Ga direct naar inhoud

Onze kunstcollectie


Nationale-Nederlanden ondersteunt kunstenaars door werken aan te kopen voor de NN Kunstcollectie. Ook dragen we zo bij aan het behoud van bijzondere kunstwerken voor Nederland. Op deze pagina delen onze collega's hun favoriete kunstwerken die op onze kantoren te zien zijn.

Kunstwerk: 'Legacy' door Said Kinos

Peter Jansen: “Ik heb dit werk gekozen, omdat er een relatie bestaat tussen dit kunstwerk en een aantal muren hier op kantoor. Het werk van Said Kinos gaat over communicatie en thema’s die voor hem belangrijk zijn. Voor deze werken heeft hij diverse thema’s gekozen die ook voor ons belangrijk zijn, zoals duurzaamheid, diversiteit en inclusiviteit. Deze thema’s zie je op dit kunstwerk - en op onze muren - in woorden terug. Wat ik gaaf vind is dat je ziet dat er iets staat, maar je moet er wel moeite voor doen om het te zien.”

Kunstwerk: 'Before I am going to save the world' door Sander Wassink

Gepke Koopmans: “Ik koos dit kunstwerk, omdat het me intrigeert: een close-up van eten gemodelleerd tot schoen. Ik heb zelf met beiden iets, dus dit werk heeft een bepaalde aantrekkingskracht op me. Maar vooral de gedachte achter het werk van Sander Wassink spreekt me aan. Hij maakt kunst van overgebleven materialen en wil daarmee laten zien hoe rijk en vol potentie die materialen nog zijn.”

Kunstwerk: 'House Ware' door Erik Mattijssen

Paul Schuiling: “Een van mijn favoriete kunstwerken is dit werk van Erik Mattijsen, winnaar van de NN Art Award 2021. Erik gaat de hele wereld over en maakt dagelijks foto’s van alledaagse scenes. De inspiratie voor dit werk komt uit zijn tijd in India. Hij was daar erg geïntrigeerd door de vele marktkramen. Deze kramen worden elke dag afgebouwd en de volgende dag op precies dezelfde manier weer opgebouwd. Van de vele foto’s en notities die hij hiervan heeft gemaakt heeft hij dit kleurrijke kunstwerk gemaakt.”

De NN Kunstcollectie & NN Art Award

De NN Kunstcollectie bestaat uit tweeduizend kunstwerken, die te zien zijn in onze Nederlandse kantoren. Ze dragen bij aan een inspirerende werkomgeving en brengen medewerkers in aanraking met hedendaagse kunst. Drie thema’s staan centraal in wat we verzamelen: experiment, onderzoek en innovatie, met een focus op kunstenaars die in Nederland hun kunstvakopleiding volgden.

Deze drie thema’s vormen ook de basis van de NN Art Award. Die reiken we jaarlijks uit op Art Rotterdam aan een uitzonderlijk talentvolle kunstenaar die in Nederland is opgeleid en waarvan het werk te zien is op de beurs. De Art Award bestaat uit een geldprijs van € 10.000,-. Daarnaast koopt NN werk van één of meerdere genomineerden voor onze bedrijfscollectie. Met de NN Art Award zetten we de schijnwerpers op de uitzonderlijke kwaliteit van de Nederlandse kunstopleidingen.