Ga direct naar inhoud

Nationaal Archief

Onze samenwerking met het Nationaal Archief

Nationale-Nederlanden is sinds 2016 toegetreden tot de ‘Captains of History’. Daarmee ondersteunen we Het Genootschap van het Nationaal Archief om de geschiedkundige collectie en verhalen van het Nationaal Archief voor een breed publiek toegankelijk te maken. Onze steun maakte het voor het Nationaal Archief mogelijk om de volgende tentoonstellingen te organiseren:

De oorlog die bleef

21 februari 2020 – 24 oktober 2021
In 2020 was het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Het Nationaal Archief bewaart met zo’n 9 kilometer documenten de grootste collectie oorlogsarchieven van Nederland. In de tentoonstelling De oorlog die bleef toont het Nationaal Archief de uitdagingen waar Nederland voor kwam te staan na de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van documenten en foto’s worden persoonlijke geschiedenissen verteld. Ondanks de vrede bleef de oorlog voor velen.


Onderweg, met de fotograaf op reis

2016/2017
Reizen en fotograferen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Fotografen leggen sinds de 19e eeuw de ontdekking van nieuwe werelden vast, documenteren de veranderende wereld en brengen exotische oorden in beeld. Van de turbulente ontwikkelingen in Sudetenland, het onbekende China en Rusland in de jaren ’50 tot mysterieus Latijns-Amerika. Het Nationaal Archief toonde deze unieke foto’s van onder andere Ed van der Elsken, Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, Luc Timmers, Herbert Ponting, Cas Oorthuys, Sem Presser en Willem van de Poll.