Ga direct naar inhoud

Interview met Erik Mattijssen

‘Kunst kan spannend en vrolijk tegelijk zijn’

Erik Mattijssen (63) is een van de genomineerden voor de NN Art Award. Hij portretteert mensen en plekken aan de hand van spullen. In dit interview vertelt de kunstenaar over zijn nominatie, kleurrijke werken en belangrijke inspiratiebronnen.

“Mijn werken zijn stillevens van een verzameling spullen. Ze vertellen iets over de mensen die ik ontmoet, of plekken waar ik ben geweest. Ik breng verschillende elementen samen in één beeld, zoals voorwerpen, herinneringen of situaties. Zo ontstaat een soort collage.”

Kleurrijke collages van spullen

“Op mijn werk ‘Izrael, l'épicerie du monde’ zie je allerlei etenswaren uit een beroemde kruidenierswinkel in Parijs. Ik ontdekte de winkel toen ik er een atelier om de hoek had. Deze zaak is een paradijs voor elke kookliefhebber, met schappen vol blikjes, pakjes en zakjes. Ook ging mijn hart sneller kloppen van alle uitbundige typografieën en logo’s op de productetiketten.

Ik bezocht de winkel vaak. Ik kocht lekkernijen, maakte foto’s en begon wat te schetsen op losse vellen papier. Zo begin ik eigenlijk altijd. Daarna breid ik een werk steeds verder uit met nieuwe kleuren, patronen en voorwerpen.

‘Mijn werk heeft voor iedereen een andere betekenis.’

Aan dit werk voegde ik producten uit andere landen toe, zoals Hollandse producten. Die herinneren mij aan mijn vader, die in de levensmiddelenbranche werkte. Rechtsboven zie je papieren knipsels uit Mexico. Dat zijn souvenirs die klanten meenamen voor de winkeleigenaar. Zulke toevoegingen maken een werk interessanter. Dat je denkt: hé, wat doen die knipsels tussen al dat eten?”

Herinneringen en associaties

“Mijn werken roepen vaak herinneringen of associaties bij mensen op. Zo krijg ik weleens mailtjes van patiënten en bezoekers die mijn werk in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis hebben gezien.

Dit stilleven vertelt iets over de man die het financierde, en over zijn vrouw die aan kanker overleed. De bloemen staan bijvoorbeeld symbool voor hun optimisme en levenslust. Mensen schrijven dat het kunstwerk ze hielp om even hun zinnen te verzetten. Ik vind het bijzonder dat dit werk ook voor anderen een betekenis heeft.”

Werkwijze en inspiratie

“Mijn stillevens benadrukken mijn liefde voor spullen. Voor kleuren en voor licht. Ik gebruik potlood voor het fijne werk, pastelkrijt voor een natuurlijk effect, en gouacheverf om kleuren stevig aan te zetten.

‘Mijn werk moet kloppen met wie ik ben.’

Ik vind het belangrijk dat mijn werk klopt met wie ik ben. Naast een donkere kant heeft het vooral kleurrijke en toegankelijke aspecten. Geluk weergeven is soms een uitdaging. In de kunstwereld heerst vaak het idee dat kunst verwarrend en somber moet zijn om te intrigeren. Maar kunst kan ook spannend zijn én een blij gevoel oproepen, vind ik. Kijk maar naar mijn inspiratiebronnen David Hockney en Henri Matisse.”

Ontwikkeling als kunstenaar

“Het duurde even voor ik mijn eigen stijl ontdekte. In 1984 rondde ik de Gerrit Rietveld Academie af. Mijn werk zag er toen heel anders uit. Ik maakte abstracte tekeningen in zwart-wit. Mijn opleiding was een opstapje om de kunstwereld te leren kennen. Ik heb er ook nog dertig jaar met veel plezier lesgegeven.

Tien jaar na mijn afstuderen vertrok ik naar Spanje. Daar ontdekte ik mijn handschrift. Ik had een atelier boven een slagerij. De grote hompen vlees aan het plafond vormden het begin van mijn nieuwe serie werken. Ik combineerde het vlees met Spaanse elementen, zoals wit kant. Dit was het begin van mijn stillevens in collagevorm.”

Extra kans om te exposeren

“Ik vind het verrassend dat ik op mijn leeftijd genomineerd ben voor deze award. Dat is dankzij Cokkie Snoei, die mijn werk op Art Rotterdam exposeert. De nominatie is een extra kans om mijn werk te laten zien. Zo kunnen nog meer mensen kennismaken met de stillevens die ik met liefde en plezier maak. Dat is voor mij belangrijker dan winnen.”

Stem op Erik Mattijssen

NN voor kunst en cultuur

NN Group, waar Nationale-Nederlanden onder valt, is sinds 2017 partner van Art Rotterdam. Zo helpen we talentvolle kunstenaars verder in hun carrière. Dit jaar reiken we voor de vijfde keer de NN Art Award uit: een stimuleringsprijs van € 10.000,- voor talentvolle kunstenaars. Naast Erik Mattijssen zijn Priscila Fernandes, Lilian Kreutzberger en Claudia Martínez Garay genomineerd. Daarnaast reiken we de NN Art Award Public Choice uit: een publieksprijs van € 5.000,-. Stemmen kan online tot en met 4 juli.

Meer over NN Art Award Public Choice