Ga direct naar inhoud

Hoera, 200 jaar Mauritshuis!

Het is feest in het Mauritshuis. Het museum is jarig en viert deze zomer zijn 200e verjaardag. In die twee eeuwen heeft het museum het leven verrijkt van ontelbare kunstontdekkers en heeft het vele talenten geïnspireerd. NN is partner van het Mauritshuis en viert dit feest mee.

200 jaar inspiratie voor miljoenen kunstontdekkers

In die lange geschiedenis van het Mauritshuis keken miljoenen kunstontdekkers er in de ogen van het beroemdste meisje ter wereld. Ze verwonderden zich over dat kleine puttertje, waarvan het lijkt alsof het zó weg kan vliegen. Of ontdekten er de verhalen over het Nederland van de 17e eeuw. Het bracht nieuwe perspectieven, inspireerde en bracht mensen dichter tot elkaar. En dat doet het Mauritshuis tot op de dag van vandaag. NN is partner van het Mauritshuis omdat we samen met het Mauritshuis Nederland willen stimuleren om de verrijking die kunst & cultuur brengt te ontdekken en ervaren.

Foto: interpretatie van ‘Kippen en eenden’ van Melchior d'Hondecoeter door Mr. Super A en Collin van der Sluijs

Bij een verjaardag horen cadeaus

Als partner van het Mauritshuis zijn we supporter van alle kunstontdekkers. En daarom bieden we het jarige museum, maar ook de bezoekers ervan, een aantal bijzondere cadeaus aan. Cadeaus waarmee we zoveel mogelijk mensen de kunst uit het museum willen laten ontdekken. Én waarmee we talenten van nu support bieden om nieuwe kunst te maken en anderen te inspireren. Want talenten zijn aanjagers van positieve verandering. Met hun werk inspireren ze anderen. En inspiratie is vaak het begin van iets nieuws.

Mauritshuis Murals

In dit jubileumjaar brengen we, samen met het Mauritshuis, kunst naar buiten. Vijf fenomenale street artists uit binnen- en buitenland laten zich inspireren door de schilderijen uit het museum en maken hier levensgrote muurschilderingen (murals) van. Daarmee veranderen ze het straatbeeld van Den Haag.

Voor één muur schreven we samen met het museum een wedstrijd uit. We gingen op zoek naar nieuw talent dat op basis van een werk uit het museum, een nieuw ontwerp maakte.

Meer over Mauritshuis Murals

FLASH|BACK

Met onze steun realiseerde het Mauritshuis ook een andere bijzondere tentoonstelling. Zestien topfotografen - waaronder Erwin Olaf, Rineke Dijkstra, Anton Corbijn en Sanja Marušić - lieten zich inspireren door de zeventiende-eeuwse schilderijen uit het museum. Het resultaat: zestien nieuwe meesterwerken. Voor elke zaal van het Mauritshuis één.

Laat je net als de topfotografen inspireren door de collectie van het museum en doe mee met onze winactie! Maak een foto, stuur hem in en maak kans op een workshop met Ahmet Polat.

Meer over FLASH|BACK

Foto: Elspeth Diederix

Een dagje Hallo Vermeer!

Samen spelenderwijs de schilder Johannes Vermeer ontdekken: dat is het idee van de familietentoonstelling Hallo Vermeer! De tentoonstelling is vanaf 9 juli te beleven in het Mauritshuis. Speciaal voor families met kinderen tussen 3 en 11 jaar. Zij stappen een compleet andere wereld binnen: Delft in de 17de eeuw.

In het kader van 200 jaar Mauritshuis nodigen we in juli 200 gezinnen uit om deze tentoonstelling te beleven. Het gaat om gezinnen voor wie het niet vanzelfsprekend is om een dagje uit te gaan, omdat ze het financieel zwaar hebben. We nodigden ze uit in samenwerking met onze partner de LINDA.foundation.

Meer over onze maatschappelijke initiatieven

Onze samenwerking met het Mauritshuis

Sinds 2016 is NN Group trotse partner en hoofdsponsor van het Mauritshuis. Samen werken we aan projecten om zoveel mogelijk mensen te inspireren en enthousiasmeren, door de wereldberoemde collectie van het Mauritshuis toegankelijker te maken voor iedereen. Dat doen we in de vorm van speciale evenementen en activiteiten. Een aantal daarvan vind je hieronder.


The Kik in het Mauritshuis

Bekijk het Mauritshuis met je oren

Eén schilderij, één artiest, één prachtig liedje. In ‘Bekijk het Mauritshuis met je oren’ laat een bekende artiest zich inspireren door een werk uit de collectie van het Mauritshuis. Grote namen zoals Spinvis, Merol, Harrie Jekkers, Willie Wartaal, The Kik, Jett Rebel en Eefje Visser schreven al een song voor de Mauritshuis-playlist.


Maurits&

Een aantal keer per jaar vragen we een spraakmakende persoonlijkheid voor één avond directeur van het Mauritshuis te zijn. Daardoor leer je de collectie nét even anders kennen. Zo vertelde Humberto Tan over zijn fascinatie voor de lichtval op Rubens’ Oude vrouw en jongen met kaarsen. Erben Wennemars leerde het publiek dat er eigenlijk maar één persoon echt schaatst op het schilderij IJsvermaak. En Tracy Chevalier vertelde hoe Het meisje met de parel haar inspireerde voor haar wereldberoemde, gelijknamige boek.


Rembrandt Reality

De app Rembrandt Reality neemt je mee terug naar 1632 en laat je Rembrandts’ De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp instappen. Via augmented reality kun je door het legendarische schilderij lopen en alle verhalen leren kennen. Deze prijswinnende app geeft je unieke mogelijkheden om meer te ontdekken over dit meesterwerk van Rembrandt.


Tentoonstellingspartner

Ieder jaar maakt NN Group een toonaangevende tentoonstelling in het Mauritshuis mogelijk. De afgelopen jaren lieten we het publiek genieten van:

  • FLASH|BACK (2022)
  • Alleen met Vermeer (september 2020 – januari 2021)
  • George Stubbs – De man, het paard, de obsessie (2020)
  • Rembrandt en het Mauritshuis (2019)
  • Jan Steen vertelt (2018)
  • Slow Food: Stillevens uit de Gouden Eeuw (2017)