Ga direct naar inhoud

Nationaal Archief

Nationale-Nederlanden is toegetreden tot de ‘Captains of History’, waarmee we Het Genootschap van het Nationaal Archief ondersteunen om de geschiedkundige collectie en verhalen van het Nationaal Archief voor een breed publiek toegankelijk te maken.

Ondersteunde projecten


De oorlog die bleef

In 2020 is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Het Nationaal Archief bewaart met zo’n 9 kilometer documenten de grootste collectie oorlogsarchieven van Nederland.

In de tentoonstelling De oorlog die bleef laat het Nationaal Archief de uitdagingen zien waar Nederland voor kwam te staan na de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van documenten en foto’s worden persoonlijke geschiedenissen verteld over de berechting van collaborateurs en oorlogsmisdadigers, van mensen die terugkeerden uit de vernietigings- en concentratiekampen, en de identificatie van omgebrachte personen. Ook de situatie in Nederlands-Indië wordt uitgelicht, waar na de capitulatie een nieuwe periode van hevig geweld en grote onzekerheid aanbrak. Ondanks de vrede bleef de oorlog. In het Nationaal Archief in Den Haag tot 12 juli 2020


Onderweg, met de fotograaf op reis

Nationale-Nederlanden sponsorde de tentoonstelling ‘Onderweg, met de fotograaf op reis’ waarin 235 foto’s van bekende fotografen bijzondere landen en culturen van de afgelopen 125 jaar werden getoond. Deze fototentoonstelling was van 8 september 2016 tot 8 januari 2017 te zien in het Nationaal Archief in Den Haag.