Kunsthal Rotterdam

Onze samenwerking met de Kunsthal Rotterdam

Nationale-Nederlanden is sinds 2016 partner van de Kunsthal Rotterdam. Ieder jaar ondersteunen we een tentoonstelling. Met onze steun organiseerde de Kunsthal Rotterdam de volgende tentoonstellingen:

Thomas J. Price

5 oktober 2024 – 9 februari 2025
De Britse kunstenaar Thomas J Price (1981, Londen) maakt werk in beeldhouwkunst, performance, fotografie en animatie. De kunstenaar richt zich op thema’s als representatie en hoe we macht associëren. In Nederland is hij vooral bekend van zijn werk ‘Moments contained’ wat voor Rotterdam Centraal staat. Deze tentoonstelling zal zijn eerste solotentoonstelling in Nederland zijn.

Ai Weiwei, In Search of Humanity

2023/2024
Ai Weiwei is één van de meest prominente kunstenaars, activisten en critici van autoritaire machtssystemen. In Search of Humanity is zijn meest uitgebreide overzichtstentoonstelling tot nu toe. Met schilderijen, culturele readymades, werken gemaakt van LEGO-stenen, sculpturen, installaties, fotografie en videowerken, geeft de tentoonstelling een indrukwekkend overzicht van Ai Weiwei's meer dan vier decennia durende carrière en bevat het sleutelwerken uit al zijn verschillende creatieve periodes.

Calder NOW

21 November 2021 – 29 mei 2022
Alexander Calder staat aan de basis van een groot aantal baanbrekende artistieke innovaties. In de tentoonstelling Calder Now gaat de Kunsthal op zoek naar zijn blijvende en onmiskenbare invloed op de hedendaagse kunst. De tentoonstelling toont ruim twintig sculpturen van Alexander Calder, naast werken van tien toonaangevende hedendaagse kunstenaars: Olafur Eliasson, Žilvinas Kempinas, Simone Leigh, Ernesto Neto, Carsten Nicolai, Roman Signer, Aki Sasamoto, Monika Sosnowska, Sarah Sze en Rirkrit Tiravanija. Het gaat om wonderlijke installaties die de zwaartekracht tarten, sculpturen die leiden tot buitengewone optische ervaringen en werken die een beroep doen op alle zintuigen. Ze brengen nieuwe verbindingen aan het licht binnen Calders iconische oeuvre.

(Foto: Alexander Calder, Untitled, 1963 Fondation Gandur pour l’Art, Genève. Photograph courtesy of Calder Foundation, New York / Art Resource, New York. © 2021 Calder Foundation, New York / Artists Rights Society (ARS), New York / Pictoright, Amsterdam)

Thierry Mugler: Couturissime

2019/2020
Innovatief en rebels weet Thierry Mugler al bijna vijftig jaar iedereen te verbazen met zijn buitengewone creaties. In de spectaculaire tentoonstelling Thierry Mugler: Couturissime waren de verschillende werelden van deze markante kunstenaar – visionair, couturier, fotograaf en parfumeur – voor het eerst te bewonderen. Deze overzichtstentoonstelling was een primeur voor Europa.

(Foto: © Emil Larsson, outfit: Thierry Mugler, Collection Couture Les Chimères F/W 1997/1998.)

Kattenliefde - Negen levens in de kunst

2017/2018
Waar komt de fascinatie voor katten vandaan? Kattenfilmpjes en foto’s worden op het internet massaal bekeken. Bekende katten zoals Grumpy Cat en Lil Bub hebben miljoenen volgers. Met deze tentoonstelling ging de Kunsthal op zoek naar wat de kat zo aantrekkelijk maakt en hoe kunstenaars sinds de negentiende eeuw dit eigenzinnige dier hebben afgebeeld. Klassieke topstukken werden getoond naast werken van hedendaagse kunstenaars, zoals de Nederlandse fotograaf Marie Cécile Thijs. Haar kattenportretten doen denken aan de vorstelijke schilderijen uit de Gouden Eeuw en tonen daarbij de menselijke neiging om allerlei karaktereigenschappen toe te dichten aan het uiterlijk.

(Foto: Marie Cécile Thijs, His Majesty 2011)

(Foto: Kunsthal Rotterdam, Jeroen Musch) (Foto: Kunsthal Rotterdam, Jeroen Musch)