilderkunst te maken.’

Ik schilder niet vaak meer. Toch heeft mijn werk nog veel met schilderkunst te maken. In de digitale kunst werk je net als in de schilderkunst met een kader. Je gebruikt je materiaal om de wereld buiten je werk te verbeelden binnen dat kader. Daarnaast ligt de focus in beide kunstuitingen op de oppervlakte.”

Nieuwe werken maken

“Galerie CINNNAMON heeft mijn werk ingediend voor de NN Art Award. Ik ken het werk van de andere genomineerden. Mooie namen om tussen te staan! Ik hoop dat mijn kunst mensen raakt. Dat ze er iets bij voelen.

Wat ik met het prijzengeld zou doen? Ik heb nog geen concrete plannen. Maar het gaat sowieso naar mijn kunst. Materialen en machines voor nieuwe technieken kosten veel geld. Deze prijs biedt mogelijkheden voor nieuw werk.”

Stem op Lilian Kreutzberger

NN voor kunst en cultuur

NN Group, waar Nationale-Nederlanden onder valt, is sinds 2017 partner van Art Rotterdam. Zo helpen we talentvolle kunstenaars verder in hun carrière. Dit jaar reiken we voor de vijfde keer de NN Art Award uit: een stimuleringsprijs van € 10.000,- voor talentvolle kunstenaars. Naast Lilian Kreutzberger, zijn Priscila Fernandes, Erik Mattijssen en Claudia Martínez Garay genomineerd. Daarnaast reiken we de NN Art Award Public Choice uit: een publieksprijs van € 5.000,-. Stemmen kan online tot en met 4 juli.

Meer over NN Art Award Public Choice