Ga direct naar inhoud

Mauritshuis Den Haag

NN Group en het Mauritshuis zijn in januari 2016 een samenwerkingsovereenkomst aangegaan. Het Mauritshuis staat internationaal bekend om de indrukwekkende collectie uit de Gouden Eeuw, waaronder schilderijen van Rembrandt en Vermeer.

Het corporate partnership is erop gericht krachten te bundelen en een breder en internationaler publiek te enthousiasmeren voor het Mauritshuis. De kern van de samenwerking is het mogelijk maken van tentoonstellingen, het aantrekken van een nieuwe jongere doelgroep en meer internationale zichtbaarheid creëren.

(Foto: Meisje met de parel: Johannes Vermeer, Meisje met de parel, c. 1665, Mauritshuis Den Haag)Rembrandt en het Mauritshuis

31 januari - 15 september 2019 - Het Mauritshuis heeft één van de belangrijkste collecties schilderijen van Rembrandt ter wereld. Ter nagedachtenis aan de 350e sterfdag van de meester-schilder van de Gouden eeuw zijn alle 18 schilderijen te zien in de monumentale ambiance van het Mauritshuis. De tentoonstelling bestaat niet alleen uit meesterwerken zoals De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp, maar ook uit schilderijen die niet langer toegeschreven worden aan Rembrandt. Deze kunstwerken zijn zelden of zelfs nooit tentoongesteld.

(Foto: Rembrandt, Zelfportret, 1669, Mauritshuis, Den Haag)


National Trust: Hollandse meesters uit Britse landhuizen

Van 11 oktober 2018 tot en met 6 januari 2019 organiseert het Mauritshuis een bijzondere tentoonstelling rond zeventiende-eeuwse Hollandse schilderijen met een historische herkomst. In Britse landhuizen bevinden zich van oudsher vele werken van Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw. De meeste van deze schilderijen werden in de achttiende of negentiende eeuw aangekocht, de glorietijd van het Engelse landhuis. Voor deze tentoonstelling selecteerde het Mauritshuis enkele van de mooiste Hollandse schilderijen uit huizen beheerd door de National Trust. Het Mauritshuis heeft daarmee een primeur, want niet eerder werd een dergelijke selectie getoond buiten het Verenigd Koninkrijk. De tentoonstelling opent in Bath, in het Holburne Museum, reist dan naar het Mauritshuis en is ten slotte te zien in Petworth House (UK).

(Foto: Jan Steen, De vermoeide reiziger, c.1660-1661, National Trust, Upton House, Warwickshire – The Bearsted Collection)

Ondersteunde projecten

Maurits & …

Iedere tweede donderdagavond van de maand organiseert het Mauritshuis in samenwerking met NN Group Maurits&. Een ‘after-work-event’, waar je de collectie van het Mauritshuis nét even anders leert kennen. Het programma wordt iedere maand bepaald door de donderdagavonddirecteur; een bekende persoonlijkheid die een bijzondere connectie heeft met het Mauritshuis. Avonddirecteuren tot nog toe waren: Vik Muniz, Pat Smith, Harold Hamersma, Eva Jinek en Jan Taminiau. Het event is voor iedereen toegankelijk, maar je moet je wel tijdig aanmelden.

Tentoonstellingspartner 'Jan Steen vertelt' 2018

15 februari t/m 23 mei 2018

Tijdens deze tentoonstelling toont het Mauritshuis een selectie van de mooiste historiestukken van Jan Steen. Deze 17de-eeuwse Hollandse kunstenaar is vooral bekend als schilder van scènes uit het dagelijks leven, de spreekwoordelijke ‘huishoudens van Jan Steen’. Maar hij heeft ook heel andere onderwerpen geschilderd: verhalen uit de bijbel, de klassieke mythologie en de oudheid. Van 15 februari tot en met 13 mei 2018 laat het Mauritshuis aan de hand van 21 schilderijen zien dat Steen een veelzijdig en ambitieus kunstenaar was met een scherp oog voor humoristische verhalen en anekdotes.

(Foto: Jan Steen, Mozes en de kroon van de farao, c.1670, Mauritshuis, Den Haag)

Tentoonstellingspartner ‘Still lifes of the Golden Age’, 2017

Van 9 maart tot en met 25 juni 2017 is NN Group hoofdsponsor van de tentoonstelling ‘Slow food - Still lifes of the Golden Age ’ in het Mauritshuis. Aan het einde van de zestiende eeuw begonnen kunstenaars in de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden met het vervaardigen van stillevens met voedsel op gedekte tafels. Deze met uiteenlopende etenswaren en kostbare objecten gevulde schilderijen herinneren aan de grote rijkdom die in dit deel van Europa werd bijeengebracht. De wijze waarop uiteenlopende kunstenaars de details in deze voedselstillevens hebben uitgewerkt, is nog altijd verbluffend.

Deze tentoonstelling heeft een bijzondere randprogrammering, met onder andere enkele Slow Food festivals op zaterdag 22 april, 20 mei en 17 juni, met smakelijke lezingen, workshops en rondleidingen.

(Foto: Clara Peeters, Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen, c. 1615)